MegMinden
2024-04-06

Kíváncsiság?

(azenmacskam.hu)

Ezért követ a macska a fürdőszobába.

Zuhanyzol, kezet mosol, WC-re mész, a cicád pedig mindig a nyomodban van? Mutatjuk, mi állhat a bájos viselkedés hátterében.

Bármennyire is úgy vélekednek magukról a cicák, hogy önálló, független lények, akik nem a gazdik házi kedvencei, hanem az emberek felett uralkodó csodalények, valójában tudjuk, hogy a macskáink imádnak bennünket. Még ha nem is kifejezetten bújós a kedvencünk, valahogy mindig a közelünkben fekszik, ott van, ahol mi, és fél szemmel mindig azt figyeli, mit csinálunk.

Azt pedig minden macskatartó tudja, hogy a cicák mennyire láb alatt tudnak lenni. Kimész a konyhába? Megy veled. Felállsz a kanapéról? Azonnal úgy ugrik a lábad elé, hogy majd’ megbotlasz benne. Kedvenceink többsége pedig előszeretettel kísér minket a fürdőszobába is – bármi is legyen a helyiség látogatásának célja.

Ezért követ a macska

Kíváncsiság: Köztudott tény, hogy a cicák rendkívül kíváncsi lények. A fürdőben pedig számos roppant izgalmas dolog történik, amiről bundás barátod nem akar lemaradni. Hiszen nincs is annál jobb móka, mint a kádfürdő habjait pofozni!

Kapcsolódási vágy: A macskák társas állatok, és a legtöbbjüknek nagyon fontos a kapcsolódás a gazdival. Ha a macska követ a fürdőszobába, lehetséges, hogy azért teszi, mert egyszerűen szeretne veled lenni. Még akkor is, ha a tevékenységedbe nem tud bekapcsolódni. (Persze megpróbálhat, például a válladra ugrik fogmosás közben.)

Szeparációs szorongás: Bizonyos macskák annyira ragaszkodóvá válhatnak, hogy szeparációs szorongás alakulhat ki náluk, ami nem csak akkor jelentkezik, ha elmész otthonról. A cicának már az is stresszes lehet, ha másik szobában vagy. Erre különösen akkor gyanakodhatsz, ha nem csupán a fürdőbe, hanem a lakás egyéb pontjaira is követ az állat, és stressz jeleit mutatja, ha esetleg kizárod valahonnan.

 

Szokás és rutin: Ha a macskád hosszú ideje követ téged a fürdőszobába, az is lehet, hogy ez már rutinná vált számára, és csak azért tesz így, mert ezt szokta meg.

Legyen szó az árnyékként való követésről vagy bármilyen egyéb, furcsa viselkedésről, fontos megfigyelned a jelenség gyakoriságát, körülményeit, és azt is, hogy társul-e hozzá bármely más, szokatlan magatartás. Bizonyos esetekben ugyanis szakember segítségére is szükség lehet.

Az eredeti írást itt találja.

Szlovák elnökválasztás - Megkezdődött a voksolás a választás második körében

Csokonai Nemzeti Színház Debrecen

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek