MegMinden
2022-10-20

Ádám Martin

(bunteto.com)

"Rövid idő alatt a liga egyik legjobb csatárává vált.”

Kang Hjong-Gi egy Japánban élő, de a koreai futballal foglalkozó sportújságíró. Az egyik közösségi média-felületen sikerült őt elérnem, és készséggel válaszolt kérdéseimre Ádám Martinról, az ő távlati lehetőségeiről, de szóba került az is, hogy mennyire figyelik a magyar válogatott eredményeit arrafelé, valamint kérésemre természetesen Dél-Korea világbajnoki esélyeit is latolgatta. A beszélgetést még a biztossá váló bajnoki cím előtti napokban ejtettük meg.

Amikor megkerestem őt, és az első üzenetemben leírtam neki, hogy egy magyar laptól keresem, már sejthette, hogy miért szeretnék vele beszélni. Kevéssel voltunk az Csonbuk-Ulszan bajnoki mérkőzés után, amelyet Ádám Martin hosszabbításban szerzett duplájával fordított és nyert meg az Ulszan, kézzelfogható közelségbe hozva ezzel az azóta megnyert bajnoki címet a K-Leagueben. Kang azonban annak ellenére is nagyon szívélyesen és váratlan alapossággal reagált minden üzenetemre, hogy az időeltolódás miatt jó hétórás deficit volt köztünk. Sokszor olyankor is meglepett az üzeneteivel, amikor számításaim szerint nála már késő éjszaka volt, de ez sem akadályozta meg abban, hogy elmesélje, hogyan fogadta a helyi sajtó a magyar erőcsatárt.

 

„A szezon első felében az Ulszan Hyundainak volt egy magyar csatára, Koszta Márk, de már a nyáron távozott, mert az edző nem értékelte őt igazán. Ádám Martint viszont hatalmas összegért szerezték meg, így nagyok voltak az elvárások is vele kapcsolatban. Az ő hírneve azonban egyáltalán nem volt nagy, amikor csatlakozott a klubhoz, nem ismerték őt Dél-Koreában. A bemutatkozásakor nem is volt túl jó állapotban, ezért a debütáló mérkőzésén sem teljesített jól. Emiatt eleinte volt némi aggodalom azzal kapcsolatban, hogy miként tud alkalmazkodni a K-League gyors tempójához”

 

– kezdett bele az értékelésbe Kang.

Amikor felvetettem neki, hogy mi itt Magyarországon úgy látjuk, Ádám viszonylag gyorsan alkalmazkodott, a következőt felelte:

 

„A második meccse már meggyőző volt. Ugyan látszott, hogy fizikai gondjai vannak, különösen a hazai játékosokhoz képest, de gólt szerzett és gólpasszt adott, szép lassan pedig a csapat fő gólszerzőjévé vált. Különösen, a legutóbbi, Csonbuk elleni duplája után változott meg a státusza a szurkolók körében, mivel az a bajnoki címet tekintve is sorsdöntő mérkőzés volt. Azóta gyakran olvasni vele kapcsolatban különböző beceneveket, mint például „The Savior” (A megmentő), „Hungarian Bomber” (A magyar bombázó) vagy „Hero of Ulsan Hyundai” (Az Ulszan Hyundai hőse).”

 

Arról is érdeklődtem, hogy miben látja Ádám Martin gyorsan érkező sikereit és mit gondol, Koszta miért nem tudott megragadni sem a csapatnál, sem pedig a ligában?

 

„Az Ulszannak van egy régen kialakult stílusa. Hong Mjung-Bo a labdabirtoklásra építő futballban hisz, olyan csatárokkal, akik bírják a gyűrődést a kapu előtt, és akiknek egy-két érintés elég a befejezésekhez. Koszta Márkot is ezzel a céllal hozták, de az edző gyakran csak a széleken adott neki lehetőséget, ott pedig nem igazán érezte jól magát. Az AFC Bajnokok Ligájában szerepelt többnyire, gólt is szerzett, de Hongnak más típusú játékosra volt szüksége. Ezen kívül későn érkezett meg a csapathoz és nehéz volt számára a beilleszkedés.  Ádám Martiné gyorsabb volt a vártnál, mert pontosan ilyen játékosra volt szüksége a csapatnak. A koreai bajnokságban vannak magas, erős belső védők, de Ádám még ellenük is szinte minden párharcot megnyer a levegőben. Ha a gólszerzési mintázatát nézzük, láthatjuk, hogy sok gólt szerez beívelésekből, beadásokból szerzett fejesekkel. Kétségtelen, hogy rövid idő alatt a liga egyik legjobb csatárává vált.”

Újdonsült levelezőtársamnak felvetettem, hogy Ádám Martin szereplése miatt megnőtt az érdeklődés idehaza a koreai bajnokság mérkőzései iránt, és egyre több szurkoló van, aki képes kora reggel felkelni, hogy lássa az Ulszan meccseit. Ennek nagyon örült, és elmondta, hogy ez mindenképp jót tesz a liga megítélésének és abbéli reményét fejezte ki, hogy a magyar szurkolók élvezik a koreai mérkőzéseket. Persze kíváncsi voltam, hogy ez mennyire igaz fordítva? Tisztában vannak-e a helyi szurkolók azzal, hogy a magyar válogatott nemrég oda-vissza legyőzte Angliát és idegenben Németországot?

 

„Igen, természetesen tudnak az itteni emberek Magyarország nagyszerű eredményeiről, ezekről az ázsiai média is rendszeresen cikkezett. Sokan nem is értjük, hogy ha egy csapat képes legyőzni Angliát és Németországot, akkor hogyhogy nem szerepel a világbajnokságon?”

 

Az eredeti írást itt találja.

Pénteken a listavezető ellen meccselünk

Cserhalmi György

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek