MegMinden
2023-11-05

Ökoszisztéma

(forbes.hu)

Hány forintot ér egy erdei séta?

A lengyel, vagy a német túrázók adataiból sokkal nagyobb lett volna a merítés, de a magyarokéból is kiderült egy s más.

Elsőként mértek fel Magyarországon egy szabadidős tevékenységet ökoszisztéma-szolgáltatásként a Budapesti Corvinus Egyetem kutatói. Egy egész napos kirándulás 5 ezer forintot, egy fél napos kirándulás 2900 forintot ér meg a túrázóknak a Pilisi bioszféra-rezervátum területén – írják a Forbes.hu-nak küldött közleményükben. Érdekesség, hogy az adatok 2020-asak, tehát a járvány első évében készült a kutatás a 38,6 ezer hektárnyi területről.

A Pilist és a Visegrádi-hegységet magába foglaló Pilisi bioszféra-rezervátum ezek alapján évente 4,6 milliárd forint értékű kikapcsolódást nyújt a túrázóknak,

Magyarország összes erdője pedig 39 milliárd forintos rekreációs értékkel bír.

Egy átlagos erdőlátogatás értékét 870 forintban határozta meg a kutatás. A Pilis és a Visegrádi-hegység azért tűnhet értékesebbnek, mert a legtöbb túrázó a lakóhelye közelében lévő zöldterületeket keresi, ritkábban utazik messzebbre.

A Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint Magyarország aktív korú lakosságának 48,7 százaléka túrázik legalább alkalmanként. Ez az arány Németországban 76,4 százalék, Lengyelországban pedig 85 százalék. A Prédikálószék viszont különösen népszerű helynek számít, egy hétvégén akár 15-17 ezren is megfordultak a kilátónál 2018-ban. A járvány alatt további 25-30 százalékkal nőtt az ide látogatók száma.

Az eredeti írást itt találja.

Netflix

Atomcsapásról beszélt az izraeli kormány egyik tagja, a miniszterelnök elhatárolódott

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek