MegMinden
2023-01-15

Progresszív Rock Fesztivál 2023

(rockinform.hu)

2023. január 21-én egynapos progresszív rock fesztivál kerül megrendezésre.

2023. január 21-én egynapos progresszív rock fesztivál kerül megrendezésre a Legenda Sörfőzde Centerben, délutáni kezdettel, két teremben, késő estig, hét tervezett fellépővel. A fesztivál a Moonhead Prog Fest címet kapta. Ez alkalomból kérdeztük Saxon Dave-t, alias Szász Dávidot, a fesztivál fő szervezőjét és megálmodóját.

Mondj kérlek, pár szót a rendezvényről!

Köszöntjük az olvasókat, és először is köszönjük a lehetőséget a Rockinform magazinnak! Azzal kezdeném, hogy ez a fesztivál már egy régebbi, dédelgetett tervünk, és először egy évvel ezelőtt, nyáron akartuk megrendezni, de sok minden, többek között a covid és egyéb akadályozó tényezők is közbeszóltak, így végül el kellett halasztanunk. Maga az ötlet, hogy kimondottan progresszív rock fesztivált csináljunk, az én fejemből pattant ki, lévén hogy zenészként a Mandrake Moon zenekarral magam is ezt a műfajt képviselem, de legnagyobb örömömre többen azonnal beálltak az ügy mögé már akkor, amikor az még csak terv fázisban leledzett, többek között te is, amit külön köszönök. A fellépő együttesek, akikkel most a közönség találkozhat, mind nagyon lelkesen és nyitottan támogatták az ötletet.

Mi a fő cél a fesztivállal, kik lesznek a fellépők?

Magyarországon az underground zene, és azon belül a prog rock helyzete elég mostoha. Amikor a fesztiválon szereplő zenekarok tagjaival felvettük a kapcsolatot, megnyugtató volt látni, hogy üdvözlik azt az ötletet, miszerint a klasszikus magyar széthúzás helyett most történjen valami más. Ez a pár zenekar fogjon össze, egyesítsük erőinket! Először egy fesztivál keretein belül, a többit pedig meglátjuk. A fesztiválon a Tompox, az Android és a M.A.Y.A. mellett mi is jelen leszünk a Mandrake Moon-nal. Valamint fellép még három újabb, igen tehetséges együttes. A miskolci Broken Springs, akik egyesek szerint a Porcupine Tree vonalán mozognak, de én teljesen egyedinek és hihetetlenül atmoszférikusnak hallom a muzsikájukat. Aztán eljön Szepesi Ricsosz barátomék kiváló zenekara, a folk-rockot játszó Druida, akik szintén személyes kedvenceim. Valamint, hogy a kicsit hardcore-osabb, metalosabb vonulatnak is legyen képviselője, a Török Viktor szenzációs énekhangjával fémjelzett Marcello’s Mystical Mind is szerepelni fog. Őket Garda Zsuzsi, a M.A.Y.A. énekesnője ajánlotta.

Mint tudjuk, a nyári fesztivál két vagy akár három napos lett volna. Ez most egy amolyan zanzásított verzió lesz januárban?

Így van, kétnaposra terveztük az eredetit anno és több fellépő is lett volna. Hiszen, hála Istennek, távolról sem csak ennyi a hazánkban progresszív rockzenét játszó együttesek száma! Mátyás Szabi, a Tompox szólógitárosa – aki egyébként szervezés szempontjából a jelenlegi fesztivál létrejöttében nagyon nagy szerepet vállalt, amit hálásan köszönünk neki-, valamint Tőzsér Józsi az Androidból találóan jegyezték meg, hogy ez most legyen egy ízelítő, és a későbbi nagyobb szabású rendezvény kvázi főpróbája.

Magyarán mérjük fel az igényeket, nézzük meg, hányan lesznek ránk kíváncsiak, hogy is működik ez az egész. A csapatok mindegyike nagyjából egy órát játszik majd; és hogy mindenki beleférjen az időbe, két teremmel fogunk operálni, szimultán. Amíg az egyikben folyik az aktuális koncert, a másikban a soron következő formáció beállása zajlik majd. Itt szeretnénk külön is megköszönni a Legenda Sörfőzde Centernek az extra segítőkész hozzáállást, hogy ebben az egyre nehezebbé váló gazdasági helyzetben, ami a tél közeledtével sajnos minden hozzájuk hasonló vállalkozást kőkeményen érint, befogadták a rendezvényt! Ritka korrekt társaság, nem véletlenül lép fel ott a jelenleg felsorolt zenekarok közül jópár rendszeresen.

Miért pont a Moonhead névre esett a választásotok?

Mielőtt még bárki is feltételezné, nem a saját zenekarom, a Mandrake Moon miatt. Ez merő véletlen, mivel mi is csak egy fellépő vagyunk a sok közül, és nagy megtiszteltetés számunkra, hogy olyan szerzőkkel és előadókkal szerepelhetünk együtt, akik már akkor bőven letettek az asztalra eredményeket, mielőtt mi megalakultunk. A Moonhead névnek Pink Floyd vonatkozása van, ugyanis 1969-ben, a Holdra szállás apropójából ők adtak elő egy ilyen darabot, a BBC televízió közvetítésének kísérőzenéjeként. 1969 persze nemcsak ezért lényeges év, hanem mert maga a prog rock műfaj is akkortól datálható szigorúan véve, onnantól vált néhány évig meghatározó műfajjá.

Mik a távlatibb terveitek, ha ez a szervezés sikeresnek bizonyul?

Azt, hogy milyen lehetőségeket rejthet ez még magában, azt majd meglátjuk. Ami engem illet, szeretnék hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel. Majd az első Moonhead után szeretném egyre nagyobb volumenben megvalósítani a későbbi fesztiválokat, illetve növelni a fellépők számát. Mind nagyobb nevekkel, mind pedig részt vállalva abban, hogy az új, még nem felfedezett, de értékes muzsikát játszó csapatokat is bevonjuk ebbe. Alapvetően értékőrzés, tehetségkutatás a célunk. De nem a mainstream média által közismert platformok szellemiségében. Illetve hosszabb távon egy támogatókkal és szponzorokkal megerősített zenei közösség kialakítása a cél. Ha eléggé megerősödünk, azt sem zárjuk ki, hogy legyen egy évente egyszer megrendezett nemzetközi szintű fesztivál ebből. Miért ne lehetne Magyarországon is egy ilyen, amikor például Németországban van és működik?

Mire számíthat a közönség a Moonhead fesztiválon, kiket vártok a rendezvényre?

Mindenkit, aki szereti a jó muzsikát! És külön szeretném arra biztatni azokat a zeneszerető emberkéket, akik beremetésedtek itt a Covid alatt, és inkább csak otthon pakolgatják fel a jó öreg régi lemezeiket, ahelyett hogy kimozdulnának élő koncerteket hallgatni, hogy adjanak esélyt az ilyen kezdeményezéseknek, mert ez értük is történik! Az érdektelenség többet árt az összes ilyen nemes projektnek, mint a trendi popszemét, amivel etetik a népet úton-útfélen! És ha már sok helyzetben mi is a mai világ szabályai szerint vagyunk kénytelenek operálni, használjuk a social médiát! Tehát, akkor is osszátok, lájkoljátok, terjesszétek, hogy ilyen is van, ha nem tudtok eljönni. Jusson el minél több emberhez! Tudnotok kell, hogy ez a fesztivál mindennemű támogatás nélkül jött létre, a szereplő zenekarok vállalták azt a kockázatot, hogy ami honoráriumuk van a buli végén, az mind kizárólag a jegybevételek függvénye. Mivel a belépők árát nem vihetjük, és nem is akarjuk feltolni a csillagos égig, mert nem nyerészkedés a célunk, hanem a közösségépítés, ezért a közönség lélekszámán múlik, hogy a fellépőknek csak sörpénz marad, vagy esetleg még a benzinköltséget is ki tudjuk majd termelni. Ezért előre is köszönjük, ha hírét viszitek a rendezvénynek. Annak pedig, aki a jelenlétével is megtisztel minket január 21-én, kétszeres köszönet!

A fesztivál terv szerint délután négy órakor veszi majd kezdetét, 2023. január 21-én, szombaton, és vélhetően éjfél körül ér véget. A Legenda Sörfőzdében melegkonyha üzemel, széles ételválasztékkal, pizzákkal, a bárban csodálatos minőségi kézműves sörökkel. A részletes programot majd később, a Facebook eseményben ismertetjük a kezdési időpontokkal. Ott lesznek pontos információk a jegyárakról is. Mindenkit várunk nagyon sok szeretettel!

Az eredeti írást itt találja.

Vasárnaptól már csak euróban lehet fizetni Horvátországban

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek