Egyetem Tér
2021-06-09

QS-rangsor: a top 600-ban a DE

Továbbra is a világ legjobb 600 felsőoktatási intézménye között tartja számon a Debreceni Egyetemet a QS legfrissebb globális rangsorában. Az intézmény idén első alkalommal a Shanghai Ranking fizika és ökológia tudományterületi ranglistájára is felkerült.

Az 591-600. helyen szerepel a Debreceni Egyetem a neves angol rangsorkészítő Quacquarelli Symonds szerdán publikált QS World University Rankings 2022 listáján, ezzel a DE a rangsorolt intézmények legjobb 46 százalékában van. Továbbra is őrzi második helyét a magyarországi egyetemek között.

Az intézmény a korábbi évekhez hasonlóan a külföldi hallgatók arányában volt a legjobb – a 157. helyet szerezte meg globálisan – , emellett javított a munkaadók véleménye, valamint a külföldi oktatók aránya indikátorokban is.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds szakemberei 2004 óta készítik a felsőoktatási intézmények világrangsorát, melyre idén 93 ország 1673 felsőoktatási intézményéből 1300 – közte 145 új belépő – került fel. A lista összeállításakor hat szempontot vesznek figyelembe: az oktatók és hallgatók aránya (20 %), a munkaadók véleménye (10 %), az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága (20 %), az akadémiai szféra megítélése (40 %), valamint a külföldi oktatók és hallgatók aránya (5-5 %).

A rangsor élén a Debreceni Egyetem tengerentúli partnere, az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology (MIT) végzett megelőzve az egyesült királysági University of Oxfordot és a szintén egyesült államokbeli Stanford University-t. Hazánkból kilenc intézmény került fel a listára, a Debreceni Egyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt.
https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-ran...

Új belépőként a Shanghai Ranking tematikus listáin

Fizikából a 301-400., míg ökológiából a 401-500. helyen debütált a Debreceni Egyetem a távol-keleti Shanghai Ranking legfrissebb tudományterületi listáin. Fizikából a nemzetközi együttműködések és a kutatás minősége, míg ökológiából a kutatási eredmények és a kutatások hatása indikátorokban érte el a legjobb eredményt a DE.

A Shanghai Ranking 2009-ben publikálta először a tudományos tantárgyak szerinti egyetemi világranglistákat. A továbbfejlesztett módszertan bevezetésével pedig 2017-ben jelent meg a Global Ranking of Academic Subjects (GRAS). A 2021-es GRAS természettudományok, mérnöki tudományok, élet tudományok, orvostudományok és társadalomtudományok témakörökben összesen 54 tantárgyban hasonlítja össze a felsőoktatási intézményeket. A 93 ország 4000 vizsgált egyeteméből végül több mint 1800 szerepel a rangsorban.

A GRAS rangsor számos objektív tudományos mutatót és harmadik féltől származó adatot használ az egyetemek teljesítményének mérésére az adott tantárgyakban: az 1. negyedév kutatási eredményét (Q1), a kutatás hatását (CNCI), a nemzetközi együttműködést (IC), a kutatás minőségét (TOP) és a nemzetközi tudományos díjakat (AWARD). A nemzetközi tudományos díjak indexe a Shanghai Ranking által 2017 óta végzett akadémiai kiválósági felmérésen (AES) alapul. 2021 februárjáig a világ vezető egyetemeinek több mint 1000 professzora vett részt a felmérésben.

A fizika rangsor élén az egyesült államokbeli Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, míg az ökológia listát az egyesült királysági University of Oxford vezeti.

Díjazták a jövő sporttudósait

Megkezdődött az idei útstabilizációs program Debrecenben

unideb.hu

Szerző
Hasonló cikkek