MegMinden
2023-09-20

Neuralink

(origo.hu)

Engedélyt kapott Elon Muskék agyimplantátuma.

Az Elon Musk dollármilliárdos technológiai vállalkozó Neuralink nevű, az agyba ülthető chip fejlesztéséről ismert startupja bejelentette, hogy engedélyt kapott a fejlesztés önkénteseken való kipróbálására. A cég közleménye szerint független vizsgálóbizottság adott zöld utat az első humán klinikai kísérletekhez, melyben bénult betegekbe ültetve tesztelnék az agyimplantátumot.

A vállalat elsősorban olyan önkéntesek jelentkezését várja a kísérletekhez, akik a nyaki gerincvelőjük sérülése miatt, vagy laterális szklerózis miatt bénultak meg. A Neuralink az ő fejükbe helyezné el az agy-számítógép interfésznek tekintett implantátumot (BCI), az agy mozgáskoordinációért felelős területére, egy robot által elvégzett beavatkozással.

A VÁLLALAT KEZDETI CÉLJA AZ, HOGY AZ ALANYOK MOZGATNI TUDJÁK EGY SZÁMÍTÓGÉP EGERÉT, VAGY BILLENTYŰKET ÜSSENEK LE EGY CSATLAKOZTATOTT ESZKÖZÖN AZ IMPLANTÁTUMON KERESZTÜL - LÉNYEGÉBEN A GONDOLATAIK SEGÍTSÉGÉVEL.

Azt a Neuralink nem közölte, hány személyt vonnának be a klinikai kísérletekbe, melyek várhatóan hat éven át tartanak. A cég korábban arról számolt be, hogy 10 betegbe ültetnék be az eszközt, erről tárgyaltak az illetékes amerikai szövetségi hatósággal, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalallal (FDA). A Neuralink jelenlegi és korábbi alkalmazottai a Reuters szerint azt árulták el, hogy a hatóságnak korábban komoly biztonsági aggályai voltak az eszközzel kapcsolatban, és egyelőre nem tudni, hogy a cég által megcélzott tíz fős keretből végül hány fő bevonását hagyták jóvá.

Az bizonyos, hogy Musknak személyesen, illetve cégének is komoly ambíciói vannak chipjükkel kapcsolatban.ANNAK GYORS SEBÉSZETI BEHELYEZÉSE UGYANIS - ÁLLÍTÁSUK SZERINT - MEGKÖNNYÍTENÉ OLYAN ÁLLAPOTOK KEZELÉSÉT ILLETVE JAVÍTÁSÁT IS, MINT A SÚLYOS ELHÍZÁS, AZ AUTIZMUS, A DEPRESSZIÓ ILLETVE A SKIZOFRÉNIA.Ugyanakkor a Neuralink már májusban azt közölte, engedélyt kaptak az emberi kísérletek megkezdésére - épp akkor, amikor a céget a szövetségi hatóságok szigorú ellenőrzés alá vetették az állatkísérletek miatt. Erről az Origo ebben a cikkében számolt be. A Guardian felidézi: a Neuralink valóban megkapta a jóváhagyást tavasszal a klinikai kísérletekre, de az FDA azóta sem közölte, végül milyen módon oldódtak fel a korábban megfogalmazott aggályaik.

A Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint, ha a BCI sikeres is lesz az emberi felhasználásban a klinikai kísérletek során, legalább egy évtizednek kell eltelnie ahhoz, hogy a vállalat kereskedelmi termékként hozhassa forgalomba a chipet.

Az eredeti írást itt találja.

Tóth Gabi

Ilyen volt a hetedik yoUDay

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek