MegMinden
2023-12-25

Vertikális farmok

(agroinform.hu)

Egy új technológia teljesen átalakíthatja a zöldségfogyasztásunk.

A környezetkímélő mezőgazdaság újdonsága néhány év alatt komoly gazdasági ágazattá válhat, megváltoztatva, hogy mi kerül a fogyasztók asztalára.

A tudósok intenzíven keresik azokat az élelmiszer-termelési módszereket, amelyekkel a környezet jóval kisebb terhelése mellett lehetne előállítani a mezőgazdasági termékeket. Jelen állás szerint erre a legalkalmasabb a vertikális farmgazdálkodás, ami a következő években a tudományos próbálkozás fázisából átléphet a vállalati innováció szakaszába – írja az mfor.hu.

A Research Nester kutatóintézet szerint 2035-re a vertikális farmok összesített árbevétele elérheti a 96,33 milliárd dollárt. A dinamikus fejlődés oka, hogy a fogyasztók egyre jobban igénylik a természetes körülmények között termesztett, nagyobb táplálkozási értékű élelmiszereket – igaz ez a zöldségfélékre is.

A vertikális farmokon egymás felett elhelyezkedő polcokon termesztik a növényeket, a fényt LED-es világítással pótolva. Ez a technológia a hagyományoshoz képest kevesebb földet és vizet használ. Az ellenőrzött körülmények között elkerülhetik a fertőzéseket, így nincs szükség vegyszeres növényvédelemre se. Ráadásul – s ez sem utolsó szempont – Emellett a növénytermesztés nem függ az évszakoktól, vagy az időjárástól. Van hátránya is a technológiának: a magas energiaköltség és az, hogy még nem jöttek létre standard rendszerek, amelyeket bárhol felállíthatnak és üzemeltetésüket bárkinek be lehet tanítani –idézi az mfor.hu a Research Nester kutatói alapján a European Supermarket Magazine-t.

Az eredeti írást itt találja.

Kiberbiztonság és pszichológia

Schiffer Miklós

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek