Ajánló
2023-10-20

Közel 40 éve tiltották be a Debrecenben rögzített nagylemezt

Az egyetlen magyar lemez amit azóta sem adtak ki.

A magyar beat- rocktörténelem során volt jó néhány olyan album amelyeket ugyan betíltottak, ám később mégis megjelent. Gondolok itt az LGT a Beatrice vagy a debreceni Color együttes nagylemezeire. De említhetném Szörényi Levente első lemezét is, ahol végül is csak a lemezborítót zúzták be, ám az album új borítóval megjelent. Az 1984-ben májúsában Debrecenben megjelent Békedalpályázat döntőjén elhangzott dalok, 1985-ben jelentek meg bakeliten.  

 A több mint 600 pályaműből 20 jutott a döntőbe, és a versenyt a Szélkiáltó együttes Lesz-e még menedék? című dala nyerte. Ezen a debreceni döntőn adta elő az Európa című dalt először Varga Miklós és zenekara, amelyben Szekeres Tamás gitározott, Papp Gyula billentyűzött, Soldos László dobolt, Sáfár József basszusgitározott, Varga Miklós pedig énekelt és gitározott. Az akkor indult Debreceni Városi Televízió munkatársai felvételt is készítettek róla. 

A hanganyagát 1985-ben a Hungaroton lemezen is megjelentette, ám nem sokkal később a Szélkiáltó pályázatnyertes dala miatt a korongokat bezúzták. A ma már zenei riatkáságnak számító lemezről Szabó Tibor beszél október 23-án 18.10 órától az FM90 Campus rádióban. Elmondja azt is, hogy kiknek a döntése miatt tűntették el a hanghordozót. 

Új hatóanyagok szuperbaktériumok és Covid ellen

Oktatási fejlesztések Debrecenben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek