Backstage
2022-12-22

Ma 30 éve jelent meg a Tankcsapda A legjobb méreg című albuma

1992. december 22-én jelent meg a híres borítóval rendelkező kazetta.

Még csak pár napja volt szó a Nirvana Incesticide című kiadványának 30. évfordulójáról, máris itt van egy másik fontos 30 éves album. Kevésbé ismert részletek és történetek a Tankcsapda egyik legnépszerűbb lemezéről. Kronológiai sorrendben kerülnek bemutatásra a történtek.

1991 - Budapest

Varga Mihály, a Varga Miklós által énekelt Európa című sláger szövegírója megalapította a Python Kft-t, így létrejött a Python kiadó, ami a Proton kiadó egyfajta folytatásának lehetett tekinteni.

1992. január 26. - Budapest, Fekete Lyuk

Megalakult a Magyar Rockszövetség, amelynek célja az volt, hogy segítse a szakmában dolgozókat, közös eseményeket szervezzenek és támogatást tudjanak nyújtani egymásnak. A szavazáson Schuster Lórántot választották meg elnöknek, Nagy Feró és Dr. Besnyő László társelnökök lettek.

1992 tavasza - Németország

A Tankcsapda egy rövid német és svájci turnén járt, ahol egy szünnapon, egy házibuliban megmutatták a zenekarnak a Seattle-i Coffin Break nemrég megjelent Crawl című lemezét. Lukács itt szeret bele a For Beth című dalba, amely dalszövegének később el is készítette a fordítását.

1992 áprilisa - London

A Magyar Rockszövetség buszos kirándulást hirdetett Londonba, hogy a zeneipar iránt érdeklődők inspirációkat gyűjthessenek. A túrán részt vett Kémeri Péter, a Tankcsapda első menedzsere is, aki a pár napos program alatt megismerkedett Varga Mihállyal, a Python kiadó alapítójával. Kémeri meggyőzte őt, hogy adja ki a Tankcsapda következő lemezét. Ebben nagy segítség volt a zenekar Demo 1991 címen kiadott demókazettája, amelyen már szerepelt két olyan dal demóváltozata (Csőretöltve, Nem hagylak el), ami végül A legjobb méreg albumon jelent meg.  A tanulmányúton részt vett Váradi Ferenc is, aki az első két Tankcsapda-könyvet jegyzi.

1992. október 16. - Debrecen

A Hajdú-Bihari Naplóban megjelent a hír, hogy a Tankcsapda novemberben, egy budapesti stúdióban rögzíti új lemezét, amely várhatóan még azon év végén megjelenik. Szintén ebben a lapszámban írnak arról, hogy 1992. október 19-én jelenik meg a debreceni August Förster Reservation debütáló lemeze a Python kiadó gondozásában.

1992 novembere - Budapest

A Tankcsapda a budapesti ”E” stúdióban rögzítette és meg is keverte az új dalokat. Összesen tizenhárom felvételt rögzítettek. A hangmérnök Karp László volt, a technikusi feladatokat Szilágyi Ricsi látta el, ő szerepel az ikonikus borítón is. A fotót Szilágyi Lenke fényképész készítette. A produceri feladatokat Enyedi Zoltán, a Roller együttes zenésze és Enyedi Ernő látta el. Utóbbi a Proton kiadó tulajdonosa volt, a stúdió nevében az ”E” őt jelöli. A felvételeken több dalban szerepelt Csató Péter, a később megalakult Replika frontembere, valamint Molnár Levente ”Cseresznye”, aki akkor még gitártechnikusként tevékenykedett a zenekar mellett.

1992. december 20-21. - Budapest, Petőfi Csarnok

A lemezmegjelenés előtt két napban a zenekar a fővárosi Petőfi Csarnokban lépett fel. Az első napon a PeCSa Acélkarácsonyon adtak koncertet, másnap a Sex Action előzenekara voltak. Ez a két fellépés azért is volt fontos a zenekar számára, mert szélesebb közönségnek tudták megmutatni az új dalokat, amelyek már kevésbé voltak punk-orientáltak, mint a korábbiak.

1992. december 22.

Megjelent A legjobb méreg albuma kazetta formátumban, tizenkét dallal. A kazetta katalógusszáma PS 018. Az eredeti tervek szerint a borító belső felében a dalszövegek szerepeltek volna, de anyagi okokból a kiadó másképp döntött, így azok kimaradtak belőle. A szándékos módosítás mellett egy véletlen hiba is történt: Csató Peti Csató Pali lett a borítóban. Az első híradásokban még szerepelt, hogy a kazettakiadás után érkezik majd CD verzió is egy tizenharmadik dallal, de erre végül nem került sor. Ebből kifolyólag a Csak neked című felvétel a polcban maradt. A Coffin Break feldolgozásra még várni kellett egy kicsit. Ha lett volna CD kiadás, azt a prágai Eximpo Proimpex gyár készítette volna, ugyanis a többi Python kiadós CD mind ott készült.

1992. december 22.

Az albummal egy időben megjelent az első Tankcsapda-könyv is Váradi Ferenc jóvoltából. A cím nélküli kiadványt sokan piros könyvként ismerik. Ma már szinte beszerezhetetlen.

1992. december 29. - Debrecen

A Meteor moziban adta évzáró koncertjét a zenekar, ez volt Labi utolsó fellépése Tankcsapda-tagként. De másról is emlékezetes maradt az esemény: hagyomány teremtődött, innentől fogva minden decemberben adott évzáró koncertet Debrecenben a Tankcsapda.

1993. január 13. - Debrecen

A Hajdú-Bihari Naplóban megjelent a lemez egyik első kritikája Gurbán György tollából. Címe: Olyan kíméletlen zene ez, mint az élet.

1993 augusztusa

Megjelent az utolsó Python-kiadvány, Vikidál Gyula Keresztúton állok című szólólemeze. A kiadót vezető Varga Mihály 1994-ben Exkluziv Music Kiadó néven alapított új céget.

1994. március 1.

Megjelent a Tankcsapda következő albuma, a Jönnek a férgek..., amely végre tényleg kapott CD kiadást is. A Rózsa Records gondozásában kiadott albumra felkerült a Coffin Break-átirat Csak neked, de az egy új változat, tehát nem a korábbi felvételt tették fel a lemezre.

1994. október 14.

Megjelent a Tankcsapda első saját kiadású anyaga, a Punk & Roll (1990) és A legjobb méreg (1992) egy kiadvánnyá összegyúrt változata. A CD verzió katalógusszáma TCSCD001. Sajnos helyhiány miatt a Punk & Roll vége nem fért rá a CD verzióra, a de a kazettakiadáson teljes mindkét album. Mind a CD, mind a kazetta formátum később újrakiadást kapott a Magneoton jóvoltából. A CD katalógusszáma: 4509 99582 2, a kazetta száma: 4509 99582 4. Még szembetűnő különbség, hogy az első kiadású CD-n fekete négyzetek láthatók, addig a kiadó által gyártott változaton piros négyzetek vannak.

1999. november 15.

A Tankcsapda fennállásának tizedik évfordulójára megjelent a Tankológia nevű válogatáslemez, ami azonban nem a legnagyobb slágereket gyűjtötte össze, hanem kiadatlan ritkaságokat. Ezen kapott helyet A legjobb méreg című dal instrumentális változata, valamint a Coffin Break-feldolgozás egy másik változata, amelyet angolul énekelt fel Lukács. A For Beth (Tech. Mix) 1994 januárjában került rögzítésre.

2004. október 25.

A zenekar tizenötödik születésnapjára már hagyományosabb válogatáskiadvány jelent: A legjobb mérgek címét egyértelműen A legjobb méreg lemez inspirálta, természetesen szerepel is rajta a címadó dal, valamint további két másik szerzemény az 1992-es lemezről (Gyűrd össze a lepedőt, Nem hagylak el), a DVD és VHS változatokon pedig helyet kapott A legjobb méreg videóklipje.

2013. november 11.

Megjelent a Tankcsapda addigi összes stúdióalbumának remaszterizált újrakiadása, első alkalommal jelent meg különálló CD-n a Punk & Roll és A legjobb méreg is. Erre akár már felkerülhetett volna a Csak neked eredeti felvétele, de végül az Igazi hiénák című válogatálemezen kapott helyet, ami a remaszter-projekt során egy csokorba szedte a nem lemezeken megjelent stúdiófelvételeket.

További érdekesség, hogy a Coffin Break Crawl lemezének producere az a Jack Endino volt, aki a Nirvana debütáló lemezét is készítette (”BLEACH”, 1989), ráadásul ugyanabban a Seattle-i stúdióban készült mindkét album. A Tankcsapda 1996-os koncertalbumán (Eleven) épp az első Nirvana-korong egyik tétele (Negative Creep) hallható egy 1995-ös koncertről.

 

 

BLUES HAMMER

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek