MegMinden
2023-09-02

Robotfegyver

(raketa.hu)

Az USA hadserege már robotkutyára szereli a következő generációs gyalogsági fegyverét-

A kutya minden terepen elboldogul, és az “állati képességekkel bíró” robotfegyver beleilleszkedhet Amerika nagyobb stratégiájába is.

Az Egyesült Államok hadserege kísérleteket végez egy robotkutya, a Vision 60 Q-UGV felfegyverzésével a Sig Sauer XM7 Rifle következő generációs gyalogsági puskával. A kísérlet egy nagyobb kutatás része, amely az állatszerű mobilitással rendelkező pilóta nélküli robotok hadi célú lehetőségeit vizsgálja. A robotkutyák előnye, hogy olyan nehéz terepen is elboldogulnak, ahol a hagyományos járművek elakadnának.

A mostani esetben azonban hangsúlyosan nem autonóm eszközről beszélünk – azaz a kutyát operátor működteti távolból, és ő süti el a puskát is. A kutya állóképessége sem éppen acélos, ráadásul jelentősebb hasznos teher szállítására sem túl alkalmas.

Az Egyesült Államok hadserege a Ghost Robotics által gyártott Vision 60 Quadruped Unmanned Ground Vehicle (Q-UGV) felfegyverzésével kísérletezik – számol be róla a Janes nyomán az Interesting Engineering. A robotra a következő generációs gyalogsági fegyvert, a Sig Sauer XM7-t aggatták – ez utóbbi a Next Generation Squad Weapon (NGSW) program része, és 6,8 mm-es lőszert használ. A Sig Sauer XM7 egyébként az M4A1-es karabélyt váltja fel a hadsereg arzenáljában, míg a másik kiválasztott darab, az XM250 az M249 könnyű géppuskát. Erről a cseréről, valamint az új fegyvereket ért kritikákról korábban már mi is írtunk egy nagyobb cikket (amiben a szóban forgó fegyver még a korábbi, XM5-ös változatként szerepelt):

Mint az IE cikke írja, ez a kísérlet része annak, hogy miként lehetne az állatszerű mobilitással rendelkező, pilótanélküli robotokat jobban integrálni a hadsereg arzenáljába. A Vision 60 legnagyobb előnye, hogy fejlett érzékelőrendszerrel rendelkezik, és eleve katonai szerepet szántak neki: felderítési és támogatói feladatokat – ez egészülne tehát ki most konkrét harci képességekkel. És hogy miért van erre egyáltalán szükség? A kutya ugyanis elboldogul az olyan terepen is, ahol a hagyományos, kerekes járművek nem, és ez elvileg meglehetősen “értékes lehet különféle katonai forgatókönyvekben”.

Hangsúlyozni kell azonban, hogy jelenleg nem autonóm, tehát önállóan, emberi felügyelet nélkül működő fegyverplatformról beszélünk – habár, mint írtuk korábban, az autonóm fegyverrendszer Amerika jelenlegi nagyobb stratégiája, amelyről a Relikátor-program szól:

Az USA ugyanis olcsó, de hatékony, önállóan működő, közelebbről nem részletezett fegyverplatformokkal egyenlítené ki Kína brutális számbeli fölényét, amit mind az eszközök, mind pedig az emberállomány esetén lehet tapasztalni.

A Vision 60 egyelőre azonban emberi operátort igényel, a fegyvert is egy ember sütheti el távirányítással – az persze a Replikátor program árnyékában elképzelhető, hogy cél lehet az autonóm robotkutya kifejlesztése, de ilyesmiről hivatalosan most nincs szó.

A Fekete Tükör című sorozat horror robotkutyáját idéző megoldás tehát még várat magára – ez a fikciós eszköz ugyanis autonóm rendszer volt. Sőt elképzelhető, hogy ilyen eszközt sosem fejlesztenek ki, már csak azért sem, mert a mostani kísérletek inkább tapogatozó jellegűek, egyáltalán nem biztos, hogy ebből komolyabb, az egész seregre kiterjedő program lesz.

Az eredeti írást itt találja.

Két napig ismét nagyvásznon az ABBA mozifilm

Vasúti pályahiba miatt sebességkorlátozás és pótlóbuszok Debrecen és Nagykereki között

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek