Sport
2022-02-01

Kétszer kellett megnyerni ezt a találkozót

A csíkiak debreceni vendégszereplése előtt a hazai drukkerek körében felvetődhetett a kérdés; mennyire lesz a Szereda top formában, különös tekintettel közelmúltbeli két kudarcukra, a Titánok és a MAC HKB Újbuda ellen?! Úgy véljük, azok jártak a legközelebb a valósághoz, akik azt mondták, hogy a Sport Club hihetetlenül erős csapat, akár jó passzban van, akár nem, és ezt igazolta a meccs alakulása is.

A vendégegyüttes nem változtatott a korábbi, a miskolci összeállításán, a hazaiak is csupán egy helyen módosítottak, Jakabfy helyett Sándor Bencét küldték a jégre. A szurkolótáborok hangpárbaját a vendégek nyerték, a jégen azonban egészen más volt a helyzet. 01.14-nél Mazzag iramodott meg a koronggal, rátűzte és már vezettek is a hazaiak. A gólpassz Sándor Bence nevéhez fűződik, akinek ez az idei első pontja volt az Erste Ligában. Az 5. percben a Sport Club újabb szupernehéz súlyú játékosa, Lapenkov ült ki 2 percre, a hátrányt kivédekezte a vendégcsapat. 06.25-nél a mieink 3-4. sora akciózott, Molnár lövése kipattant, az érkező Berta pedig nem hibázott. A 13. percben Molnár Dávid fülelt le egy rövid passzt és azonnal a hálóba is vágta. A gól után a Szereda kapust cserélt, Szamankovot Adorján Attila váltotta. A 14. percben Sándor Flóriánt állították ki, a hátrányt sikerült kivédekezni, majd egyenlő létszámban is tartottuk az eredményt, Hetényi Zolin nem tudtak túljutni az erdélyi csatárok.

A kiegyenlített első harmad után várható volt, hogy a 2. játékrészben a szeredaiak nekiugranak a mieinknek. Ehhez képest korainak tűnt a szépítő gól; 20.49-nél Kulyash elemi erővel lőtt a kék vonalról. Támadásban maradtak az erdélyiek, a 24. percben Farkas lövése pattant át a debreceni kapu előtti kavarodáson. A játékvezetők videoelmeztek és végül a középső bedobókörre mutattak. A 25.00-nál tovább nehezedett a helyzetünk, Bogesic-et küldték a büntetőpadra. Az emberelőnyben jól keverő csíkiak kihasználták a lehetőséget, a nagy bombázó Kulyash egyenlített. 28.43-nál ismét Sándor Flórián került a büntetőpadra. Nem sokkal később újra beköszönt a vendégcsapat; 29.06-nál 0’Connor csúszott be a mieink harmadába, a védők későn támadtak ki, az angol légiós már a negyedik szeredai találatot szerezte. György József időt kért, hogy rendezze a sorokat, hiszen négy gólt kaptunk 9 perc alatt… A harmad hátralévő részében kiegyenlítődött a játék. A mieink – Hetényi Zolival az élen – hárították a szerdai támadásokat, kontrákkal operáltak, de az eredmény berögződni látszott.

A 3. harmadban a csíkiak támadtak többet, de nem tudtak tartós veszélyhelyzetet teremteni a védekező harmadunkban. Elsősorban a mezőnyben folyt a harc, a küzdő felek biztonságban akarták tudni a hátországukat. Az 53. percben Spirko-t állították ki, de az állás nem változott, az erdélyi alakulat érezhetően nem akart már kockázatot vállalni. Sokáig úgy látszott, hogy bejön a számításuk, de aztán gyökeresen megváltozott a helyzet; Novotny szerzett korongot a DEAC kék vonalánál, két szeredai is üldözőbe vette, de hiába, a cseh támadó 57.28-nál kiegyenlített. A hátralévő két és fél percben érződött, hogy mindkét együttes belenyugodott a hosszabbításba.

A ráadás 5 percét Sofron áthúzódó kiállítása miatt 4 a 3 ellen kezdték meg a mieink.  Eleinte inkább az egyetemisták veszélyeztettek, de 3.27-el a hosszabbítás vége előtt ajtó-ablak helyzet alakult ki Hetényi Zoli ketrece előtt, a hazai kapus azonban földöntúli bravúrral védett.

A szétlövést a erdélyiek kezdték jobban, két góllal elhúztak, de mieink keze ezután sem remegett meg. Szépségdíjas góllal szépített Spirko, majd Turcotte egyenlített. Az utolsó büntetőhöz Kloz állt oda, betalált, ezzel megfordította az állást; nyertünk és miénk lett a bónusz pont!

A mérkőzés három különböző előjelű időszakra tagolható. Az első harmadban meglepték a szeredaiakat a mieink, három gólos előnyre tettünk szert, de elkövettük azt a hibát, hogy tovább akaratunk rohamozni, holott a védekezést kellett volna megszilárdítani. A 2. periódusban átvette a vezetést a Sport Club, akik ezzel a meccs esélyesévé léptek elő. A debreceni időkérés után azonban sikerült a védekezést megszilárdítani és pici szerencsével kiegyenlíteni. Ezzel a vendégcsapat elvesztette a mentális előnyét, így végül a szétlövések során sikerült föléjük kerekedni. Az egyetemisták izgalmas, fordulatos mérkőzésen tartották otthon a 2 pontot az éllovassal szemben, ellenük ezek voltak az első pontjaink az idei Erste Ligában.

György József, a DEAC szakvezetője, számba vette a meccs valamennyi fordulópontját.

– Ez egy közönségszórakoztató mérkőzés volt, de mi annyira nem élveztük a padon. Jól kezdtünk, de a második harmadban nem az valósult meg, amit szerettem volna. Már az első cserében gólt kaptunk, pedig mondtam a szünetben a srácoknak, hogy a 3-0 jó eredmény, de nem húzódhatunk vissza és nagyon fontos a védekezésre odafigyelni. Ezzel szemben a Csíkszereda a számunkra legrosszabb időben szerezte a gólját. A másik, amiről szintén nagyon sokat beszéltünk, hogy a szeredaiak nagyon jók az emberelőnyben, ezért próbáljunk meg tisztán játszani, kerüljük el az emberhátrányokat. Sajnos, ezt sem sikerült megvalósítanunk. Nagyon hamar ránk jöttek, támadt egy kis zűrzavar a csapaton belül, össze kellett rántani a srácokat. A 3. harmadban látszott, hogy próbáltunk pluszt a jégre tenni, jöttek a blokkok, a letámadások és szerencsére jött az egyenlítő gól. A hosszabbításban volt egy előnyünk, de már nagyon fáradtak voltunk. A büntetőknél betettek kettőt, de végül mi tudtunk fordítani. Ahogy mondtam, a nézők biztosan élvezték, de én annyira nem.

2022.01.31. 18.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 197
DEAC – SC Csíkszereda 5-4 bü (3-0, 0-4, 1-0, 0-0, 1-0)
Gólszerzők: Mazzag, Berta, Molnár D., Novotny és Kloz, illetve Kulyash (2), Farkas és O’Connor

FOTÓK A MÉRKŐZÉSRŐL

Természetesen a győzelem után sincs megállás, szerdán este újabb rangadó vár a mieinkre. Soros ellenfelünk, a MAC HKB Újbuda csapata lesz, akik 6 pont előnnyel állnak a mieink előtt a tabellán, nemrég ők is nyertek a csíkszeredai alakulattal szemben. A hazai szurkolókat a Debreceni Jégcsarnokba várjuk, akik nem tudják ehhez szervezni az estéjüket, azoknak az Erste Liga Tv élő közvetítését ajánljuk szíves figyelmébe!

2022.02.02. 18.00 Debreceni Jégcsarnok
EL 202
DEAC – MAC HKB Újbuda

=Müller Károly=

Trokán Anna

Díjazott galaktikus agrárstand

deac.hu

Szerző
Hasonló cikkek