Blog
2023-04-08

Ismerd meg a szürkebegyet!

Hazánk madárvilága rendkívül változatos, több faj nagyon szép, rá jellemző névvel büszkélkedhet, ilyen többek között a vörösbegy, a kékbegy és a szürkebegy is. Utóbbi az előző kettővel nem rokon faj, a szürkebegyfélék családjának egyetlen hazai fészkelője.

Az erdei szürkebegyről kevesen hallottak, még kevesebben láthatták, hiszen félénk madár, nehéz észrevenni. Viselkedése különös, a bokrok alján mozog, a talajszinten; kerüli a feltűnést, szinte egér módjára közlekedik a sűrű növényzetben. Azt, hogy nehéz észrevenni, tovább nehezíti terepmintázata, barna és szürke tollazata, valamint apró termete. Verébnél kisebb madár, tömege 15-25 gramm. A hímek tavasszal általában a fák csúcsáról énekelnek – s ez egyébként szép csicsergés -, ilyenkor könnyebb megfigyelni.

Hogy pontosan hány pár fészkel belőle Magyarországon, rejtőzködő életmódja miatt nem tudjuk, de a kutatók egyetértenek abban, hogy évről évre több szürkebegy költ nálunk. Hazánkban főként fenyvesekben fészkel, Nyugat-Európában már kertekben, parkokban is gyakori. Erdei madár, de őszi és tavaszi vonulása során nádasokban, bokrosokban is megfordul. Legkönnyebben egyébként áprilisi vonulásakor láthatjuk, ilyenkor az észak felé tartó egyedek is átvonulnak az országon.

Vonuló, a telet Dél-Európában tölti, ritkán akad egy-egy áttelelő madár. Általában március végén érkezik és októberben vonul el. Táplálékát költési időszakban hernyók, szúnyogok, pókok alkotják, ősszel és télen gyommagvakat és bogyókat is eszik. Különösen szereti a fekete üröm magját.

A fészkét is talaj közelbe építi, magas fűben, bokrok alacsony ágain épül, általában 5 tojást rak, a fiókák két hét kotlás után kelnek ki, újabb két hét után pedig elhagyják a fészket. Csak a tojó kotlik, a hím ritkán eteti, a fiókákat mindketten nevelik.

Viszonylag sok természetes ellensége van: kígyók, kisemlősök, ragadozó madarak egyaránt megeszik. A tojásokat a vaddisznó is elpusztítja. Védett madár, természetvédelmi értéke 25 ezer forint. Segíteni az élőhelyeinek védelmével lehet, az erdők érintetlenül hagyása sok állatnak biztosíték a fennmaradáshoz. A legöregebb Magyarországon gyűrűzött erdei szürkebegy 6 évig élt.

Forrás: futureofdebrecen.hu

Elindult a 177. balatoni hajózási szezon

Újabb intézkedések az ukrán gabonadömping megfékezése érdekében

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek