MegMinden
2023-01-12

Nap

(origo.hu)

Szörnyű katasztrófa jöhet a világűrből.

Szörnyű katasztrófa jöhet a világűrből, amely megbénítaná a világkereskedelmet.

Újra fellendülőben a világkereskedelem, különösen azt követően, hogy a koronavírus-járvány után tengeri áruforgalom bonyolítását lassító kínai lezárások is enyhülnek. Ám vannak azonban olyan, előre nem látható kockázatok, melyek újra súlyos katasztrófákhoz vezethetnek. Egy figyelmeztetés szerint az egyik ilyen kockázat forrása pedig maga a Nap.

Mára szinte közhellyé vált, hogy a világkereskedelem, a szállítmányozás, és a globális beszállítói láncok megszenvedték a koronavírus-járványt. Miközben gyakran akadozott a teljes ellátási lánc, a konténerek árai az egekbe szöktek, és csak nemrég álltak vissza a korábbi, normális szintekre. A standard konténer szállítása a Kína és az USA nyugati partja közti kereskedelmi útvonalon ma 1400 dollárba kerül,


AMI 9 3 SZÁZALÉKOS ÁRCSÖKKENÉS A 2021 SZEPTEMBERÉBEN MÉRT, 20.600 DOLLÁROS CSÚCSHOZ KÉPEST.

Az elmúlt időszakban főképp a koronavírus-járvány miatti kínai korlátozások nehezítették a globális kereskedelmet. A kínai lezárások a konténerek terén különösen nagy problémát jelentettek, ugyanis Kínában gyártják a konténerek nagyjából 90 százalékát.

A járvány enyhülése és a szigorú kínai korlátozások feloldása most optimizmusra ad okot a szállítmányozási szektorban. Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint egy távoli fenyegetéssel is szembe kell néznie nemcsak a kereskedelemnek, de az egész világgazdaságnak.EZEK PEDIG A NAPBÓL ÉRKEZŐ LÖKÉSHULLÁMOK, PONTOSABBAN AZ ÚGYNEVEZETT KORONAKIDOBÓDÁS– írja a gCaptain.

Amikor a sarki fény még Kubában is látszódott

1859. szeptember 2-án Richard Carrington csillagász először észlelt úgynevezett koronakidobódást a Nap felől. A felfedezését mások is megerősítették, és a gyakran csak napviharnak nevezett jelenség hatása elképesztő volt. A sarki fényt még Kubában is lehetett látni, ám ennél drámaibb hatás volt, hogyAZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN ÉS EURÓPA SZERTE MEGHIBÁSODTAK A KOR FEJLETT ESZKÖZEINEK SZÁMÍTÓ TÁVÍRÓVEZETÉKEK.Ez nemcsak kommunikációs káoszt okozott, hanem még futótüzeket is előidézett.
Koronakidobódásnak azt a jelenséget nevezik, amikor a Nap felső légkörének egy része kilökődik a világűrbe. Ha pedig az így kilökődött töltött részecskék elérik a Föld légkörét, akkor geomágneses viharokat is előidézhetnek.

 

Az eredeti írást itt találja.

BRAVÚR A NÉPLIGETBEN!

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek