Backstage
2024-01-24

Meghalt a valaha volt legnagyobb zenei svindler

Meghalt Frank Farian zenész, énekes, producer, a Boney M. kitalálója, több playback-botrány „hőse”. Frank Farian több, mint 800 millió lemezt adott el, és olyan bandáknak írt slágereket, mint a Boney M., a Milli Vanilli, a La Bouche vagy a No Mercy.

Frank Farian  német zenei producer és zeneszerző volt, aki a pop és a diszkó műfajokban alkotott és hatalmas sikereket ért el. Frank Farian valódi neve Franz Reuther, és 1941. július 18-án született a nyugat-németországi Kirn városában. Frank Farian évtizedeken keresztül kiemelkedő szerepet játszott a zeneiparban, és számos sikeres projektet vezetett. 

Legnagyobb sikereit és az azt követő botrányokat a Boney M.-nek köszönheti 

1976-ban jelent meg a Take the Heat off Me című album Boney M. álnéven. 1974-ben született meg a klasszikus felállás, amelyben Liz Mitchell és Marcia Barrett énekesek, valamint egy frontember, Bobby Farrell és egy táncosnő, Maizie Williams szerepelt. Boney M. néven érte el legnagyobb sikereit Európában és világszerte olyan dalokkal, mint a Daddy Cool, a Rivers of Babylon vagy a Rasputin – írja az Index

 

A Milli Vanilli botránya a zeneipar egyik legismertebb és legnagyobb balhéja volt. Frank Farian, a zenekar producere és kitalálója beismerte, hogy a Milli Vanilli tagjai, Fab Morvan és Rob Pilatus, nem énekeltek a saját albumaikon. Ehelyett sessionzenészek és énekesek vették fel a dalokat, míg Morvan és Pilatus elsősorban a látványért és a színpadi show-ért voltak felelősek.

former-singers-group-boney-m-874010275.jpg (2132×1436)

A botrány 1990 novemberében robbant ki, amikor egy 1989-es fellépés során technikai problémák miatt kiderült, hogy a háttérsávhiba miatt az énekesek csak tátogtak. Frank Farian ezt követően vállalta a felelősséget és elismerte, hogy a Milli Vanilli egyetlen hangot sem énekelt a felvételeken. Ez a botrány vezetett a Grammy-díj visszavonásához, és számos jogi eljáráshoz az Egyesült Államokban, amelyek a fogyasztóvédelmi törvények megsértésére hivatkoztak.

Ugyanígy a Boney M.-ben sem Farrel énekelt, hanem Farian vokálsávjaira tátogott, vagyis playbackelt. 

A Boney M. esetében is hasonlóan működött az ének, mint a Milli Vanilli projektben. Frank Farian, a zenekar kitalálója és producere, számos énekes és énekesnővel dolgozott együtt a Boney M. dalainak felvétele során. Liz Mitchell, Marcia Barrett, Maizie Williams és Bobby Farrell voltak a Boney M. tagjai, és bár ők voltak a zenekar arca a nyilvánosság előtt, a stúdiófelvételeken gyakran más énekesek énekelték fel a dalokat.

 

Bobby Farrell, a zenekar férfi tagja playbackelt a színpadi fellépéseiken, Frank Farian volt az, aki a stúdióban elkészítette a vokális részeket, és ezeket a felvételeket használták a dalokban.A Boney M. férfi énekese, Bobby Farrell vokáljait tehát valójában Farian énekelte.

Halálának hírét családja jelentette be. A zenész 82 éves volt, floridai házában csendben, békében halt meg – írja a Bild. 


 

Jó úton járnak a tornászok

AlteRába Fesztivál: zenei piac a saját tőkéből gazdálkodó kis fesztiválok számára lehetetlenné vált.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek