Belföld
2021-08-17

Lakóotthonokat adtak át fogyatékossággal élőknek Putnokon

Lakóotthonokat adtak át fogyatékossággal élőknek Putnokon kedden. Az öt épületben összesen hatvanan lakhatnak.

Az otthonok önállóbb életet biztosítanak a fogyatékossággal élő embereknek, mint a nagy létszámú intézmények, ahonnan átköltöznek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Magyarországon 13 ezer fogyatékossággal élő ember lakik ötven főnél nagyobb létszámú intézményben, közülük mintegy kétezren költöznek át kisebb házakba ezekben a hetekben, hónapokban. Mintegy 160 ilyen beruházás zajlik az országban - közölte Fülöp Attila.

Az államtitkár azt mondta, hogy a kommunizmus alatt a fogyatékossággal élők ügye nem lehetett a közbeszéd tárgya.

Nem találkoztunk velük, mert a falvakon kívül, nagyobb intézményekben, falakkal elzárva gondolkodtak róluk. Ezt váltja fel a családias közeg kialakítása - közölte.

Fülöp Attila köszönetet mondott Putnok közösségének, amiért befogadta az embereket, az ellátottaknak pedig azt kívánta, érezzék át, hogy a költözés egy lépés az önállóság felé.

A lakóotthonok megépítésére a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság nyert el 525 millió forintot az EFOP Kilátás-kiváltás Gömörben című pályázatán.

 Riz Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte: ki-ki úgy egész ember, ahogyan a Jóisten őt megteremtette; a fogyatékossággal élők is értékes tagjai a közösségnek.

Tamás Barnabás (Fidesz) polgármester emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület egyhangúlag szavazta meg a telkek biztosítását, és mint mondta, a város befogadta a lakókat.

 

 

MTI/Komka Péter

Tűztornádótól a csillagokig az Agórán

Megkezdődött a bérletek árusítása a Csokonai Színházban

MTI

Szerző
Hasonló cikkek