Blog
2022-02-04

Űzzük el együtt a telet

Farsang környezetbarát módon

Habár még javában cidri van odakint és sokszor nehéz elhinni, hogy lesz még tavasz, itt az ideje azon gondolkodni, hogyan is űzzük el a legzordabb időszakot?

Szerencsére ebben segítségünkre van megannyi kisember és jelmezkedvelő felnőtt, akik már alig várják a farsangi időszakot, hogy pontot tegyenek a hideg évszak végére.

Minden óvodás és kisiskolás gyerek izgatottan készülődik a farsangi mulatságra, tervezgetve, hogy minek öltözzön majd be. A boltokban már megjelentek a Bosszúállók, Superman, a Nyugati boszorkány jelmezei, és még sorolhatnám. Ha belegondolunk, ezek a szuperhősök, vagy antihősök bizony farsangi jelmezek tízezreit jelentik minden évben, és nem egyet közülük összesen csak egy napra vesznek fel. Ha pár dologra odafigyelünk, akkor a farsangi készülődés kisebb ökológiai teher mellett is ugyanakkora örömet fog okozni, sőt…

Emlékszem, én a legutóbbi, még beöltözős farsangi mulatságomon Nils Holgersonnak öltöztem. Volt egy párnából készült vadludam is. Mondanom sem kell, a jelmez otthon készült. No, ha ez a karakter nem is a legfélelmetesebb, hiszem, hogy én is segítettem a tél elűzését, és erre mi sem jobb bizonyíték, mint a tavasz.

No, de jöjjön néhány praktika a zöld farsang szellemében!

  1. Add tovább!

A kistestvérek gyakran megöröklik a kinőtt jelmezeket. Ezt kihasználva érdemes lehet egy kicsit taktikusnak lenni, és épp az adott karakterrel kapcsolatos mesefilmeket levetíteni a fiatalabb generációnak. Ha utóbbi alattomos húzásunk bejön, gyermekünk a legszélesebb mosollyal válik Lúdas Matyivá, vagy épp Csodanővé. De ha már „Add tovább!”, akkor miért is ne csinálhatnánk ezt meg a baráti társaságokban is? Persze, ez a másodkézből vásárolt daraboknál automatikusan megvalósul.

  1. Hasznosítsunk újra! 

A saját kézzel készített jelmezeknek nem csak a viselése, de már az elkészítése is szórakoztató, főleg, ha a gyerek is részt tud venni benne. Néhány ötlettel erőforrás- és költséghatékonyan tudunk jelmezt készíteni újrahasznosított anyagokból anélkül, hogy komoly anyagbeszerzéseket kellene tennünk. Például két egymáshoz ragasztott PET-palack, egy kis dekorációval a valódit megszégyenítő búvárpalack, vagy rakétatáska tud lenni. 

Szárnyaljon az a fantázia!

De ha már farsang, ideje szétnézni a bulik háza táján!

Farsang idején nem csak a rövid élettartamú jelmezek jelentenek környezeti terhelést, de a farsangi buli is meglehetősen sok hulladékkal jár. Papír és műanyag farsangi maszkok és bohócfigurák, műanyag villák, tányérok és poharak, latex lufik, szalvéták, műanyag asztalterítők – ez csak néhány kellék egy kommersz farsangi buliról, és másnap tele van a hulladéktároló.

Nem kell, hogy így legyen! Tervezzük meg együtt a zöld farsangi bulit! Összefoglaltuk, mi mindenre kell odafigyelnünk:

  • Meghívók – A vendégeknek küldjünk e-mailt, vagy házilag készített, újrahasznosított papírból készült meghívót. Az interneten számtalan oldalról postázhatunk elektronikus lapot is!
  • Lufik helyett – A lufik számos egészségre és környezetre káros anyagot tartalmazhatnak! Inkább készítsünk maradék papírokból óriás pom-pomokat és aggassuk ezeket – vagy zászlócskákat, pattogatott kukoricából készült füzéreket – a plafonra/falakra/faágakra. De az én kedvencem a fénnyel való játszadozás. A led-szalagok újra felhasználhatóak, használatuk és bekötésük csak alap villanyszerelési tudást igényel, és akár közvetlenül akkumulátorral is üzemeltethetők. Különféle motívumok és persze árnyéksziluettek is formázhatók velük.
  • Dekorációs elemeket (bohócok, maszkok) készítsünk hulladékpapírból!
  • Ne használjunk semmi eldobhatót! – Legyen textil az asztalterítő és a szalvéták, komposztálhatóak vagy elmoshatóak a strapabíró – lehetőleg újrahasznosított anyagból készült – poharak, tányérok és evőeszközök. A legegyszerűbb, ha nincs is szükség villára és tányérra, azaz kézzel is ehető a farsangi menü, lásd: aprósütik, szendvicsek, gyümölcsök, magvak, stb.
  • Ételek – Kínáljunk egészséges, finom, és ha lehet, helyi, falatokat! 

Cukormentes gyümölcsökből készült turmix vagy limonádé cukor helyett mézzel édesítve; desszertnek gyümölcssaláta, egészséges házi sütik (teljes kiőrlésű lisztből, természetes alapú édesítőkkel, mint amilyen a méz vagy agávé-szirup).

DUZS LÁSZLÓ futureofdebrecen.hu

Meghalt Nagy Bálint Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész

Lélektársak

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek