MegMinden
2023-04-15

“de-influencing”

(kosarertek.hu)

Az influenszerkultúra tündöklése és bukása.

A korábban még véleményvezérként ünnepelt, majd trash celebbé, végül pedig influenszerré átvedlett sales korszak véget érni látszik, amelynek talán a legékesebb jele a TikTok-on több száz milliós elérést produkáló #deinfluencing hashtag hódítása. Az influenszerek által hypeolt, agresszív marketingkampányokkal támogatott termékek mítoszát leromboló de-influencing leginkább a divat-és kozmetikai ipar valóságtorzító erejét kívánja ellensúlyozni, de már a tech-, és játékipar célközönsége is egyre inkább megkérdőjelezi a fizetett termékajánlók létjogosultságát.

A hírnevét és egy teljes üzletágat influenszerkultúrára építő Kardashian családot – amely egy valóságshow révén vált ismertté az amerikai közösségi médiában – egy nemrégiben felröppent pletyka szerint idén először nem hívták meg a divatvilág egyik legfontosabb eseményére, a Met-gálára, ami szintén fontos jelzés lehet a marketingszakemberek és influenszerek számára.

Elég az influencerekből! Vagy mégsem?

Persze korántsem arról van szó, hogy teljesen vége a relatíve nagy eléréssel rendelkező, influenszerek által promotált online értékesítésnek, sokkal inkább arról, hogy jelentős átalakulás előtt áll az iparág. Korai lenne még temetni az influenszereket, a de-influencing inkább csak egy újabb evolúciós lépés az egyre inkább kiábránduló és megcsömörlő közönség visszaszerzésére. A folyamat tulajdonképpen sokkal inkább az autentikus influenszer újrabrandelése, mint az influenszerkorszak vége.

Az influenszerek továbbra is befolyásolják a vásárlói döntéseket, és ha ez arra irányul, hogy egy adott terméket ne vegyünk meg, az influenszerek még mindig ajánlhatnak alternatívákat a helyettesítésére.

Lehetséges “de-influencing” megközelítések

“Vásárolj kevesebbet” típusú tartalmak arra ösztönzik a felhasználókat, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat, és csak olyan termékeket vásároljanak, amikre valóban szükségük van, és amelyek hosszabb termékciklusuk révén csökkentik a környezetre gyakorolt negatív hatásokat. Ez jól működik a mostanában divatos, és a Z generáció tagjainál kiemelten fontos ökotudatos termékek esetén.

“Vásárolj Jobbat” típusú tartalmak arra buzdítják a vevőket, hogy inkább olyan termékeket vásároljanak, amelyek drágábbak ugyan, de a hosszabb életciklusukból és a minőségükből fakadóan lényegesen kevésbé terhelik meg a környezetet, mint a szokásos márkák. Az ilyen tartalmak leginkább azon független márkák esetén működnek, amelyek környezetvédelmi vagy etikai szempontból kiemelkedőek, mint például a Fair Trade termékek.

“Vásárolj olcsóbbat” típusú tartalmak leginkább a megfizethető árú alternatívák ajánlását jelentik. Különösen olyan termékek bevezetése esetén lehet hasznos ez a taktika, ahol már jól bejáratott nemzetközi brandek piacára kívánunk betörni.

“Debunking”, azaz leleplező típusú tartalmakról a felhasználók által túlhypeolt termékek esetén beszélhetünk. Amennyiben az általunk forgalmazott termékekkel kapcsolatban ilyen videók jelennek meg, nem árt felvenni a kapcsolatot annak előállítójával. A nyílt üzengetést lehetőleg kerüljük el, és csak abban az esetben válaszoljunk nyilvánosan, ha az tényleges előnnyel jár számunkra.

“Ne vedd meg ezt” típusú tartalmakat leginkább személyes vélemények befolyásolják, és az influenszerek számára pénzügyi szempontból talán ez a legveszélyesebb terep. Annyi biztos, hogy az influenszerek többsége általában igyekszik kerülni konkrét márkák vagy termékek negatív kontextusban történő említését. Ami miatt mégis egyre többen próbálkoznak ezekkel a típusú tartalmakkal, az éppen a hitelesség visszaszerzéséért folytatott, egyre erősödő küzdelem.

“Ne vegyél Ugg Miniket, hagyd a fenébe a Dyson Levegős sütőt, felejtsd el az Airwrapot, a Charlotte Tilbury kiemelőket, a Stanley csészét, ne vásárolj Colleen Hoover könyveket, és semmiképp se vedd meg az Airpods Pro Max-ot! Ha bármelyiket is megteszed, bomba robban nálad.” – viccelődik a trenden egy TiktTok felhasználó.

Mindent összevetve, a De-influencing tulajdonképpen egy vicces trend és TikTok-os buzzword, ami nem szól másról, mint az influenszerkultúra átcímkézéséről és túléléséről. Az nem kérdés, hogy a közösségimédia-felületeken továbbra is komoly pénzek ömlenek majd a fizetett tartalmakba, legfeljebb a hangsúlyok kerülnek máshova.

Az eredeti írást itt találja.

Hold.Föld.

Marics Peti

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek