MegMinden
2022-07-15

Ian Kershaw

(ectopolis.hu)

A pokolba és vissza

Sir Winston Churchill címbe foglalt szavai Ian Kershaw könyvének bevezető idézete is egyben, amely kiválóan érzékelteti a XX. századról alkotott véleményét. Ez a század a nagy háborúk korszaka volt, amilyenekhez hasonlót addig még elképzelni sem mert az emberiség. Ian Kershaw nevét a II. világháború kedvelőinek nem kell bemutatni, hiszen az angol történész évtizedek óta a legismertebb nevek közé tartozik a II. világháború, elsősorban a náci Németország történetének kutatásában, sokan a világ egyik vezető szakértőjeként tartják számon Adolf Hitlerrel és a Harmadik Birodalommal kapcsolatban, és különösen Hitlerről írt életrajzairól ismert hazánkban is.

A téma iránt érdeklődőknek ismert lehet Martin Broszat német történész neve, akinek Kershaw a tanítványa volt. Kershaw Broszatot “inspiráló mentornak” nevezte, aki sokat tett a náci Németországról alkotott felfogásának formálásáért. Kershaw történelmi tanácsadóként dolgozik számos BBC dokumentumfilmben, nevével rendszeresen találkozhatunk a különböző történelmi csatornákon.

Kershaw 1943. április 29-én született Oldhamben, Lancashire-ben, Angliában, tanulmányait a Liverpooli Egyetemen (BA) és a Merton College-ban, Oxfordban végezte. Eredetileg középkori képzettségű volt, de az 1970-es években a modern német társadalomtörténet tanulmányozása felé fordult. Eleinte főként a Bolton Abbey gazdaságtörténetével foglalkozott. A középkori történelem előadójaként Manchesterben tanult meg németül, hogy hitelesen és első kézből tanulmányozza a középkori német parasztságot.

Visszaemlékezései szerint 1972-ben Bajorországba látogatott, ahol megdöbbenve hallotta egy öregember véleményét, akivel egy müncheni kávézóban találkozott, és azt mondta neki: „Te, angol, olyan bolondok voltatok. Bárcsak a mi oldalunkra álltatok volna. Együtt legyőzhettük volna a bolsevizmust és uralkodhattunk volna a Földön!” – hozzátéve, hogy „A zsidó egy tetű!”.

Ennek az incidensnek az eredményeként Kershaw szerette volna megtudni, hogyan és miért támogathatják az átlagemberek Németországban a nácizmust még sok évvel, évtizeddel a háború után is.

Az eredeti írást itt találja.

Greenman

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek