MegMinden
2023-01-15

Galaxis

(index.hu)

Nagyon furcsa dolgot figyeltek meg a szomszédos galaxisban.

Nem hétköznapi felfedezést tettek nemrégiben a csillagászok. Rájöttek ugyanis, hogy a szomszédos Triangulum-galaxis felépítése korántsem olyan, mint azt ezelőtt hittük. A galaxisban a fiatalabb és idősebb csillagok teljesen elkülönülnek egymástól, amire példát eddig még nem látott a szakma – egyelőre pedig még azt sem tudni, mi okozza a furcsa jelenséget.

Az Androméda és a Tejútrendszer után a Triangulum-galaxis a legnagyobb a helyi galaxiscsoportunkban, egy csillagászok által végzett elemzés alapján pedig hamarosan akár a legfurcsábbnak járó címet is elnyerheti. A galaxisban ugyanis a jelek szerint a fiatalabb és idősebb csillagpopulációk kor szerint különülnek el egymástól, ami egyrészt egyedi eloszlást, másrészt a galaxis kinézetének különös mintázatát eredményezi – ilyenre példát máshol azonban még nem találtak.

A Triangulum-galaxis mintegy hárommillió fényévre található tőlünk, és az égre felnézve az Északi Háromszög (Triangulum) csillagképben figyelhetjük meg. Mérete kicsinek számít szomszédaihoz – a Tejútrendszerhez és az Androméda-galaxishoz – képest, azonban átlagosnak mondható a legtöbb spirálgalaxissal összehasonlítva.

A galaxis tömege 10–40 milliárd naptömeg közé tehető, melynek felét úgynevezett csillagközi anyag, azaz por és gáz alkotja. Ennek köszönhetően csillagkeletkezési aktivitása a legjelentősebb a lokális-csoport két másik spirálgalaxisáéhoz képest. A Triangulum-galaxisban négyzetparszekenként 3,4 naptömegnyi csillag fejlődik egymilliárd év alatt, ami térfogategységre lebontva négy és félszer több, mint az Andromeda-galaxisban. Ez a csillagkeletkezési aktivitás a teljes galaxisra vetítve évente 0,45 naptömegnyi csillag létrejöttét jelenti.

Az eredeti írást itt találja.

Hat sérültje van a londoni lövöldözésnek, köztük két gyerek

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek