Sport
2022-05-19

Büntetőpárbajban nyerte meg a Frankfurt az Európa-liga döntőjét

Sem a rendes játékidőben, sem a ráadásban nem született döntés, így büntetőpárbajban született meg a döntés. Az idegek harcát végül a Frankfurt nyerte és a német játékosok emelhették magasba az El trófeát.

Szerdán Sevillára figyelt a futballvilág, ugyanis a spanyol városban rendezték a Európa-liga döntőjét az Eintracht Frankfurt és a Rangers FC részvételével. A német csapat a West Ham United elleni párharc megnyerésével, míg a skót gárda az RB Leipzig kiütésével jutott a második legrangosabb kupa fináléjába. Mindkét gárda először döntőzhetett ebben a sorozatban, így a mérkőzés végén új név kerülhetett fel az El serlegre.

Csordulásig megtelt a Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán stadion, majd 21 órakor a szlovén játékvezető, Slavko Vincic jelére kezdetét vette az Európa-liga idei sorozatának utolsó mérkőzése. A fehér szerelésben játszó frankfurtiak nagy elánnal kezdték a találkozót, az első percekben komoly nyomást kellett kibírnia a skót csapatnak. A nagy rohanásnak Rode sérülése vetett véget, akit Lundstram rúgott fejbe, így egy ideig állt a játék. A kényszerszünet után a skótok is lábra kaptak, többször is eljutottak ellenfelük tizenhatosáig. Az első helyzet a Frankfurt előtt adódott: Kamada cselezte be megát az ötösön belülre, lövése azonban elakad a kivetődő McGregorban, a labda azonban Sow elé került, aki 16 méterről tekert a bal felső irányába, ám a skót kapus ismét hárított. A 20. percben a Rangers kapusának ismét számot kellett adnia tudásából, Knauff lövését tolta reflexből az alapvonalon túlra.

A szöglet után Lindström találta el rosszul a labdát, ám a játékszerbe az ötösön álló N’Dicka még beletette a fejét, aki kevéssel bólintott a kapu mellé. Helyzetre helyzettel válaszoltak a kékmezesek, Aribo 20 méterről leadott lökete csak centikkel kerülte el a jobb felső sarkot. Az iramra nem lehetett panasz, mint ahogy a hangulatra sem, a szurkolók űzték-hajtották övéiket. A német gárda játszott fölényben, nem egyszer került veszélybe a Rangers kapuja, ám a gól még váratott magára. A skótok előtt is adódott lehetőség, Lundstram fejesénél Trappnak nagyot kellett nyújtóznia, hogy fölé tolja a léc alá tartó labdát. A hosszabbítás perceiben még egy Jack próbálkozást lehetett feljegyezni, ám Trappnak ezúttal nem kellett játékba avatkoznia, így gólnélküli döntetlen állásnál vonulhattak az öltözőbe a csapatok.

Negyedóra pauza után folytatódott a mérkőzés, és már nem sokkal a kezdés után két frankfúrti helyzetet lehetett feljegyezni, előbb Tuta távoli lövése ment el a jobboldali kapufa mellett, majd Lindström megpattanó lökete kerülte el kevéssel a kaput. Az 55. percben első próbálkozását majdnem gólra váltotta a Rangers: Travernier beadása megtalálta Kentet, aki senkitől sem zavartatva lőtt mellé. Két minutum elteltével viszont a skót szurkolók már örülhettek, miután kedvencük, Aribo bal lábáról a jobb alsóban kötött ki a labda (0-1). A Rangers 17-esének ez volt az első találata az El idei sorozatában, de lehet, ez ér majd a legtöbbet. Kis híján érkezett a fehérmezesek válasza, ám Rode átadása után Kamada az ötösről a keresztlécet találta el.

Egy perc elteltével viszont a frankfurti szurkolók már örömrivalgásban törhetek ki: Kosztic lapos beadása után Borré lábáról került a labda a hálóba (1-1). Kezdődhetett minden elölről, de már csak 20 perce maradt a csapatoknak, hogy a rendes játékidőben dűlőre jussanak, ellenkező esetben jöhetett volna a ráadás. Egyik fél sem szeretett volna túlórázni, fokozták a tempót, ám a kupagyőzelmet jelentő találat nem született meg, így jöhetett a 2×15 perces hosszabbítás.

Az első negyedórában mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, nem egyszer kerültek veszélybe a kapuk, ám újabb gólt nem láthatott a majd 39 ezres szurkolótábor. Az utolsó 15 percre minden erőtartalékukat mozgósították a játékosok, bár továbbra is jó tempóban futballoztak, de az idő előrehaladtával egyre kevesebbet kockáztattak. Ennek ellenére mindkét fél bevihette volna a mindent eldöntő találatot, melyhez a 118. percben Kent állt legközelebb, ám Trappban elakadt az ötösről leadott lövés.

Következhetett a büntetőpárbaj, melyet 5-4-re a Frankfurt nyert és történelme során először hódította el az Európa-liga serleget.

Európa-liga döntő Sevilla

Eintracht Frankfurt - Rangers FC: 1-1 (0-0) büntetőkkel 5-4

Frankfurt: Trapp – Tuta (Makoto 58’), A. Touré, N'Dicka (Lenz 100’) – Knauff, Sow, Rode (Jakic 90’), Kosztics – Lindström (Hauge 72’), Kamada – Borré

Vezetőedző: Oliver Glasner

Rangers: McGregor – Tavernier, Goldson, Bassey, Barisic (Roofe 117’) – Jack (Davis 74’), Lundstram – Kent, S. Wright (Sakala 74’, Ramsey 117’)), Kamara – Aribo (Sands 100’)

Menedzser: Gio van Bronckhorst

Gólszerzők: Borré 70’ ill.Aribo 57’

Foto : AFP

Pinczés Dávid

A fizikálisabb csapat nyert, de ez nem a Gladiators volt

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek