MegMinden
2024-04-21

Tárlat

(kultura.hu)

Tíz kiállítás tavaszra.

Fotófesztiválos programok, galériás kis kiállítások és blockbusterek közül válogathatunk, bőven van mit nézni, mutatunk pár olyat, amelyet nem érdemes kihagyni.

A szín képe, a kép misztériuma // Modem, Debrecen

Az Antal–Lusztig-gyűjtemény monokróm festészeti művei külön szegmenst képeznek a kollekcióban. Az elmúlt évtizedekben számos itthoni és külföldi tárlaton láthattunk kisebb-nagyobb válogatást ezekből a monokróm munkákból, azonban átfogóan még sosem lettek bemutatva. A mostani kiállításon 7 + 1 egységen keresztül ismerkedhetünk meg a gyűjtemény e páratlan szegmensével. A festészet evidensnek tételezett fogalmai, így a gesztus, a kép tere, a kép határa vagy a kép rétegei is megkérdőjeleződnek, ugyanakkor a látogató a festészet azon misztériumához is közelebb kerül, amelynek eredményeképp a festék anyagának felszabadítását követően létrejöhetett a portré műfajának az a típusa, amely a szín képét ábrázolja. Kurátor: Zsikla Mónika. A kiállítás május 12-ig látogatható.

Bóbics Diána: Order and Chaos // Ancora Contemporary, Pécs

Bóbics Diána kiállításán a művész legfrissebb munkáit láthatjuk, amelyek túllépnek a korábbi kompozíciók által felmutatott törékenységen és sérülékenységen. Ezeken a kompozíciókon már vadabb, zabolázatlan energiák összpontosulnak, az egyes rétegek gyakran kaotikusan folynak egymásba, miközben a létrejövő látványban mégis van valamiféle rend is. A gesztusok, osztások mellett megjelennek azok a foltok (általában festékszóróval fújt pöttyök), amelyek a folyamatosságot megtörik, a rendet felforgatják. A kiállítás izgalmas utazásra invitál, amelyen felfedezhetjük a káosz és rend érzékeny dinamikáját, amely egész világunkat átjárja. A kiállítás április 25-től látogatható.

Az eredeti írást itt találja.

Marad a változékony, az átlagosnál hűvösebb idő április utolsó hetében is

Az Óvár mellett, a játékvezetőknek is jár a bronz.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek