Café
2021-01-19

Örömzene a jazz szerelmeseinek

A Kollmann Gábor Quintet hangulatos koncertjét láthatják az érdeklődők felvételről január 20-án 19 órától a Kölcsey Központ Facebook oldalán.A jazz quintet számomra mindig ünnepi alkalom. Magával ragadó, ízig-vérig jazz zene. Egyszerre vagyok hallgató és előadó.” (Kollmann Gábor)

Az 50. születésnapját tavaly május 4-én ünneplő Kollmann Gábor évtizedek óta a hazai jazzélet meghatározó személyisége. 1999-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz szaxofon szakán. Nagy hatással voltak rá Zbigniew Namyslowski és Harry Sokal kurzusai. Az elmúlt években számos európai jazz-zenésszel együtt lépett fel quintetben, többek között Ed Neumeisterrel (USA), James Morrisonnal (AU), Lee Harperrel (USA); Ladislav Fidrivel (HR). Megalakulása (1998) óta tagja, majd később vezetője a Budapest Jazz Orchestranak (BJO), amelyet 2020-ban a szakma az Év Big Bandjének választott. Az első, professzionális alapon szerveződött és folyamatosan működő magyar zenekarnál a paletta a szvingkorszaktól a mainstream kiválóságain át a jazz-rockig terjed. Kollmann Gábor szaxofonművész a BJO mellett más élvonalbeli formációkkal is koncertezik, és pedagógusként dolgozik.

A Kollmann Gábor Quintet 2017-ben alakult. A mainstream jazz gyökereiből építkezik, saját hangszerelésben szólaltatja meg a zenekar tagjainak kompozícióit, illetve a jazz történetének örök érvényű standardjeit. A zenekar tagjai számtalan formációban lépnek fel, de a jazz egyik alapkövének számító quintet felállásban ritkán hallhatjuk őket, ez adja a produkció különlegességét. Zenei repertoárjuk leginkább Freddie Hubbard, Cannonball Adderley, Woody Show, Charlie Parker világához áll közel.

A Kölcsey Központban rögzített egy órás koncertjüket először a Facebook oldalunkon január 20-án, szerdán 19 órától láthatják felvételről. Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében valósult meg.

LINK: https://www.facebook.com/KolcseyKozpont

 

Várják a leendő testnevelőket

Kucsera Gábor

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek