MegMinden
2024-02-12

Teknős

(hazipatika.com)

Gurulva közlekedik a 3D nyomtatott protézises teknős.

Egy rutinműtét szövődménye miatt bénult le Filó, most azonban újra közlekedhet, hála a 3D nyomtatott protézisnek.

A 25 éves fekete teknős egy műtét után vált mozgásképtelenné, most azonban új életet kezdhetett, miután 3D nyomtatás segítségével készítettek neki protézist – számolt be a teknős gyógyításáról az IFL Science.

Levált a páncélja és lebénult

A húszkilós teknősnél egy kisebb műtétet követően szövődmény lépek fel, aminek következtében a szervezete nem tudott elegendő kalciumot termelni. Emiatt a tojásai lágyak maradtak és összetörtek még a teknős szervezetében, ami táptalajt adott bakteriális fertőzéseknek. Ezt a problémát egy rutinbeavatkozással orvosolni lehet, ám Filót egy olyan állatorvos műtötte meg, aki nem volt hüllőspecialista. 

Ezt követően került Filó Giuliano Setem állatorvoshoz, akinek – elmondása szerint – ez volt élete eddigi legsúlyosabb esete. A teknős hasánál lévő páncél ugyanis elhalt és elkezdett leválni, ami szabaddá tette a lágyrészeket, majd az állat végtagjai is lebénultak. Setem ekkor kereste fel Cícero Moraest, aki 3D nyomtatott eszközök tervezésével foglalkozik. Filónak olyan protézist tervezett, amelyet rá lehet rögzíteni, így a teknős a kerekek segítségével újra tud közlekedni.

Az eredeti írást itt találja.

Nagy Tomi

A sírból hozták vissza

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek