MegMinden
2023-04-17

T-sejtek

(origo.hu)

Megdöbbentő felfedezés: baktériumokkal gyógyítják a rákot.

 

A Stanford Medicine kutatói ígéretes felfedezést tettek, amely a jövőben új rákkezelésekhez vezethet. Olyan teszteket végeztek, amelyek során bőrön élő baktériumok genomját változtatták meg. Ezek a génmódosított organizmusok hatékonyan küzdhetnek a daganatok ellen. A megbuherált mikrobákat rákos egerekre kenték, amitől azok tumorjai elkezdtek visszahúzódni – írja az Engadget című portál.

A szóban forgó baktériumot, a Staphylococcus epidermidis-t egerek bundájából nyerték ki, és úgy módosították, hogy egy bizonyos fehérjét termeljen. Ez a fehérje serkenti az immunrendszert egyes daganatokkal szemben. A kísérlet átütő sikernek tűnik, a szőrzetre kent módosított baktérium elpusztította az áttétet képző bőrrákos sejteket. Az eredményeket ráadásul úgy érték el, hogy elkerülték a gyulladás kialakulását.

A GÉNMANIPULÁLT STAPHYLOCOCCUS TÖRZS ÚGY ÉRTE EL A KÍVÁNT HATÁST, HOGY ÚN. CD8+ T-SEJTEK TERMELŐDÉSÉT VÁLTOTTA KI.

Ezek citotoxikus T-sejtek, amelyek elpusztítják a szervezet vírusfertőzött vagy rákos transzformáción átesett sejtjeit. Ebben az esetben a bőrrákos sejtek voltak a célpontok, azaz az antigének.

Amint az immunsejtek kapcsolatba kerültek a daganattal, elkezdtek szaporodni, ezzel párhuzamosan pedig a tumor zsugorodásnak indult vagy teljesen eltűnt.

Fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi kísérletet egereken végezték, és bár sok a hasonlóság a rágcsálók és az emberek között, lényeges eltérések is vannak, így nem biztos, hogy a kísérleti terápia embereknél is célt fog érni. A humán kísérletek az elkövetkező évekre várhatók.

Az eredeti írást itt találja.

Szitkom

Klímaváltozás

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek