MegMinden
2022-09-24

Kor

(raketa.hu)

Miért néztek ki az emberek öregebbnek régen, mint ma?

Na de tényleg öregebbnek néztek ki régen az emberek? - tette fel a kérdést Michael Summers, a Vsauce nevű Youtube-csatorna készítője is, aki egy 22 perces videóban válaszolta meg a saját kérdését, mégpedig, hogy

igen is, meg nem is.

Summers szerint annak, hogy a régi képeken az emberek öregebbnek tűnnek, legalább három különböző oka lehet, és ezek közül csak az egyik, hogy a biológiai órájuk adott esetben valóban gyorsabban ketyegett. Tény, hogy az életmódban, a táplálkozásban, az egészségügyi ellátásban bekövetkezett változások miatt a mai emberek tovább őrizhetik meg az egészségüket, emellett a megjelenésünkre olyan fejlemények is jó hatással voltak, mint például a naptej elterjedése (na meg persze az UV-sugárzás veszélyeinek a felismerése). Egy 2018-ban készült tanulmány részben meg is erősítette, hogy a mai emberek biológiai értelemben valóban némileg fiatalabbak: Morgan E. Levine és szerzőtársa, Eileen M. Crimmins egész pontosan arra jutottak, hogy egy olyan fiatal, aki a 2000-es évek végén töltötte be a 20-at, az 1990-es évek elején még 19-nek számított volna, míg egy 60 éves ember nagyjából 56 évesnek felel meg olyan meghatározó markerek szempontjából, mint a tüdőfunkciók vagy a vérnyomás.

Az interneten terjedő képek hatásosságában nyilvánvalóan szerepe van annak is, hogy az emberek szubjektíven válogatnak a fotók között, azaz értelemszerűen csak azokat a fotókat teszik közzé, amik meglepőek abból a szempontból, hogy a rajta szereplő egyén hány éves. A Fortepant böngészve mi is számos olyan fotót találtunk, ami egyáltalán nem volt kirívó, az akár száz évvel vagy annál is régebben készült képen szereplő ember pontosan annyinak nézett ki, amennyi a valós életkora volt. Illusztrációként persze mi sem ilyen képet választottunk, hanem egy olyat, ami alátámasztja a teóriát. A koruknál öregebbnek vagy éppen fiatalabbnak kinéző embereket viszont ma is könnyedén lehet találni, így kis munkával minden bizonnyal mai fiatalokról is összeállítható lenne egy, a Bored Pandán megjelenthez hasonló galéria. Ezt igazolja egy 2015-ben megjelent tanulmány is, ami megállapította, hogy az emberek igencsak eltérő ütemben öregszenek, így 30-40 éves korukra már jelentős különbség lehet a naptári és a biológiai életkoruk között.

Az eredeti írást itt találja.

III. Károly

Jól mutatkozott be a DEAC új igazolása

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek