Belföld
2022-10-04

Elő a rövidnadrágot!

A hét közepén érkezik az indián nyár.

A hét első két napján leginkább szeles, felhős időre számíthatunk, napközben pedig akár futó záporok is kialakulhatnak. A nappali maximum-hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul majd. Szerdára azonban sok napsütés várható, ugyanis beköszönt az indián nyár.

Keddre veszít erejéből a szél, de még többfelé kísérhetik élénk, helyenként erős lökések. A napsütést pedig időnként erősebb gomolyfelhők zavarhatják, valamint futó záporok is előfordulhatnak. 

A meteorológiai előrejelzések szerint szerdára beköszönt az indián nyár. Ezen a napon a hűvös reggel után melegedés kezdődik, így a nappali csúcshőmérséklet 17 és 22 fok között alakul majd. Azonban a napsütést több helyen fátyolfelhők szűrhetik meg és egyes területeken pára- és ködfoltok is képződhetnek. 

 

Mi is az indián nyár ? 

A magyarban és sok más nyelvben is ismert indián nyár szófordulat a 18. század végétől Észak-Amerikából elterjedt Indian summer kifejezés tükörfordítása: utóbbit leginkább az amerikai őslakosok szokásaiból eredeztetik, akik jellemzően ebben a kellemes, meleg, szeptembertől novemberig tartó időszakban végeztek a betakarítással – írja Bárdosi Vilmos nyelvész.

Egy másik – kevésbé békés – magyarázat szerint az európai hódítók általában a tél beálltáig harcoltak az indiánokkal: abban az esetben, ha a hideg évszak korán érkezett, a csaták is előbb abbamaradtak, a jó idő ellenben elnyújtotta a hadakozást. Előfordult, hogy a telepesek a rossz időjárás miatt már behúzódtak erődítményeikbe, farmjaikra, és nekiláttak a télre begyűjtött termények feldolgozásának, azonban váratlanul mégis kisütött a nap, jó idő kezdődött, és több napig eltartott – ez volt az indián nyár, mely újabb lehetőséget adott az őslakosoknak a pusztító támadásokra.

Minimum 4

A GTK kiválóságai

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek