Blog
2023-11-28

Madárbarátok kalendáriuma

A madarak védelme érdekében számtalan tevékenységet végezhetünk otthonunk környékén, de mint minden másnak, úgy a segítségnek is megvan a megfelelő helye és ideje.

Az alábbi cikkben szeretném összegezni, hogy mit mikor érdemes tenni a madárbarát kertben egy évre lebontva. Egyes tevékenységek több hónapon keresztül aktuálisak, ezért gyakran ismétlődnek.

December – Ha hideg idő köszönt be a tél elején, akkor érdemes elkezdeni a madáretetést is (ritkán már november végén). Fontos, hogy ha elkezdtük, akkor a fagyok elmúltáig ne hagyjuk abba. Soha ne legyen üres az etető! Madáritatás is végezhető télen. Elég, ha csak pár órára jégmentesítjük az itatót. A madaraknak télen is szükségük van vízre, elsősorban tollazatuk ápolásához. Víz hiányában havat esznek, de az nem mindig elérhető. Forró vízzel sose töltsük fel az itatót, helyette egy nagyon kevés cukrot szórjunk bele, az késlelteti a fagyást. Decemberben madárodúk is kihelyezhetők.

Január – A teendők tekintetében megegyezik az előző hónappal. Fontos a téli etetés folytatása, és a madáritatás. Odúk és költőládák is kihelyezhetők.

Február – A téli madáretetés folytatása, madáritatás, odúkihelyezés. Az enyhébb, melegebb napokon a nemkívánatos fákat és bokrokat vágjuk ki, hogy ne a költési időszakban kelljen, amikor az ágak között tojások és fiókák lapulnak. A tavalyi fészkeket távolítsuk el a fákról és bokrokról, illetve a mesterséges fészekodúkból. A kistermetű énekesmadarak minden évben új fészket építenek. Ha tél végén leszedjük a tavalyit, akkor tavaszra elérhetővé tesszük számukra a legoptimálisabb ágvillákat, odúkat.

Március – A hónap elején még érdemes folytatni a madáretetést, akár a hónap közepéig is. A madáritatót ekkor is üzemeltessük. A tavalyi fészkek eltávolítása, és az odúk kitakarítása a hónap elején még elvégezhető. Március közepéig még helyezhetünk ki madárodúkat, de kisebb az esélye a foglalásnak. Fákat és bokrokat már ne vágjunk ki, várjunk vele augusztus-szeptemberig. Inkább ültessünk újakat! A fák és bokrok ágaira érdemes száraz fűből, állatok szőréből, esetleg hajból álló csomókat kötni, ezt a madarak fészeképítéshez felhasználják.

Április – Fák és bokrok még ekkor is ültethetők. A madáretetést szüntessük be, hagyjuk, hogy természetes táplálékukat keressék a madarak. A hazaérkező fecskéknek sárgyűjtő helyet létesíthetünk a fészeképítés megkönnyítésére. Ehhez elég egy sárral teli tál vagy egy pocsolya kialakítása, melyet egész nap nedvesen tartunk. A fákon és bokrokon lévő fészkeket ne nézegessük közelről! Fészekanyag még kihelyezhető.

Május – A legfontosabb teendő a madarak itatása és a fiókákat nevelő madarak nyugalmának biztosítása. Május végén már lehetnek fészket frissen elhagyó rigók és rozsdafarkúak a kertben, ezért a macskákat és kutyákat rendszeresen ellenőrizzük, foglaljuk le, esetleg zárjuk el az ismert fészek közeléből. Fészekanyag még kihelyezhető.

Június – A madáritatók vizét naponta legalább kétszer cseréljük. Érdemes a vízcsere előtt ecettel kimosni az itatótálakat az algásodás elkerülése érdekében. Fűnyírás és más kerti munkálatok közben ügyeljünk a frissen kirepült madárfiókákra!

Július – A madáritatók vizét naponta legalább kétszer cseréljük. Érdemes a vízcsere előtt ecettel kimosni az itatótálakat az algásodás elkerülése érdekében. A növényzet ritkítását, fakivágásokat halasszuk inkább augusztusra, mert júliusban még tart a fiókanevelés egyes madaraknál.

Augusztus – A madáritatók vizét naponta legalább kétszer cseréljük. Érdemes a vízcsere előtt ecettel kimosni az itatótálakat az algásodás elkerülése érdekében. Madárfiókákkal és harmadik költést végző madarakkal még ilyenkor is találkozhatunk. 

Szeptember – Madáritatás, odúkihelyezés végezhető. A régi odúkból a fészekanyagot vegyük ki. Érdemes ilyenkor megcsinálni a tervezett fakivágásokat, ritkításokat.

Október – Madáritatás és odúkihelyezés végezhető. Fák és bokrok ültethetők. A madáretetést még ne kezdjük el!

November – Madáritatás és odúkihelyezés végezhető. A madaraknak lesz idejük megszokni az odúkat. Télen egy vagy több egyed bennük éjszakázik. Novemberben a legcélszerűbb fákat és bokrokat ültetni. A tavaszi fészekanyagok eltávolíthatók. A hónap végén, ha hóesés és kemény hideg érkezik, érdemes elkezdeni a madáretetést.

futureofdebrecen.hu 

Taylor Swift nagysikerű koncertfilmje hamarosan online is nézhető

A legtöbb saját nevelés a Lokiban játszik

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek