Belföld
2024-01-02

Mi az NTAK adatszolgáltatás jogszabály lényege?

Minden szálláshely és vendéglátóhely kötelezettségei 2023. július 1-jétől újabb tétellel bővültek: NTAK adatszolgáltatást kell biztosítaniuk minden bevételük után. A Magyar Turisztikai Hivatal fejlesztése a szoftver, amely valós időben gyűjti az adatokat a megszálló vagy fogyasztó vendégekről. Ennek a működtetéséhez szerencsére nem kell plusz munkaerőt felvenned, azonban érdemes tisztában lenni azzal, hogy mi az NTAK adatszolgálatás lényege.

NTAK adatszolgáltatás – kisvállalkozások számára is kötelező

A törvényileg előírt NTAK adatszolgáltatás minden szálláshely és vendéglátóhely számára kötelező. Legyen szó egy 10 főt ellátni képes reggelizőről vagy egy 100 fő befogadására alkalmas étteremről, mindkét esetben olyan pénztárgéppel kell rendelkezned, amely biztosítja az adatok szolgáltatását a Magyar Turisztikai Hivatal felé. Ezt azért hozták létre, hogy valós időben kapjanak adatokat a vendégekről, amelyeket kizárólagosan statisztikai célokra használnak fel. Ezzel tudják hatékonyan segíteni a vendéglátóhelyek és szálláshelyek működését, ez az NTAK adatszolgáltatás lényege.

Így kezdj neki az NTAK adatszolgáltatásnak

Minden NTAK adatszolgáltatás kezdete a regisztráció, az ehhez alkalmas pénztárgépet, vagy POS terminált több helyen is be lehet szerezni, valamint vannak olyan egységek, akik már rendelkeznek a megfelelő eszközparkkal. Mielőtt megtörténne maga az adatszolgáltatás, az NTAK szoftverét regisztrálni kell, először a központi felületre, majd utána a kiválasztott ágazatba. Emellett kötelező még rögzíteni az előző évi árbevételt is, hiszen ezzel a regisztrációt elvégző személy pontos információt kap az NTAK adatszolgáltatás megkezdésének idejéről. Nagyon fontos, hogy ezek az adatok megfelelően és pontosan legyenek rögzítve, ugyanis egy üzleti évben csak egyszer lehet megadni őket.

Napi zárás - az NTAK adatszolgáltatásának az egyik fontos eleme

A vendéglátó szoftver esetében minden nap a szoftver készít egy napi zárást, ahol automatikusan beküldi a tárgynapra vonatkozó információkat. Személyes adatokat egyáltalán nem szolgáltat, viszont az alábbi, hasznos tudnivalók kiderülnek belőle:

  • tárgynap besorolása

  • nyitás és zárás időpontja

  • lezárandó tárgynap

  • borravaló pontos összege

Statisztikai szempontból a megadott adatok segítségével kiderülhet, hogy melyik napokon mekkora a forgalom, hány vendég tér be, milyen a fogyasztási mennyiségük, valamint, hogy van-e különbség a hétköznapi és hétvégi eladások között.

Az NTAK adatszolgáltatás ePénztárgép szoftver kiegészítéssel még gyorsabban működik, melynek segítségével pillanatok alatt, a NAV előírásainak megfelelően kinyomtatásra kerül az applikációból a nyugta, így nem kell bepötyögni a pénztárgépbe a számokat. Hordozható bankkártya terminálra is telepíthető így rendkívül egyszerűen használható és kezelhető.

Minden vendéglátó számára a vendég a legfontosabb, így gondolkodj te is hatékonyan, és könnyítsd meg a munkád az NTAK adatszolgáltatás során is!

A szilveszteri hétvége eseményei

Mire jó a gyógymasszázs?

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek