Backstage
2023-09-04

Kinek van joga használni a Republic nevet? - interjú Szilágyi Bigyó Lászlóval, a zenekar alapítójával

A Republic és 2013-ban kivált tagjuk, Tóth Zoltán között hosszú ideje tart a vita a zenekar névhasználatát illetően. Tóth Zoltán jelenleg a Kék és Narancssárga Produkció nevű együttesével járja az országot, egyik műsoruk címe pedig, a Republic dalcirkusz – egyebek közt ezt is sérelmezi Boros Csaba, a Republic jelenlegi frontembere, aki szerint egykori kollégája nem legálisan használja a zenekar nevét.

Szilágyi „Bigyó” Lászlót, a Republic zenekar alapítóját és egykori dobosát kérdeztem a kialakult helyzetről, de azért kicsit visszamentünk az időben, egészen 1980-ig és beszéltünk a jelenről, a Nemcsak Berry zenekaráról.

-Ha jól tudom már egész fiatal korok óta barátok voltatok cipovel és a republic alapító dobosa voltál. Mikor talalkoztal először Cipovel?

- 1980 januárjában, tizennégy évesen találkoztam először a kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban Cipővel és egy barátjával, Kovács Gáborral. Megkerestek, hogy legyek énekes náluk, mert hallották, hogy én már énekeltem egy koncerten az ipari iskolában vendégként, meg jó kiállású, tesi tagozatos sportos fiú voltam. (nevet)  Zenekart alapítanak, ahol van már egy dobos srác, ő Nagy László Attila volt, én pedig hoztam a szomszéd srácot basszusgitárosnak, Lippai Zsoltit. Így alakult meg a kisvárdai legendás Cipőfűző együttes. Tehát elmondhatom magamról, hogy én már 14 éves koromtól énekeltem Cipő szerzeményeit. A Cipőfűző együttes 1980-tól 1985-ig létezett. 

A kép jobb oldalán Cipő (billentyű), középen elől Bigyó (ének)

- És 85 után mi történt veletek?

- Később ismét összehozott minket a sors Budapestre költözésünk és a zene okán, mert 1989 novemberében bemutattam Tóth Zolinak, akivel a főiskolán 1987-88-ban már zenéltünk együtt, és Cipőt, mint énekest, zeneszerző, szövegírót vezettem fel neki. Cipőnek előtte volt egy próbálkozása Jazz-konzis arcokkal, hogy összehoz egy formációt, el is mentem vele egy próbára, de pont akkor közölték vele, hogy nekik ezek túl egyszerű dalok és nem vállalják. Az 1-es villamoson hazafelé, felvettettem neki azt, hogy itt van kettő volt főiskolás zenésztársam, én meg dobos vagyok, csináljuk meg velük a dalokat.(ha volna, akkor ezért járna nekem a 2-es számú mez a csapatban)  Neki akkor már legalább 1 lemeznyi dala volt, amin elkezdtünk dolgozni, hangszerelni - főleg Zoli-, próbálni. Később a további tagok, Bali Imre és Boros Csaba csatlakozásával, 1990 februárjában hivatalosan is megalakult a Republic együttes. Innentől volt az életemben egy szép időszak, stúdiózással meg rádiófelvételekkel, klubkoncertekkel, országos turnéval a Beatrice előtt és lezárva augusztusban egy Boglárlellei Popfesztivállal, amit meg is nyertünk!

Fotó: A Republic megalakulása

- Az első lemez megjelenése előtt elhagytad a zenekart. Szakmai vagy magánéleti
okai voltak?

- 1990 szeptember 7-én pénteken, délután 2 óra körül kikerültem a Republic együttesből. Az első lemez felvétele előtt három nappal. Maradjunk abban, hogy nem szakmai okai voltak, szerettem és szeretem a mai napig is a Republic zenéjét.  Magánéleti ok talán annyi, hogy friss középiskolai tanárként nekem kötött munkaidőm volt, kivéve a nyarakat, szüneteket, hétvégéket. Volt bennem természetesen harag, meg elkeseredés, de körülbelül négy hónapig tartott.  Aztán ismét dolgoztam együtt a Republic együttessel, 1993-től 2000-ig vokáloztam kilenc lemezen, meg főleg a nagy sportcsarnokos bulikon. Szép időszak volt.

Egy korai fotó Republicról, Bigyó a kép bal szélén

- Cipővel megmaradt a barátság?

- Igen, de csak koncertlátogatás szintjén, illetve párszor kimotoroztam hozzá Szigetcsépre. Ritkábban találkoztunk, de a barátság maradt.

- Ma is aktív zeneész vagy, több koncerteden voltam már.

- Életem úgy alakult, hogy barátaimmal 2000-ben megalapítottuk  a Nemcsak Berry zenekart, ami azóta is működik, elkészítettünk 4 lemezt, irtunk saját dalokat, játszottunk nagyon sok helyen. Motoros találkozók, fesztiválok, klubkoncertek és a mai napig is működünk, bár már kevesebbet megyünk, de elnézhető, hiszen 23 éves a zenekar és mi is öregedtünk egy kicsit. Nálunk a zenélés mellett mindenki dolgozik, tehát mondhatjuk azt, hogy nem zeneipari, hanem inkább hobbi, illetve bulizenekar vagyunk. Jó ez így... Személy szerint én azóta is középiskolai testnevelő tanár vagyok, immáron 35 éve.

Fotó: Cipő és Bigyó a kétezres években

- Cipő halála nagyon váratlanul érte a rajongókat. Tudtátok, hogy baj lesz?

- Cipő rosszulléte, szívmegállása, nemcsak a rajongókat, hanem barátait, zenésztársait, szeretteit, családját is váratlanul érte azon 2013-as februári napon. A hozzá közelállók, ha jól tudom már 2010-ben megtudták. hogy Lacinak beteg a szíve. Addig a pár hétig, amíg kómában volt, mindenki reménykedett valami csodában, de az orvosok már sejtették, hogy hármas típusú kómából ritkán ébrednek fel betegek. A halála természetesen lesújtott mindenkit, aki közel állt hozzá, és azokat is, akik ismerték. Véleményem szerint a gyászt fel kell dolgozni, ennek ideje mindenkinél különbözik és utána természetesen törődni kell az itt maradókkal, mert nekik élni kell tovább. 

nemcsak berry rockbook 1.jpg (720×561)

Fotó:Nemcsak Berry zenekar

- 2013-ban tovább robogott a Republic, sokaknak az a véleménye, hogy abba kellett volna hagyniuk. Te hogy látod?

- Ilyenkor jön a neheze, a hogyan tovább. Az én véleményem az, és talán az idő igazolta is, hogy a zenekar feldolgozva a gyászt, Cipő emlékét ápolva, jól tette, hogy folytatta tovább e dalok előadását, a koncertezést. Sőt, azóta írtak új dalokat is, mert ez egy működő alkotó közösség. 

-Tóth Zoli, a 2013-ban kilépett gitáros is alkotótárs.

- Most lehetne moralizálni, hogy kinek van joga tovább vinni Cipő örökségét, de az én határozott véleményem az, hogy azoknak, akik alkotótársai voltak. Ha a dalok úgy születtek volna, hogy megkapod a leírt kottát és lejátsszák a zenészek hangról hangra, akkor kizárólagosan valóban csak te szerezted a dalt. De itt, és már a Republic megalakulásánál is mindenki beletette a zenei megoldásait, gitárszólót írt az alapokra, basszusmenetet, vokált, dob groove-ot, így ez abban a pillanatban közös alkotás lesz. A szöveg kizárólagos. Az, hogy ki milyen néven, vagy az eredeti néven viszi tovább Cipő örökségét az meg jogi dolog, szerintem ez világos és lejátszott téma. Az, hogy kinek áll érdekében ebből botrányt vagy hírverést csinálni, az meg reklám kérdése.

- Igaz az, hogy Cipő egyszer azt mondta, ha bárki elhagyja a zenekart, akkor a Republicnak meg kell szunnie? Toth Zoli ezt írta egy posztban.

- A legnehezebb téma. Figyelmesen végig kell nézni azt a videót, ahol Cipő kijelentette, hogy itt nincs csere, illetve ha bárki kilép, akkor megszűnik a zenekar. Először is ez a riport akkor készült, amikor 20 éves volt a zenekar, és mondta is Cipő, hogy nagyon együtt vannak. Ez így is volt, láttam sokszor közelről is, és én nagyon büszke voltam és vagyok ma is, hogy valamikor közöm volt a Republichoz. Biztos vagyok benne, hogy a zenekar minden tagja komolyan így is gondolta. Szövegértelmezés a magyar érettségin még mindig feladat minden évben: HALÁLESETRŐL SZÓ SEM VOLT! A cseréről meg annyit, hogy volt kétszer is a zenekar történetében, én már csak tudom, megjegyezve azt is, hogy a helyemre a legjobb ember került, akit a mai napig a barátomnak tudhatok. (a videóban 8:11-nél hallható az a bizonyos mondat)

 

- Lehet tovább mennie egy zenekarnak, ha a frontember meghal?

- Hogy lehet-e folytatni a frontember halála után? Általánosságban mondom, hogy ha van, aki hitelesen tudja tovább vinni a dalokat és el is tudja énekelni legalább olyan színvonalon, akkor szerintem lehet. Mert együttest alapítottak, nem szólistáról és kísérőzenekaráról van szó. A Republic esetében pedig az a véleményem, hogy talán a legészszerűbb lépést választották, ki más állt a frontban Cipővel 23 évig, mint Boros Csaba.

Zootábor!

Mándi Norbert: Megpróbáljuk az összes hazai fellépésünket sikerrel zárni

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek