MegMinden
2022-02-19

Margit

(hu.euronews.com)

A bohókás dán királynő portréja, aki 50 éve ül a trónon.

Néha elfelejtjük, hogy az idén 70. jubileumát ünneplő II. Erzsébeten kívül van még egy királynő Európában, egy ugyancsak hosszú évtizedek óta regnáló uralkodó, aki szintén idén ünnepli trónra lépésének kerek évfordulóját: Margit dán királynő fél évszázada uralkodik a skandináv államban. A 81 éves Margit - vagy ahogyan európai királyi körökben emlegetik, "Aunt Daisy"- a mai napig dohányzik, általában jó kedélyű, kedveli az élénk színű, laza ruhákat és gazdag kalapgyűjteményt mondhat magáénak. Ki ő voltaképpen, mit lehet tudni róla?

A trónra lépéshez alkotmánymódosításra volt szükség

Margit hercegnő 1940. április 16-án született a koppenhágai Amalienborg palotában, Frigyes dán királyi herceg (a későbbi IX. Frigyes dán király) és Ingrid dán királyi hercegné (született svéd királyi hercegnő) lányaként. Bár ő volt a koronaherceg (a későbbi király) legidősebb gyermeke, nem trónörökösnek született. Az 1850-es években elfogadott örökösödési törvények értelmében ugyanis Dánia trónját csak férfiak foglalhatták el. Mivel Margitnak nem született fivére, a trón várományosa nagybátyja, Knut volt.

Az alkotmány módosítására tett kísérletek 1947-ben kezdődtek, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Ingrid királynénak nem lehet több gyermeke. A bonyolult módosítási folyamatot segítette, hogy IX. Frigyes és lányai rendkívül népszerűek voltak, és az is hozzájárult az elindításához, hogy a dán nők kiemelkedő szerepet játszottak már akkor is a mindennapokban. Az előterjesztést az 1950-es parlamenti választások miatt egymás után két kormánynak is el kellett ismernie, majd népszavazással is hitelesíteni kellett - ez 1953. március 27-én történt meg. Az új örökösödési törvény lehetővé tette a dán trón nőági öröklését is, hasonlóan az Egyesült Királyságban alkalmazott modellhez. Így Margit hercegnő lett a trónörökös.

Művészetben, intellektusban gazdag ifjúkor

Margit tanulmányait a Koppenhágai Egyetemen kezdte meg, politológiát és filozófiát hallgatott. 1960-ban és 1961-ben őskori régészetet tanult a Cambridge-i Egyetemen, de járt az Aarhusi Egyetemre, a Sorbonne-ra és a London School of Economics-ra is, ahol politikatudományt hallgatott. Öt nyelven beszél folyékonyan, dánul, angolul, franciául, svédül és németül.

Fiatalon több közel-keleti ásatáson is részt vett, és a hatvanas évek közepe táján körbeutazta a világot. Afféle jet-set-hercegnőként királyi unokatestvéreivel, Astrid norvég hercegnővel és Margit svéd hercegnővel Los Angelesbe, a Paramount stúdióba is ellátogatott, ahol Elvis Presley-vel, Dean Martinnal és Jerry Lewisszal találkozott. De nemcsak az efféle szórakozásból állt a fiatalsága: a Dán Királyi Légierőnél is szolgált.

Az én legfőbb és legfontosabb feladatom, hogy Dánia királynője és államfője legyek, de hálás vagyok, hogy a művészetben is megmutathatom magamat

II. Margit dán királynő (2012.) 

1965-ben, Londonban egy hivatalos vacsorán ismerkedett meg Henri de Laborde de Monpezat gróffal, egy francia diplomatával, akihez két évre rá feleségül ment. A gróf az „Őfelsége Henrik, Dánia hercege” címet kapta és hamar közkedvelt lett a dánok körében. 1967 júniusában házasodtak össze, a ceremónia mindössze 20 percen át tartott a menyasszony kérésére, aki azt mondta: nem akar eltérni attól, ahogyan a "hétköznapi" párok egybekelnek. Két fiuk született: Frigyes (Frederik André Henrik Christian), a trónörökös és Joakim (Joachim Holger Waldemar Christian).

A közkedvelt királynő, aki excentrikus stílusáról ismert

II. Margit 1972. január 14-én, édesapja, IX. Frigyes király halála után, 31 esztendősen került a trónra. Első államtanácsán az alábbi képen is látható fekete ruhában és fátyolban jelent meg, édesapját gyászolva. A dán alkotmány nem biztosít az uralkodó számára valódi politikai hatalmat, a dán királyság alkotmányos monarchia az Egyesült Királysághoz és a többi európai monarchiához hasonlóan.

Trónra lépésekor több mint 500 éve nem volt női uralkodója Dániának: értelemszerűen I. Margit volt az első, de ő még Norvégia és Svédország felett is regnált akkoriban.

A dánok eleinte szkeptikusak voltak a fiatal uralkodóval, de később annyira megszerették, hogy Margit elfogadottsági rátája még Erzsébet királynőénél is magasabb: állandóan 80 százalék körüli értéken mozog. Népszerűségéhez hozzájárul állandóan kedves mosolya, meleg személyisége és stílusérzéke: rendszeresen visel élénk színű ruhákat, sokszor saját kreációit, és van egy úgynevezett "boldog" esőkabátja is, amely visszafogottnak semmiképpen nem nevezhető- gyakorlatilag színek kavalkádja.

Az eredeti írást itt találja.

Rendkívüli támogatást kapnak a sertéstartók

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek