MegMinden
2024-03-25

Raliverseny

(totalcar.hu)

A raliversenyeken a szervezők szélmalomharcot vívnak a szabálytalan nézőkkel

Március 24-én vasárnap halálos baleset történt a 11. Esztergom-Nyerges Rallyn. Egy Skoda Fabia R5 raliautó nagy sebességgel a nézők közé csapódott Bajót környékén a csibegyári lassítónál. A baleset során 4 ember életét vesztette, nyolcan pedig megsérültek, köztük két gyerek, egyikük életveszélyesen. A versenyt a szervezők azonnal félbeszakították.

Egy ilyen tragédiánál azonnal előkerül a felelősség kérdése, mely elsőre nem egyértelmű. Természetesen a verseny biztonságos lebonyolítása a szervezők feladata, csakhogy a balesetben érintett nézők nem tartották be a helyszínen érvényes biztonsági szabályokat.

Azon a helyen ugyanis, ahova a Fabia R5 raliautó becsapódott, nem állhattak volna nézők. A TV2 Tények című műsorának egy szemtanú elmondta: „a versenybírók elmagyarázták, hogy ide nem lehet állni, mindenki a maga felelősségére áll oda". A police.hu szerint külön tábla is jelezte a nézőknek, hogy az adott helyről tilos szemlélni a versenyt. A rendőrség közben halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük rendszeres közreműködőnket, Ágó Bélát is, aki megfelelő rálátással rendelkezik a témára. Szerinte egy rendkívül összetett esetről van szó, a felelősöket pedig csak alapos vizsgálat után lehet megtalálni. Ebből a szempontból tökéletesen egyetért az MNASZ által kiadott közleménnyel, amely szerint a vizsgálat lezártáig a balesettel kapcsolatos további tájékoztatást, illetve nyilatkozatot nem kívánnak tenni.

Természetesen minden ilyen típusú verseny előkészítése és lebonyolítása során adott a szervezők felelőssége. Ágó Béla szerint mindig készül egy biztonsági terv, amelyben szerepel, hogy mely szakaszokon állhatnak nézők, és melyeket kell lezárni a bámészkodók elől. Először azt kell megvizsgálni, milyen volt ez a terv. Ezután a következő kérdés, hogy a tervet mennyire pontosan valósították meg a szervezők. Utóbbit egy biztonsági autó is ellenőrzi, amely az első versenyautó előtt végighajt a pályán.

Csakhogy egy raliversenyen a szakág sajátosságai miatt nagyon gyorsan megváltozhatnak a biztonsági körülmények. Lehetséges, hogy a biztonsági autó pályabejárásakor még minden rendben van, ám a verseny közben néhány néző úgy dönt, eredeti helyéről egy lezárt területre áll át. Amennyiben a versenyirányítás észleli a problémát, dönthet úgy, hogy felfüggeszti a versenyt addig, amíg a nézőket arrébb nem tessékelik. Csakhogy az ilyesmit egy több hosszú szakaszokból álló raliverseny során rendkívül nehéz folyamatosan ellenőrizni és betartatni. Még ha arrébb is terelik a nézőket egy veszélyes szakaszról, könnyen előfordulhat, hogy öt perccel később az emberek visszamennek ugyanoda. Ebből a szempontból a szervezők szélmalomharcot vívnak. Bevett szokás, hogy a nézői szempontból veszélyes szakaszokra külön sportbírókat vagy biztonsági személyzetet állítanak, bár erre konkrét előírások nem vonatkoznak.

Mindezt Él István, korábbi autóversenyző szavai is megerősítik. A volt pilóta a Tények stábjának nyilatkozva elmondta, "tapasztalható, hogy a nézők nagyon sokszor nem fogadják meg a rendezők kérését" annak ellenére sem, hogy a verseny előtt a biztonsági autóból hangosbemondóval hívják fel a figyelmüket arra, ha rossz helyen állnak.

Ágó Béla azt is hozzátette, hogy a balesetben érintett nézők valóban nagyon rossz helyről nézték a versenyt. Szerinte egyértelműen egy kanyar külső íve mellett, illetve féktávok közelében a legveszélyesebb bámészkodni, de a belső ív sem életbiztosítás. A balesetről készült felvételek, valamint az azt megelőzően készült belső kamerás videók és statikus kamerák képei alapján elsőre úgy tűnik, hogy a veszélyes zónákat a szervezők megfelelően jelölték, a nézők egy része mégis odaállt.

Éppen ezért rendkívül fontos lenne a nézők megfelelő edukációja. Meg kell értetni, hogy az autóversenyzés veszélyes sportág, egyes területeket pedig okkal zárnak el a nézők elől. A biztonságos és veszélyes nézői helyekkel, illetve a raliversenyek során betartandó szurkolói szabályokról az FIA korábban kiadott egy tájékoztatót, mely ezen a linken érhető el.

Bár más, test-test elleni harcot is tartalmazó szakágakban bekövetkezett baleseteknél felmerülhet a pilóták felelőssége, raliversenyek esetén ez nem jellemző: itt az autók nagy távolságból követik egymást, így legfeljebb véletlen balesetekről beszélhetünk, szándékosságról nem. Persze a versenyautók műszaki állapota is lehet kérdéses, de ezt a kötelező biztonsági berendezésekkel együtt a gépátvétel során ellenőrzik a szervezők.

Az eredeti írást itt találja.

Magyarország-Koszovó

Gary Oldman

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek