MegMinden
2023-12-07

Édeske és Napsugár

(player.hu)

Dolgavégezetlenül tért vissza Skóciából Kínába a kölcsönzött pandapár.

Hazaindult Kínába hétfőn Edinburghból Csengtuba az a két óriáspanda, akit a skót főváros állatkertje kapott kölcsön Pekingtől a faj gyarapítása, valamint a skót-kínai diplomáciai és üzleti kapcsolatok erősítése jegyében. Tian Tian (Édeske) és Jang Kuang (Napsugár) ötévi előkészítő tárgyalássorozat után tizenkét éve, 2011. december 4-én érkezett repülőgéppel Skóciába.

A pandakölcsönzés diplomáciai jelentőségét mutatja, hogy annak idején a két óriáspanda fogadására megjelent a repülőtéren Nicola Sturgeon skót miniszterelnök-helyettes, későbbi kormányfő, Michael Moore, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere, George Grubb edinburgh-i polgármester, valamint Kína londoni ügyvivője. Edinburgh állatkertjében a két óriáspanda számára 250 ezer font (több mint 110 millió forint) költséggel külön pandaházat alakítottak ki. A pandák a korabeli tervek szerint legalább tíz évet töltöttek volna Edinburghban, de ezt a koronavírus-járvány miatt kiesett látogatási idő pótlására meghosszabbították.

Tian Tiannak skóciai érkezése előtt voltak már ikerkölykei és Jang Kuang is nemzett már utódokat, ám közös utódaik akkor még nem voltak – és a skót szakértők bánatára,

számos kísérlet ellenére a pandapár a Skóciában eltöltött több mint egy évtized alatt sem gyarapodott, pedig nyolc alkalommal mesterséges megtermékenyítéssel is próbálkoztak.

A brit–kínai pandadiplomácia 1974-ben kezdődött, amikor a kínai kormány ugyancsak két pandát adományozott Nagy-Britanniának Edward Heath akkori brit miniszterelnök pekingi látogatása alkalmából. Csing Csing és Csea Csea a londoni állatkertbe került, és óriási népszerűségnek örvendett a látogatók körében, ám nekik sem született utóduk.

Az eredeti írást itt találja.

Jönnek a REpontok

Interjú Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek