Debrecen
2021-08-03

Újabb országos ritkaság a Debreceni Állatkertben!

Ismét különleges, korábban sosem tartott ázsiai madárfajjal bővült a Debreceni Állatkert gyűjteménye, miután a napokban egy fiatal díszes pávafácán-kakas érkezett hozzájuk a hollandiai Vogelpark Avifaunából.

A különleges jövevény már birtokba vette új otthonát, a vörös pandák szomszédságában található társasröpdét, ahol a látogatók is megcsodálhatják az idén érkezett többi távol-keleti szárnyasfaj, köztük a himalájai fényfácánok, a bóbitás fácán és a kéktorkú tragopán társaságában.

A díszes pávafácán (Polyplectron napoleonis) a Fülöp-szigetek legdélebbi tagján, Palawanon fekvő sűrű esőerdőkben endemikus. Mint arra köznapi neve is utal, a faj kakasai pávákéval vetekedően színpompás tollazattal rendelkeznek, és ezt közszemlére téve versengenek a szerényebb, barnás színezetű tojók kegyeiért. A fácánfélék többségével ellentétben a tojók egyszerre csupán egy, esetleg két tojást raknak, trópusi éghajlatú élőhelyükön azonban évente több fészekaljat is kikölthetnek. A hazai állatkertek körében a faj igazi ritkaságnak számít, mivel kizárólag Debrecenben találkozhatunk vele.

Az élőhely-csökkenés, a vadászat és a kereskedelmi célú befogások miatt a faj sebezhető besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) I. mellékletébe is. A debreceni intézmény reményei szerint a közeljövőben tojó is érkezik legújabb jövevényükhöz, így tovább gyarapodhat majd e ritkaság fajmegőrzési célú állatkerti állománya.

Bévárdi Zsomborral szerződést hosszabbítottunk

Palvin Barbi

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek