Belföld
2023-08-29

Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Közúton történő napi munkavégzésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat foglaljuk össze az alábbiakban.

Gyorsforgalmi utak:

Az M1-es autópályán, Győr elkerülő szakaszán tart még a Rába híd felújítása. A 123-as és a 129-es km között átépítették a terelést, de irányonként továbbra is két sáv járható. 

Aszfaltoznak az M3-as autópályán, a káli szakaszon, Budapest felé, a 115-ös km és a 106-os km között. A Vásárosnamény felé vezető oldalon a külső és a leálló sáv járható, a főváros irányába a forgalom a belső sávon, illetve az ellenkező oldal belső sávján halad. 
Tegnap új szakaszon, az M30-as autópálya csomópontja környékén kezdődött aszfaltozás. A főváros felé vezető oldalon, a 151-es és a 147-es km között a négyből három sávot is lezártak, jelenleg csak a legbelső sávon lehet közlekedni. A korlátozás érinti az M30-as autópályán Miskolc felől érkezőket is. Az M3-as autópályához közeledve már csak egy sáv járható, de csomóponti zárás nincs. 
- Polgárnál hídjavítást végeznek, a 176-os és a 166-os km között a Budapest felé tartókat átterelik az ellenkező oldal belső sávjába, és Vásárosnamény felé is csak a külső sáv járható. 

Az M5-ös autópályán,
- a határ felé, az M0-s autóút csomópontjánál sövényvágás miatt, a 21-es és a 23-as km között mozgó tereléssel a belső sávot lezárják reggel 6:40 és délután 8:40 között. Torlódás várható. 
- Kecskemét elkerülő szakaszán és Kiskunfélegyháza térségében javítják a szalagkorlátot. A Röszke felé vezető oldalon a 83-84 km között ½ 8-tól ½ 10-ig dolgoznak, majd 10.00-től Kiskunfélegyháza térségében a 115-ös km környékén lesz zárva a külső sáv, várhatóan 15.00-ig.
Távolabb Balástya közelében is a szalagkorlátot javítják. A 147-es és a 148-as km között 7:45 és 9:45 között a belső sávot lezárják. 10.00-től 15.00-ig a 161-es és a 162-es km között folytatódik a munka váltakozó sávlezárás mellett, ezért fokozott figyelemmel közlekedjenek!

Az M6-os autópályán,
- Adony térségében aszfaltoznak. A főváros felé vezető oldalon az 55-ös és az 50-es km között csak a belső sáv járható.
 - Burkolatfelújítási munkákat végeznek a Pécs felé vezető oldalon, Dunaújváros közelében is. A 72-es és a 76-os km között a belső sávot lezárták. A munkavégzés kapcsán, az M6-os autópályán, a Pécs felé haladók nem tudnak az M8-as autópályára, a Pentele-híd felé lehajtani, illetve az M8-as autópályáról sem lehet közvetlenül az M6-os autópályára, Pécs felé felhajtani. A terelőutat az M6-os autópályán, a 71-es km-nél a Dunaújváros-centrum, valamint a 83-as km-nél, a Dunaföldvár-észak csomópontokon keresztül jelölték ki. Az eligazodásban sárga terelőtáblák segítenek. 

Két új terelést építettek ki az M7-es autópályán.
A 113-as és a 116-os km között Zamárdi térségében, illetve 159-es és a 169-es km között, a Balatonfenyves és Balatonkeresztúr csomópontok között a Budapest felé tartó oldalt lezárták. Mindkét munkaterületnél a főváros felé tartókat az ellenkező oldal belső sávjára terelik, míg a határ felé vezető oldalon a külső és a leállósáv, vagy csak a külső sáv járható. 
Fontos tudni, hogy a munka miatt a főváros felé vezető oldalon a balatonendrédi csomópont le- és felhajtóága a 115-ös km-nél zárva van. A távolabbi munkánál, - szintén Budapest felé -, a balatonkeresztúri pihenőt találják zárva az autósok. 

Az M8-as autópályán a Pentele-hídon javítási munkákat végeznek, ezért a 82-es km környékén mindkét oldalon a belső sávot elkerítették a járművek elől. 

Az M30-as autópályán, Szikszó felé a 27-es és a 29-es km között javítják a burkolatot. A forgalmat az ellenkező, M3-as autópálya felé vezető oldal belső sávjára terelik, irányonként egy-egy sáv járható. 

Az M31-es autópálya M3-as autópálya felé tartó oldalán, a 2-es és a 4-es km között burkolatjavítás miatt lezárták a külső sávot. 

Az M35-ös autópályán, Hajdúböszörmény térségében egy korábbi baleset során megsérült a burkolat. A 19-es km-nél az M3-as autópálya felé lezárták a belső sávot. 

Az M35-ös autópályán, az M3-as autópálya felé, a 30-as és a 13-as km-nél is aszfaltoznak. Mindkét helyen egy közel másfél km-es szakaszon dolgoznak a belső sáv zárása mellett. 

Az M0-s autóúton, az M3-as autópálya felé vezető oldalon, az 53-54 km között ma burkolati jeleket festenek. 9.00-től délután 3.00-ig a külső sávot szakaszosan lezárják, ami torlódást okozhat. 

Főutak:

Az 1-es főúton,
- Tatabánya átkelési szakaszán, az 56-os és az 57-es km között közművezetéket javítanak, a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 
-Mosonmagyaróvár határában a 160-as km-nél új, körforgalmú csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 3-as főúton,
- Gyöngyös határában, a 80-as km közelében, a Gyöngyöshalászra vezető út csomópontját átépítik. A munka miatt a 3-as főúton egyik irányból sem lehet Gyöngyöshalászra behajtani. A kerülőutat táblákkal jelzik. 
- Miskolcon, a 186-os km-nél felújítják a vasúti felüljárót, emiatt súlykorlátozást is bevezettek. Az érintett járműveket terelőútra irányítják. 

A 4-es főúton,
- Abony térségében, a 89-es km környezetében útcsatlakozást építenek. A munkaterületnél útszűkület lassítja a közlekedőket. 
- Törökszentmiklós térségében, a 119-es km-nél új csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat. 
- Nyíregyháza közelében, a 273-as km-nél új csomópontot alakítanak ki, az Újfehértó felé haladók sávlezárásra számítsanak! 
Az 5-ös főúton, Kecskeméten a 86-os km-nél csomópontépítés miatt mindkét oldalon egy sávot lezártak. 

A 6-os főúton,
- Dunaszentgyörgynél, a 121-es és a 122-es km között új csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 
- Pécs átkelési szakaszán, a Szekszárd felé vezető oldalon a 196-os km-nél lezárták a külső sávot munkavégzés miatt. 

A 8-as főúton Rátótnál, a 178-as km-nél hídkarbantartás miatt napközben sávlezárásra és szükség esetén jelzőőrös irányításra kell számítani. 

A 11-es főúton, Dömös átkelési szakaszán, a 49-es és az 50-es km között, vízvezetéket kötnek be. A fél útpályát felbontották, a forgalmat jelzőlámpa irányítja. 

A 21-es főúton, rézsű helyreállítás miatt lezárták a külső sávot Pásztó térségében, Salgótarján irányába a 27-es km-nél. 

A 23-as főúton, Kisterenye belterületén, az 1-es és a 2-es km között építési munka miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányítja a járműveket. Munkaidőben jelzőőrök irányítanak.

A 25-ös főúton,
 Szentdomonkos térségében, a 47-es és az 50-es km között burkolatfelújítást végeznek. A főutat lezárták, a forgalmat kijelölt terelőútra irányították át.

A 26-os főúton, Sajószentpéter térségében, a 11-es km-nél csomópontépítés miatt a Sajószentpéter felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 

A 36-os főúton, Nyíregyháza átkelési szakaszán, a 49-es és az 50-es km között kell forgalomkorlátozásra számítani új csomópont kialakítása miatt. 

A 44-es főúton a 32-es km-nél fekvő Tisza-hídon ma délelőtt marhagulyát terelnek át, ezért 10.00 és 12.00 óra között félórára teljesen lezárják azt, a forgalmat megállítják.  

A 44-es főúton, Kondoros és Békéscsaba, azaz a 104-es és a 105-ös km között burkolatjavítás miatt a fél útpályát lezárták. 

A 47-es főúton, az Algyői Tisza-hídon dilatációs szerkezetet javítanak. Várhatóan 3 héten át a 211-es km-nél félpályás útlezárásra és jelzőlámpás forgalomirányításra kell számítani az arra közlekedőknek!

A 49-es főúton, Győrtelek és Mátészalka között vasúti átjáró karbantartását végzik, ezért a 27-es km-nél félpályán engedik a járműveket! 

Az 51-es főúton Dunavecse közelében, a 72-es km-nél csomópont építése miatt kell félpályás lezárásra számítani. 

Az 52-es főutat Kecskemét közelében az 1-es és a 2-es km között építési munka miatt lezárták, a forgalmat a városon keresztül terelik. 

Az 55-ös főúton, két helyen, Újfalu térségében az 50-es km-nél, illetve Felsőszentiván és Csávoly, azaz a 84-es és a 86-os km között kell építési munkák miatt forgalomkorlátozásra számítani.


Az 58-as főúton, Szalánta belterületén a 12-es és a 15-ös km között csatornáznak. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 63-as főúton, Vajtán, a 36-os és a 37-es km között, valamint Cece átkelési szakaszán, a 41-es és a 43-as km között csatornáznak, a fél útpályát lezárták. 

A 68-as főúton, Segesd településen az 50-es km-nél csatornát kötnek be, a fél útpályát lezárták. 

A 75-ös főúton, Zalaapáti déli határában a padkát javítják. A 11-es km-nél félpályás lezárás mellett dolgoznak. Napközben jelzőőrök segítik a közlekedést. 

A 82-es főúton, Győr belterületén a gázvezetéket újítják fel. A 73-as km-nél mindkét irányban csak egy sáv járható. 

A 84-es főúton, Káld térségében az 51-es km-nél, Sopronkövesd térségében, a 102-es km-nél, Sopron belterületén, valamint a határ előtt, a 128-as km-nél útépítés miatt csak a fél útpálya járható. 

A 87-es főúton, Kám térségében karbantartási munkákat végeznek. Az 1-es km-nél félpályás korlátozás van érvényben! 

A 381-es főúton, Alsóberecki térségében híd karbantartás miatt az 5-ös km-nél félpályán engedik a járműveket! 

A 471-es főúton, Debrecen kivezető szakaszán, a 4-es és a 7-es km között 2x2 sávossá építik át az útpályát. Az előkészítő munkák miatt napközben sávlezárás követel figyelmet. 

Alsóbbrendű utak: 

Békés vármegyében, a Hunya községre vezető bekötőutat felújítási munkák miatt lezárták a 2-es és az 5-ös km között. 

Heves vármegyében, 
- Gyöngyösön, a Vachott Sándor utca egy hosszabb szakaszát útépítés miatt lezárták a 21-es km közelében. A forgalmat a Deák Ferenc utca - Kertész utca - Püspöki utca - Pesti út - Róbert Károly utca - Mérges utca - Koháry út útvonalon terelik el. 
- Gyöngyös határában átépítik a Gyöngyös-Jászberény összekötő út elejét. Az Atkári utat a Pesti út és a Déli Külhatár utca között lezárták. A Kenyérgyár utca felé lehet kerülni. 

Pest vármegyében, 
- Érden, a Törökbálinti úton csomópont építési munkákat végeznek. Az Iparos utcai körforgalom és a Szövő utca közötti utat egyirányúsították, így az csak Törökbálint felé használható. A Törökbálint felől érkezőket a környező utcákon át elterelik. A Szövő utca és a Takács utca között jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be, az autósokat irányonként váltakozva engedik el. Fontos tudnivaló, hogy a teljes útszakaszon 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be és mivel a környező önkormányzati utcákban is hasonló korlátozás van érvényben, a nehézgépjárművek (7,5 tonnánál nehezebb járművek) csak az M7-es autópályán tudnak kerülni. Erre táblák is figyelmeztetnek. 
- közműépítési munkákat végeznek a Solymárról a Hűvösvölgybe vezető út fővárosi szakaszán, ahol félpályás korlátozást vezettek be. Reggelente jelentős torlódások várhatóak Solymártól. 
- a Nagytétényt Budakeszivel összekötő úton, Törökbálinton a vasúti aluljárónál a Tó utca és az Őrház utca kereszteződésénél új gyalogos átkelőhelyet létesítenek. A fél útpályát lezárták a 7-es km-nél.
- Taksonyban felújítás miatt lezárták a Szent Imre úti vasúti átjárót, kerülni az 51-es főút felé lehet. 
- a Gödöllő – Tura – Hatvan összekötő úton, Valkó és Gödöllő között burkolatfelújítási munka kezdődött. A 8-as és a 10-es km között útszűkületre, sebességkorlátozásra és időszakosan jelzőőrös forgalomirányításra számítsanak! 

Veszprém vármegyében, 
-a Lepsényt Pétfürdővel összekötő úton, Csajág belterületén, a Csajági Bürkös-réti-patak hídját felújítják. A 7-es km-nél félpályás lezárást vezettek be. Fontos tudni, hogy a munkavégzés ideje alatt a balatonfőkajári csomópont és a berhidai csomópont között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Kerülni a Berhida-Papkeszi alsóbbrendű útvonalon, valamint a 710-es főúton lehet.

Kompközlekedés: 

A balatoni komp hétfő óta rövidebb üzemidővel jár. Szántód révből 6.40-től 21.20-ig jár, Tihany révből pedig 7.00-tól 21.40-ig szállítja a járműveket 40 percenként. 

Továbbra sem közlekedik a komp: 
- a Tisza középső szakaszán Vezseny és Martfű, 
- a Dunakanyarban, Pilismarót-Basaharc és Szob között (üzemeltető hiánya miatt bizonytalan ideig nem üzemel), 
- a Dunán, Tököl és Százhalombatta között szakemberhiány miatt bizonytalan ideig, 
- a Szamoson, Szamossályi és Porcsalma között, illetve 
- a Sajón, Girincs és Sajószöged között (a komp felújítási munkái miatt). 
- A Tisza alsó szakaszán a Csongrád és Csépa közötti komp nyári üzemszünet miatt nem közlekedik. (mellette a pontonhíd üzemel) 

A Dunán, Neszmély és Dunaradvány között újra közlekedik a komp. 


Kamionstop: 

A kamiontilalom ezen a hétvégén szeptember 2-án szombaton 22:00 órától, szeptember 3-án vasárnap 22:00 óráig lesz érvényben.

Egyéb forgalomkorlátozások: 

Jelentős, több hónapon át tartó felújítási munkát végeznek a magyar-szlovák határszakaszon, a Vámosszabadi határátkelőhelyen, a 14-es főút végén fekvő Medve-híd szlovákiai oldalán. A munkavégzés miatt a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem hajthatnak át a hídon, számukra a 13-as főúti monostori határhíd felé jelöltek ki kerülőutat. 

Az országos közúthálózaton napközben sokfelé dolgoznak az útpadka és rézsű helyreállításán. A mozgó tereléssel járó lezárásnál fokozott óvatossággal vezessenek! Továbbá figyeljék az előjelzéseket és csak akkor előzzék meg a munkagépeket, ha biztonságosan vissza tudnak sorolni a forgalmi sávjukba!

 

 

utinform.hu

Hercules

Sima továbbjutás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek