MegMinden
2024-03-26

Chip

(hvg.hu)

Kész a sószem méretű chip, amit beültethetnek az emberekbe

Az amerikai Brown Egyetem kutatói miniatűr, a testbe is beültethető eszközzel modernizálhatják a betegek egészségügyi állapotának monitorozását.

Különleges, egy milliméternél is kisebb chipeket fejlesztettek az amerikai Brown Egyetem mérnökei.

Az egységeket úgy alakították ki, hogy be lehessen ültetni több példányukat az emberi szervezetbe is, ahol aztán hálózatot alkotva úgy kommunikálnak egymással, mint az agy neuronjai.

Az újfajta megközelítéssel az eszközök nemcsak továbbítani képesek az adatokat, hanem fogadni és feldolgozni is – derül ki a Nature tudományos folyóirat hasábjairól.

Jihun Lee, a Brown Egyetem mérnöke szerint a fejlesztés sokat lendíthet a vezeték nélküli érzékelők fejlődésén. Ezek azért kapnak nagy figyelmet, mert

képesek folyamatos, valós idejű fiziológiai információkat szolgáltatni például az olyan biokémiai markerekről, amelyek mondjuk a verejtékben, a nyálban vagy a könnyben vannak jelen.

Az ilyesmi nagy segítség lehet az orvosok számára, akik így folyamatosan láthatják egy betegük állapotának alakulását. Lee szerint minden egyes szenzor az agy idegsejtjeit utánozza, amik az elektromos aktivitás segítségével kommunikálnak. Az eszközök észlelik az elektromos kiugrásokat (tüskéket), majd ezeket az adatokat vezeték nélkül, valós időben, rádióhullámok segítségével továbbítják, miközben alig-alig igényelnek energiát.

Lee kiemelte, hogy az agy neuronjaihoz hasonlóan: csak ritkán, elektromos tüskeként küldenék tovább a releváns információt. Ezzel az is elkerülhető, hogy a külső vevőegység felesleges adatokat fogadjon. Az érzékelőket a testen kívülről, vezeték nélküli módon látnák el annyi energiával, amennyi a működésükhöz feltétlenül szükséges.

Az eredeti írást itt találja.

Az eredeti írást itt találja.

Magyar válogatott feladót igazoltunk

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek