MegMinden
2023-10-12

Kégli

(economx.hu)

Gyorsabban öregszünk, ha bérelt lakásban élünk.

A kutatás eredményei szerint nem csak mentálisan, de fizikailag is megterhelő albérletben lakni.

Egy friss kutatás rámutatott, hogy milyen fontos az ember fizikai és mentális egészsége szempontjából, hogy rendelkezik-e saját ingatlannal vagy sem. A tanulmány összefüggést talált az öregedés és az otthonunk minősége között – számolt be testvérlapunk, a Dívány.

A saját lakás jelentősen lelassíthatja az öregedés folyamatát: a lakásbérlők stressz szintje jóval magasabb, mint a saját lakásban élőké, ráadásul a bérelt lakások körülményei sem feltétlenül megfelelőek az emberi szervezetnek.

Például a hideg, a penészgomba és a túlzsúfoltság komoly negatív hatást gyakorol a hosszútávon albérletben élők egészségére, növelve az életkorral összefüggő betegségek, például a rák és a demencia kockázatát.

A kutatás során 1420 felnőtt vérmintáját vizsgálták az Egyesült Királyság Háztartási Longitudinális Tanulmánya számára, amely részletes információkat gyűjt a lakhatásról is. A résztvevők vérében számos olyan vegyi anyag szintjét figyelték, amelyek a DNS-elváltozásokat jelzik, megmutatva a test biológiai életkorát.

Az eredmények – az emberek tényleges életkorától függetlenül – a test elhasználódását jelzik:

a lakásbérlők vérében jelentősebb mértékben voltak jelen a káros anyagok, közülük is kiemelkednek azok, akik nedvességről, szennyezésről, szivárgó tetőkről, túlzsúfoltságról, vagy a bérleti díj fizetés miatti stresszről számoltak be.

Az eredeti írást itt találja.

Elkezdődtek a nagyfelületű aszfaltozási munkálatok a Derék utca 64-68. szám közötti parkolóban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek