Belföld
2023-11-27

tegnap.ma kulturális és irodalmi portál díjátadó gála

Az este folyamán átadják a folyóirat irodalmi díját, melyet a Magyar Írószövetség és a határon túli írószervezetek ajánlására kap meg két író-költő, akiknek irodalomszervező tevékenysége is jelentős. Kilétüket csak a gálán leplezik le. A rendezvényen köszöntőt mond Erős Kinga a Magyar Írószövetség elnöke.

A tegnap.ma – amelyet a Nemzeti Kulturális Alap és Petőfi Kulturális Ügynökség támogat, valamint a Magyar Írószövetség, a Magyar Pen Club, a Parnasszus folyóirat, az Irodalmi Jelen irodalmi portál és az Országút folyóirat is a partnere – nem hagyományos irodalmi folyóirat, annál jóval több. A portálon kortárs magyar írók, költők olvassák fel műveiket, amelyekből egyedülálló adatbázis, videóenciklopédia épül. Ez azt jelenti, hogy unokáink, illetve az utánuk következő nemzedékek is látják-hallják majd, kik azok, akik napjainkban meghatározták a kortárs magyar irodalmat. Gondoljanak csak bele, milyen nagy érték lenne, ha láthatnánk Petőfi Sándort vagy József Attilát saját verseiket felolvasni! Nos, a tegnap.ma szerkesztői azon dolgoznak, hogy az utánunk jövő nemzedékek egy portálon találják meg mindazt, ami meghatározó, ami kortörténeti dokumentumként is szolgál, s amely míves magyar nyelvünket jellemzi a 21. században.

Emellett célunk, hogy a kis videók segítségével a legfiatalabbak megismerhessék a kortárs költőket, írókat, s ezáltal kedvet kapjanak olvasni, maguk vegyék le a kortársaink könyveit a polcról, esetleg ajánlják barátaiknak is. Kifejezetten ajánljuk oldalunkat a pedagógusoknak oktatási segédanyagként. Mi magunk is szívesen megyünk iskolákba rendhagyó irodalomórákat tartani, természetesen ingyen. Az elmúlt két évben bejártuk a Kárpát-medencét, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a határainkon túl élő magyar közösségeket bevonjuk a magyar kortárs irodalom pezsgésébe, hogy az olvasáson keresztül is ápolhassák anyanyelvüket.

Jelenleg több mint kétszáz videó található a tegnap.ma irodalmi és kulturális portálon, szerzőink között magyarországi és a határon túl élő magyar írók-költők egyaránt megtalálhatók, közöttük számos Kossuth-díjas, József Attila-díjas, Magyarország Babérkoszorúja-díjas alkotó, de a pályakezdő fiatalok szintén teret kapnak. A felolvasások mellett irodalmi és kulturális eseményekről is beszámolunk. Betűrendbe sorolt szerzők és témák szerint is kereshetnek látogatóink az oldalunkon, melyet a következő linken érhetnek el: https://tegnap.ma/

 

A gálán amellett, hogy bemutatjuk a tegnap.ma kulturális és irodalmi portált, Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész tolmácsolásában részletek hangzanak el a díjazottak műveiből, valamint fellép a Török Testvérek triója. Az est házigazdái: Döme Barbara és Király Farkas, a tegnap.ma alapító főszerkesztői.

A gálán bemutatjuk a tegnap.ma által kiadott antológiát is.

A díjátadó után állófogadásra várunk minden résztvevőt. Tekintettel a közelgő ünnepekre, minden vendégünknek kisebb ajándékkal kedveskedünk.

Ünnepeljük együtt a magyar kortárs irodalom kiemelkedő alkotóit!

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni november 30-ig a szerkesztoseg@tegnap.ma email címen lehet.

Időpont: 2023. december 1., 18 óra

Helyszín: Budapest, József körút 63.

 

Apa és fia a Sportszervízben

Doktorrá fogadom!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek