MegMinden
2022-11-12

Challenger

(raketa.hu)

A Bermuda-háromszög titkait kutatták, de a Challenger űrsikló maradványaira találtak rá.

A dokumentumfilmet forgató csapat a legenda titkairól akarta lerántani a leplet, de közben nem várt felfedezést tettek a floridai Űrparton.

A Challenger űrsikló katasztrófája egyike volt azoknak az űrprogramok történetében bekövetkező tragédiáknak, amelyek örökre nyomot hagytak az emberek emlékezetében és nagy hatást gyakoroltak a későbbi projektek szervezésével és a biztonsági ellenőrzésekkel kapcsolatos szabályozásokra a NASA-nál. Az űrsikló 1986. január 28-án, keleti parti idő szerint 11 óra 38 perckor emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveralban található indítóállásról, fedélzetén hét legénységi taggal: Greg Jarvisszal, Ronald Ervin McNairrel, Ellison Shoji Onizukával, Judith Arlene Resnikkel, Michael John Smithszel, Christa McAuliffe-el és Francis Richard Scobee-val. A misszió résztvevői közül McAuliffe kiemelt figyelmet kapott, mivel ő hivatása szerint nem űrhajós, hanem tanítónő volt és a küldetés során a tervek szerint két órát is adott volna az űrből. McAuliffe-et a Tanár az űrben projekt keretében választották ki a feladatra, hogy egy civil bevonásával növeljék az érdeklődést az űrprogramok iránt.

A Challenger azonban soha nem jutott ki az űrbe.

Indítás után hetvenhárom másodperccel az űrsikló hatalmas robbanás és füst kíséretében darabjaira szakadt, a legénység tagjai pedig életüket vesztették.

A későbbi vizsgálatok szerint a problémát, ami a tragédiához vezetett, az egyik szilárd hajtóanyagú gyorsítórakéta gumiból készült tömítése (O-gyűrű) okozta, ami a januári fagyos időben az űrsiklót az éjszaka folyamán belepő jég hatására rideggé és törékennyé vált, emiatt nem a szokott módon reagált a kilövés során, vagyis nem tudott az őt érő hő hatására kitágulni és ez az események olyan láncolatát indította be, ami végül az üzemanyagtartály kilyukadását, a folyékony hidrogén kiszökését és a végzetes robbanást eredményezte. A NASA ezután két éven keresztül dolgozott az űrsiklók dizájnjának átalakításán, így a Discovery-t csak 1988. szeptember 29-én engedte felszállni. Ez volt a "Return to Flight", vagyis az űrügynökség visszatérése az emberes küldetések szervezéséhez.

"Amerika visszatért az űrbe"

- jelentette be a Discovery sikeres indítása után Ronald Reagan, aki a startot a Fehér Házból követte.

 

Az eredeti írást itt találja.

Tóth Andi

Michelisz nyerte a második futamot Bahreinben

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek