Blog
2023-01-25

Gyógynövényekkel a megfázás ellen

Az őszi és téli szezon sokaknak egyet jelent a visszatérő megfázással. Gyakoriak ilyenkor a felső légúti panaszok, a torokfájás, köhögés, orrdugulás és az orrfolyás. Kulcsfontosságú ilyenkor a szervezet felkészítése az immunrendszert érő támadásokkal szemben.

A védekezőrendszer erősítése akkor a leghatékonyabb, ha egész évben zajlik – tehát a rendszeres mozgás és a megfelelő táplálkozás révén –, mégis jó, ha ebben az időszakban az ember még tudatosabban figyel az immunrendszer támogatására, eleget alszik, egészségesen étkezik. A gyógynövények erejéről sem érdemes megfeledkezni, sokat segíthetnek a tünetek enyhítésében, sőt, akár a betegségek megelőzésében is.

Nézzünk néhányat, melyiket mire használjuk.

Szinte mindenki ismeri a legnépszerűbb és legkeresettebb gyógyteákat, a kamillát, bodzát, hársfavirágot és csipkebogyót. Ezeknek gyulladáscsökkentő, izzasztó és immunerősítő hatásuk van, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a téli időszakban. A legyengült immunrendszer erősítésére és a nátha, meghűlés tüneteinek enyhítésére is hatékonyak.

Kasvirág

A kasvirágot, vagyis az Echinacea-t napjainkban teaként, étrend-kiegészítőként fogyasztják, illetve kivonatként is kapható. A leggyakrabban a náthás panaszok kezelésére alkalmazzák, lerövidítheti a tünetek fennállásának idejét.

Az Echinacea támogatja az immunrendszer működését, a vírusos és bakteriális eredetű megbetegedések leküzdését. Bizonyos kutatások a húgyúti és a fület érintő fertőzések meglétekor is hasznosnak találták.

Kakukkfű

A kakukkfű nemcsak a gasztronómiában lehet a segítségedre, hanem az őszi és téli megbetegedések legyőzésében és elkerülésében is. Antibakteriális tulajdonságai ismertek, és a belőle készülő teát gyakran vetik be torokfájás és köhögés ellen. Az immunrendszert támogató C- és A-vitamint is tartalmaz.

A kakukkfű illóolaj hatóanyaga a karvakrol nevű vegyület, ami pozitívan befolyásolhatja a hangulatot, erősítheti az általános közérzetet, ami különösen jól jön a borongós napokon. Csepegtessünk belőle pár cseppet a párologtatóba!

Izlandi zuzmó

Az izlandi zuzmóból készült termékeket a nyálkahártya irritációja, száraz köhögés ellen ajánlják. Széles körben alkalmazzák a légúti panaszok, a megfázás és a szájirritáció tüneteinek enyhítésére. A vizsgálatok alapján úgy gondolják, hogy gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén jelenthet segítséget.

Gyömbér

A karakteres ízű gyömbér a zimankósabb időben levesbe, teába téve melengető hatású. A nátha és az influenza kiváltotta panaszok mérséklésére, a hányinger csillapítására és az emésztés támogatására alkalmazzák. Egyes vizsgálatokban megfigyelték, hogy csökkentheti a vércukorszintet, illetve a menstruációs fájdalom ellen is bevethető. A benne található gingerol nevű anyag a fertőzések ellen hat, megakadályozhatja egyes baktériumok növekedését. A friss gyömbér elsősorban télen felső légúti fertőzéseket ellen bizonyult hatásosnak.

Medveszőlő

Méregtelenítő hatása régóta ismert, különösen a vese, a húgyhólyag és a húgyutak gyógyítására használják, valamint nőgyógyászati problémákra és magas vérnyomásra. Levelei hasmenésre és krónikus köhögésre jók, de tannintartalma miatt terhes és szoptató anyáknak, valamint 12 évnél fiatalabb gyermekeknek kifejezetten nem javasolt. Teaként nem ajánlott mindennapi fogyasztása sem, s a kezelés legfeljebb egy hétig tarthat.

Nagy csalán

 A csalán friss hajtásait a tavaszi tisztítókúrák egyik legjobb alapanyagaként is hasznosíthatjuk! A vese működését serkentő gyógynövényt külsőleg reumatikus panaszok, ízületi problémák kezelésére is alkalmazhatjuk. A csalánt szintén használhatjuk a konyhában is: rendkívül ízes leves, de akár főzelék is készíthető belőle!

Gyermekláncfű

Ismertebb nevén a pitypang. Az aranysárga virágú növény levelei vitaminokban, ásványi anyagokban gazdagok, ezért salátákban akár nyersen is fogyaszthatjuk őket. Virágja keserűanyagokban gazdag, aminek köszönhetően emésztést javító teát is készíthetünk belőle. Gyökere cukorbetegek diétájában használt készítmények alkotóeleme is lehet.

Lucfenyő

Érdemes figyelni a lucfenyőre, melynek friss hajtásvégeit teaalapanyagként, de akár mézbe áztatva is eltehetjük, hogy köhögéses, megfázásos időszakban ismét hasznunkra válhasson.

Galagonya

Virágzó hajtásvége a keringési rendszer egyik ismert és rendkívül hatékony gyógynövénye. Teáját naponta fogyaszthatjuk, terméséből pedig kiváló lekvárt, szörpöt is készíthetünk.

A gyógynövények nemcsak azért hasznosak, mert széles körben, sokféle tünetre lehet használni őket, hanem mert természetes anyagok.

A gyógynövény olyan hatóanyagtartalmú növény, amely élettani hatást fejt ki más élő szervezetre, és így terápiás (gyógyítási) célból is használható. A gyógynövények hatóanyagai más élő szervezetben a betegség megelőzésére és gyógyításra szolgálnak.

Forrás: futureofdebrecen.hu

Vajk, Zoli és Marcell

Télapó a barackfa mögött

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek