MegMinden
2023-10-29

ATM

(economx.hu)

Forradalom készül, utolsókat rúgják a bankkártyák.

Míg sokáig csak a bankkártya fizikai változata volt az egyetlen eszköz, mellyel készpénzt lehetett felvenni, az utóbbi időben szárba szökkentek az alternatívák. A plasztik nélküli ATM-es készpénzfelvétel már 2019-ben elérhetővé vált az egyik magyarországi bank által, azóta sorra jelentik be a hazai bankok a hasonló megoldásokat. Szinte forradalom várható, mely hasonlóan eltolhatja az arányt a mobileszközök használata felé a készpénzfelvételben is, ahogy az a vásárlásoknál már megtörtént.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái negyedévről negyedévre egy intenzíven bővülő mobilfizetéses vásárlási forgalomról adnak tanúbizonyságot. Ez azt jelenti, hogy értékében már az összes kártyás vásárlás 15,35 százalékát fizetik a magyarok mobillal. A darabszámra vonatkozó arány szerint pedig már átlagosan kevesebb, mint minden ötödik bankkártyás vásárlás mobilfizetéssel történik, így ez az arány már meghaladja a 20 százalékot.

Egy töretlen, negyedévről negyedévre növekvő emelkedéssel jutottunk el idáig 2020 I. negyedéve, azaz a statisztikai mérés kezdete óta. A növekedésben sem szezonális hatás, sem a koronavírus járvány miatt kimutatható hatás nincsen, hiszen a növekedés napjainkban is változatlanul folyamatos.

Mostanában azonban több banknál is megindult a változás e téren: folyamatosan állítják át ATM-jeiket okoseszközök használatára is, az ügyfeleknél pedig egyre általánosabb az érintéses fizetésre alkalmas mobiltelefonok, okosórák használata

–  mondta az Economxnak Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. A legolcsóbb ilyen okosórák ugyanis már 40 ezer forintért is kaphatók Magyarországon, és várhatóan ezek az eszközök a jövőben egyre olcsóbbak lesznek. A pénzügyi szakértő az okosórát azért hangsúlyozta külön, mert „ez az egyetlen eszköz, melyet nem kell elővenni a zsebünkből, táskánkból fizetéskor, majd utána visszatenni”.

A szakportál segítségével megnéztük, milyen megoldásokkal férhetünk ma hozzá a bankszámlánkon lévő pénzhez – a bankfiókokon túl – fizikai bankkártya nélkül!

Készpénzfelvétel mobil eszközökkel

Az átlagosan már minden ötödik alkalommal a mobiljukkal fizető ügyfelek nyilván nem idegenkednek az okoseszközük használatától az ATM készpénzfelvétel során sem. A bankok pedig nagy szabású fejlesztésekbe kezdtek az ATM hálózatukban, hogy az ügyfelek számára egyre több ilyen készpénzfelvételi pont álljon rendelkezésre idehaza.

Több banknál is zajlik az ATM-ek átállítása arra, hogy bármely más bank ügyfeleinek okoseszközös készpénzfelvételi igényeit is ki tudják szolgálni. Az Erste, K&H és OTP Bank is úgy nyilatkozott, hogy automatáinak felkészítése az okoseszközös készpénzfelvételre folyamatban van, így ha nem is mindegyik ATM-en még, de már elérhető ez a funkció. A Raiffeisen Bank ATM hálózata is képes okoseszközök fogadására. Abban viszont bármelyik banknál lehet még különbség a kiszolgálásban eleinte, hogy a készpénzfelvétel Mastercard vagy Visa típusú kártyával történik.

Az eredeti írást itt találja.

A fákról

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek