Belföld
2021-04-10

Változnak a fizetések a magyarországi bankoknál

Az Apple Payt kettő kivételével már minden hazai bank bevezette, a Google Pay még csak a K&H-nál érhető el, de az Erste és a CIB is tervezi, hogy még az idén elindítja. Az MKB, a Budapest Bank és a Takarékbank ügyfelei viszont várhatóan csak a bankok egyesülése után élvezhetik a szolgáltatás előnyeit.

Végre az androidos telefonkészülékkel rendelkezők is megtapaszthatták, milyen az, amikor egy igazán biztonságos mobil pénztárcával vásárolhatnak a boltokban. A K&H Bank ugyanis bevezette Mastecard kártyás ügyfelei számára a Google Pay szolgáltatást. a Google Pay segítségével az ügyfelek bárhol fizethetnek.

A szolgáltatás a gyakorlatban úgy működik, hogy a K&H által kibocsátott – például mastercardos – bankkártyák az okostelefonokba digitalizálva kerülnek be, vagyis a kártyaadatok úgynevezett tokenekre cserélődnek a telefonban és ezek a tokenek biztosítják a fizetési tranzakciót.

Androidos telefonokra számos bank kínált már eddig is mobilos fizetési lehetőséget, a boltokban a termináloknál lehetett használni a telefont bankkártyaként. A bankonként eltérő applikációk azonban korántsem voltak olyan népszerűek, mint az iPhone Apple Pay funkciója. Azok a bankok, amelyek elindították az Apple Payt, rendre arról számolnak be, hogy az felhasználók sokkal gyakrabban és sokkal többet fizetnek vele, mint az androidosok fizettek a banki mobiltárca alkalmazásokon keresztül. 

A Google Payt Magyarországon jelenleg csak a K&H ügyfelei érik el, más bankok még nem vezették be, az Apple Pay viszont összesen 18 szolgáltatónál érhető már el. Ezek egy része nemzetközi Fintech cég, de hazai nagybankok is kínálják ezt a funkciót a bankkártyáikhoz. Van már Apple Pay az OTP, az Erste, a Gránit Bank, a K&H, a CIB, a Raiffeisen, az MKB és a Takarékbank ügyfelei számára is. 

Az első bank, amelyik bevezette a szolgáltatást, az OTP volt, 2019. május 21-én startolt el náluk az Apple Pay, és azóta a nagybankok többsége követte a példát. A tapasztalatok pedig meggyőzőek, hiába van ugyanis jóval kevesebb iPhone-felhasználó, mint androidos, mobilfizetésben az Apple Pay eddig verhetetlennek bizonyult. "A mobilfizetések száma alapján az Apple Pay tranzakciók a Gránit Banknál, az Apple Pay 2019-es bevezetése óta folyamatosan nőttek, 2020 vége óta az összes mobilfizetési tranzakción belül átlagosan 65 százalékos arányt érnek el. Az Apple Pay fizetések magas aránya elsősorban a kényelmes biometrikus azonosítással magyarázható, amely biztonsága miatt különösen népszerű a jelenlegi pandémiás időszakban" - mondják a Gránit Banknál ahol saját fejlesztésű applikáción keresztül az androidosok is tudnak mobillal fizetni. 

Hasonló arányok alakultak ki az Ersténél. Ott a mobilfizetést használó ügyfelek 60 százaléka az ApplePay-t, míg 40 százaléka az androidos MobilePay NFC-t használja. A tranzakciók számát tekintve ez az arány 75/25 százalék, és az ApplePay-nél az átlagos költés összege is mintegy 20 százalékkal magasabb. A különbség vélhetően a két fizetési megoldást használók eltérő demográfiai jellemzőire vezethető vissza, illetve az iPhone-használók az átlagosnál digitálisan affinisabbak - állítják a bank szakértői.

Mikor lesz Google Pay?

A hazai nagybankok közül egyelőre a Budapest Bank és az UniCredit azok, amelyeknél még nincs Apple Pay. Hogy mikor lesz, még nem tudni, a Budapest Banknál annyit válaszoltak lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére, hogy "elkötelezettek vagyunk az Apple Pay bevezetése iránt, és megfeszített erőkkel dolgozunk azon, hogy mihamarabb elérhetővé tudjuk tenni".

A Google Payben is komoly lehetőségek vannak, több bank tervezi, hogy a K&H nyomdokaiba lépve bevezeti a szolgáltatást. Az Erste ügyfeleinek nem kell már sokat várniuk, a bank 2021 nyár végén vagy ősz elején tervezi a Google Pay implementálását. A CIB Bank is még az idén bevezeti a Google Payt. 

A Magyar Bankholding tagintézményei, az MKB, a Takarékbank és a Budapest Bank is tervezik a Google Pay bevezetését, de nem egyenként lépik majd ez meg a tagbankok, hanem már közös intézményként. A következő hónapokban így a bankok ügyfelei aligha számíthatnak az új fizetési funkcióra, hiszen a három bank 2023-ra tervezia fúzió lezárását.  

A Raiffeisennél viszont nem lesz Google Pay. "Saját alkalmazást kínálunk a Google-t használó ügyfeleknek, ez a RaiPay" - indokolta a bank. Az ezt firtató kérdésünkre az Apple Pay bevezetésében élen járó OTP és a szintén az első között implementáló Gránit Bank nem válaszoltak. Az OTP a Simple alkalmazást ajánlja az ügyfeleinek, amelyek keresztül az iPhone-osok, ha a bankjuknál nincs Apple Pay, regisztrálhatnak az Apple Paybe, de az androidosok is tudnak így fizetni már 2017 óta. 

A Carolo lesz a Szekszárd ellenfele a bronzcsatában

Az átoltottság növekedésével visszatérhet a gazdaság dinamikus növekedése

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek