Belföld
2023-08-22

Válogatás az Útinform ma érvényben lévő híreiből

Közúton történő napi munkavégzésekkel kapcsolatos legfontosabb információkat foglaljuk össze az alábbiakban.

Gyorsforgalmú utak:

Az M0-s autóút keleti szektorában, a cinkotai csomópont (58-as km) és az M4-es autóúti csomópont (42-es km) között kaszálnak napközben. Az M5-ös autópálya irányába a mozgó terelés mellett a belső sávot szakaszosan lezárják.  

Az M2-es autóúton, Budapest felé, kaszálnak napközben, a Vác dél - Gödöllő csomóponttól halad a lassan mozgó géplánc az M0-s csomópontig. Szakaszosan elkerítik a belső sávot. (37-es km és 17-es km között) 

Az M1-es autópályán, Győr elkerülő szakaszán tart még a Rába híd felújítása. A 123-as és a 129-es km között átépítették a terelést, irányonként két sáv járható. 

Munkavégzés miatt fixterelésben kell autózni az M3-as autópályán:
- a káli szakaszon a 115-ös km és a 106-os km között aszfaltozás miatt, illetve
- Polgárnál a 176-os és a 166-os km között, mert hidat javítanak.

Az M5-ös autópályán,
- sövényvágás miatt szakaszosan elkerítik a belső sávot, az M0-s autóúti csomópont és az ócsai csomópont között reggel fél 7 és délután 6 óra között. A munkavégzés mindkét irányt érinti.
- Kistelek és Petőfiszállás között is kaszálnak napközben, a 126-os és a 137-es km között, az aktuális munkaállomásnál mindkét irányban a külső sávba kell sorolni.
- Röszke felé, a 73-as km-nél 7.30 és 9.30 között, valamint a 85-ös km-nél 10.00 és 11.30 között ugyancsak hídmosást végeznek, a leállósávot lezárják.

Az M6-os autópályán, 
- Pécs felé, Dunaújváros közelében, a 73-as és a 76-os km között aszfaltoznak, emiatt csak a belső sáv járható. A munkavégzés kapcsán, a 75-ös km-nél lévő M8-as autópálya csomópontban nem lehet le- és felhajtani. Kerülni az M6-os autópályán tovább haladva a 83-as km-nél, a Dunaföldvár-észak csomópontban megfordulva lehet. Az M8-as autópályáról érkezők pedig csak Budapest irányába tudnak az M6-osra ráhajtani, ők pedig a 71-es km-nél Dunaújváros-centrum csomópontban tudnak visszafordulni Pécs irányába. 
- Pécs felé a 161-es és a 162-es km között burkolatfelújítás miatt csak a belső sáv járható, ehhez kapcsolódóan a 163-as km-nél lévő Bátaszék csomópontban aszfaltozás miatt lezárták Pécs felé a felhajtó ágat, a forgalmat a Bátaszék-Dunaszekcső-Somberek útvonalra terelik, felhajtani a pályára a 173-as Somberek, Pécsvárad csomópontban lehet. (A forgalmat az 56-os és az 55-ös főút felé terelik.)

Az M30-as autópályán, Szikszó felé a 27-es és a 29-es km között javítják a burkolatot. A forgalmat az ellenkező, M3-as autópálya felé vezető oldal belső sávjára terelik, irányonként egy-egy sáv járható. 

Az M31-es autópálya M3-as autópálya felé tartó oldalán a 3-as és a 4-es km között burkolatjavítás miatt lezárták a külső sávot. 

Az M80-as autóutat burkolatjavítás miatt több napra lezárták a 166-os Körmeny-nyugat valamint a 171-es Csákánydoroszló csomópont között. Kerülni a pályával párhuzamosan futó 8-as főúton lehet. 

Főutak:

Az 1-es főúton,
- Tatabánya átkelési szakaszán, az 56-os és az 57-es km között közművezetéket javítanak, a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 
-Mosonmagyaróvár határában a 160-as km-nél új, körforgalmú csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 3-as főúton,
- Gyöngyös határában, a 80-as km közelében, a Gyöngyöshalászra vezető út csomópontját átépítik. A munka miatt a 3-as főúton egyik irányból sem lehet Gyöngyöshalászra behajtani. A kerülőutat táblákkal jelzik. 
- Miskolcon, a 186-os km-nél felújítják a vasúti felüljárót, emiatt súlykorlátozást is bevezettek. Az érintett járműveket terelőútra irányítják.
- Szintén Miskolcon a 186-os km-nél, a Baross Gábor út csomópontja közelében csőtörés miatt a Felsőzsolca felől érkezők csak egy sávon haladhatnak. 

A 4-es főúton
- Törökszentmiklós térségében, a 119-es km-nél új csomópontot építenek. A félpályás lezárásnál napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat.
- Nyíregyháza közelében, a 273-as km-nél új csomópontot alakítanak ki, az Újfehértó felé haladók sávlezárásra számítsanak! 

A 4-es főúton, Abony térségében, a 90-es és a 93-as km között kaszálnak munkaidőben. Az aktuális munkaterületnél félpályás korlátozáson kell áthajtani. 

Az 5-ös főúton, Kecskeméten a 86-os km-nél csomópontépítés miatt mindkét oldalon egy sávot lezártak. 

A 6-os főúton,
- Dunaszentgyörgynél, a 121-es és a 122-es km között új csomópontot építenek. A fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 
- Pécs átkelési szakaszán, a Barcs felé vezető oldalon a 195-ös km-nél, illetve a Szekszárd felé vezető oldalon a 196-os és a 197-es km-nél zárták le a külső sávot munkavégzés miatt.

Csór és Várpalota között, a 8-as főúton, mindkét irányban kaszálnak reggel fél 7 és délután fél 2 között. Szakaszosan lezárják a külső sávot.

A 10-es főúton az ürömi elágazás közelében a 11-es és a 12-es km között buszmegállót és gyalogos átkelőhelyet építenek. Napközben 8.00 és 16.00 között 40 km/órás sebességkorlátozást vezettek be és útszűkületen kell áthajtani, gyakori a torlódás.

A 11-es főúton,
- Dunabogdány közelében, a 36-os km-nél hídfelújítás miatt mindkét irányban útszűkületen kell áthajtani. 
- Dömös átkelési szakaszán, a 49-es és az 50-es km között, vízvezetéket kötnek be. A fél útpályát felbontották, a forgalmat jelzőlámpa irányítja. 

A 21-es főúton,
-Salgótarján belterületén, az 59-es km-nél hídjavítás miatt félpályán halad a forgalom, jelzőlámpa irányítja az autósokat. 
- rézsű helyreállítás miatt lezárták a külső sávot Pásztó térségében, Salgótarján irányába a 24-es és a 27-es km-nél is egyaránt 100-100 méteres szakaszon. 

A 23-as főúton, Kisterenye belterületén, az 1-es és a 2-es km között építési munka miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa irányítja a járműveket. Munkaidőben jelzőőrök irányítanak. 

A 25-ös főúton,
- Eger Felnémet városrészében a 19-es km-nél csőtörés miatt Szarvaskő felé csak egy sáv autózható.
- Szentdomonkos térségében, a 47-es és az 50-es km között burkolatfelújítást végeznek. A főutat lezárták, a forgalmat kijelölt terelőútra irányították át. 

A 26-os főúton Sajószentpéter térségében, a 11-es km-nél csomópontépítés miatt a Sajószentpéter felé vezető oldalon a külső sávot lezárták. 

A 33-as főúton Kismacs település közelében, a 98-as és a 100-as km között építési munka miatt a fél útpályát lezárták, jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 36-os főúton, Nyíregyháza átkelési szakaszán, a 49-es és az 50-es km között kell forgalomkorlátozásra számítani új csomópont kialakítása miatt.

A 49-es főúton, Győrtelek és Mátészalka között vasúti átjáró karbantartását végzik, ezért a 27-es km-nél félpályán engedik a járműveket! 

Az 51-es főúton Dunavecse közelében, a 72-es km-nél csomópont építése miatt kell félpályás lezárásra számítani. 

Az 52-es főúton, Fülöpszállás és Solt között kátyúznak reggel 7 óra és délután 3 óra között. Az aktuális munkaterületnél félpályás lezárás lesz érvényben. 

Az 52-es főutat Kecskemét közelében, az 1-es és a 2-es km között építési munka miatt lezárták, a forgalmat a városon keresztül terelik. 

Az 55-ös főúton két helyen, Újfalu térségében, az 50-es km-nél, illetve Felsőszentiván és Csávoly, azaz a 84-es és a 86-os km között kell építési munkák miatt forgalomkorlátozásra számítani. 

Az 58-as főúton, 
- Pécs-Kertvárosban a 1-es km-nél csatorna építési munkák miatt a belváros felé tartók elől lezárták a külső sávot. 
- Szalánta belterületén, a 12-es és a 15-ös km között csatornáznak. A félpályás lezárásnál jelzőlámpa szabályozza a forgalmat. 

A 62-es főúton, Székesfehérvár határában, az M7-es autópálya csomópont közelében a 42-es km-nél, a korábban kiégett kamiont elszállították, de a sérült útburkolat miatt a félpályás lezárásnál jelzőlámpa segíti az áthajtást. Kérjük az arra közlekedők türelmét! Napközben torlódásra kell számítani. 

A 63-as főúton, Vajtán, a 36-os és a 37-es km között, valamint Cece átkelési szakaszán, a 41-es és a 43-as km között csatornáznak, a fél útpályát lezárták. 

A 68-as főúton, Segesd településen az 50-es km-nél csatornát kötnek be, a fél útpályát lezárták. 

A 82-es főúton, Győr belterületén a gázvezetéket újítják fel. A 73-as km-nél mindkét irányban csak egy sáv járható. 

A 84-es főúton, Sopronkövesd térségében, a 102-es km-nél, Sopron belterületén, valamint a határ előtt, a 128-as km-nél útépítés miatt csak a fél útpálya járható.

A 87-es főúton, Kám térségében karbantartási munkákat végeznek. Az 1-es km-nél félpályás korlátozás van érvényben!

A 405-ös főúton, Albertirsa térségében az 1-es és a 2-es km között javítják a burkolatot, az aktuális munkaterületnél a fél útpályát lezárják, jelzőőrök irányítanak.

A 471-es főúton, Debrecen kivezető szakaszán, a 4-es és a 7-es km között 2x2 sávossá építik át az útpályát. Az előkészítő munkák miatt napközben sávlezárás követel figyelmet.

A 491-es főúton, Tunyogmatolcson, a 3-as km-nél lévő vasúti átjárót felújítják, ezért lezárták. A forgalmat elterelik, de a terelőúton csak a fél útpálya járható, ahol jelzőlámpa szabályozza az áthaladást.

Alsóbbrendű utak:

Heves vármegyében,
- Gyöngyösön, a Vachott Sándor utca egy hosszabb szakaszát útépítés miatt lezárták a 21-es km közelében. A forgalmat a Deák Ferenc utca - Kertész utca - Püspöki utca - Pesti út - Róbert Károly utca - Mérges utca - Koháry út útvonalon terelik el. (2406-os jelű út, 20+645 - 20+959 km között)
- Gyöngyös határában átépítik a Gyöngyös-Jászberény összekötő út elejét. Az Atkári utat a Pesti út és a Déli Külhatár utca között lezárták. A Kenyérgyár utca felé lehet kerülni. (3203-as jelű út)

Pest vármegyében,
- Érden, a Törökbálinti úton csomópont építési munkákat végeznek. Az Iparos utcai körforgalom és a Szövő utca közötti utat egyirányúsították, így az csak Törökbálint felé használható. A Törökbálint felől érkezőket a környező utcákon át elterelik. A Szövő utca és a Takács utca között jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be, az autósokat irányonként váltakozva engedik el. Fontos tudnivaló, hogy a teljes útszakaszon 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be és mivel a környező önkormányzati utcákban is hasonló korlátozás van érvényben, a nehézgépjárművek (7,5 tonnánál nehezebb járművek) csak az M7-es autópályán tudnak kerülni. Erre táblák is figyelmeztetnek. (8103-as jelű, Érd-Törökbálint összekötő út) 
- Göd belterületén, a Duna úton felújítják az Ilka patak feletti hidat, ezért azt hónapokra lezárták. Helyben, önkormányzati utakon lehet kerülni, melyet sárga táblák jeleznek. (21107-es j. Felsőgöd bekötő út, 0+038-0+572 km között) 
- közműépítési munkákat végeznek a Solymárról a Hűvösvölgybe vezető út fővárosi szakaszán, ahol félpályás korlátozást vezettek be. Reggelente jelentős torlódások várhatóak Solymártól.
– a Nagytétényt Budakeszivel összekötő úton, Törökbálinton a vasúti aluljárónál a Tó utca és az Őrház utca kereszteződésénél új gyalogos átkelőhelyet létesítenek. A fél útpályát lezárták a 7-es km-nél. (8102-es j., Nagytétény-Budakeszi összekötő út, 7+351 km) 
- Taksonyban felújítás miatt lezárták a Szent Imre úti vasúti átjárót, kerülni az 51-es főút felé lehet. (5202-es jelű út, 2+018) 
- a Gödöllő – Tura – Hatva összekötő úton, - Valkó és Gödöllő között - a 8-as km-től a 10-es km-ig burkolat felújítási munka kezdődött.
Az arra közlekedők útszűkületre, sebességkorlátozásra és időszakosan jelzőőrös forgalomirányításra számítsanak. (3104-es j. út)

Zala vármegyében lezárják az Őriszentpéter és Szalafő közötti utat burkolatfelújítás miatt az 1-es és az 5-ös km között. Kerülni Csörötnek felé lehet. (7455-ös jelű út)

Veszprém vármegyében, 
-a Lepsényt Pétfürdővel összekötő úton, Csajág belterületén, a Csajági Bürkös-réti-patak hídját felújítják. A 7-es km-nél félpályás lezárást vezettek be. Fontos tudni, hogy a munkavégzés ideje alatt a balatonfőkajári csomópont és a berhidai csomópont között 7,5 tonnás súlykorlátozást vezettek be. Kerülni a Berhida-Papkeszi alsóbbrendű útvonalon, valamint a 710-es főúton lehet. (7207-es j. út, 6+781) (súlykorlátozás: 7207-es j. út, 3+968-16+075 km sz. között)

Kompközlekedés:

A balatoni komp nyári menetrend szerint közlekedik. Szántódrévből 6.40-től 23.20-ig jár, Tihanyrévből pedig 7.00-tól 23.40-ig szállítja a járműveket 40 percenként. 

Továbbra sem közlekedik a komp:
- a Tisza középső szakaszán Vezseny és Martfű, 
- a Dunakanyarban, Pilismarót-Basaharc és Szob között,
- a Dunán, Tököl és Százhalombatta között szakemberhiány miatt bizonytalan ideig, valamint Neszmély és Dunaradvány között.
- a Szamoson, Szamossályi és Porcsalma között, illetve
- a Sajón, Girincs és Sajószöged között.
- A Tisza alsó szakaszán a Csongrád és Csépa közötti komp nyári üzemszünet miatt nem közlekedik. (mellette a pontonhíd üzemel)

Kamionstop:

A következő kamiontilalom augusztus 26. szombat 15 órától, augusztus 27. vasárnap 22 óráig lesz érvényben. 

Egyéb forgalomkorlátozások:

Jelentős, több hónapon át tartó felújítási munkát végeznek a magyar-szlovák határszakaszon, a Vámosszabadi határátkelőhelyen, a 14-es főút végén fekvő Medve-híd szlovákiai oldalán. A munkavégzés miatt a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem hajthatnak át a hídon, számukra a 13-as főúti monostori határhíd felé jelöltek ki kerülőutat.

Az országos közúthálózaton napközben sokfelé dolgoznak az útpadka és rézsű helyreállításán. A mozgó tereléssel járó lezárásnál fokozott óvatossággal vezessenek! Továbbá figyeljék az előjelzéseket és csak akkor előzzék meg a munkagépeket, ha biztonságosan vissza tudnak sorolni a forgalmi sávjukba!

 

Összeállította: Devecseri Dániel/utinform.hu

Győzelmével átvette a vezetést a táblázaton a Loki

Vízhiány várható a Hatvan utcán, a Tóth Árpád utcától a Szepességi utcáig

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek