MegMinden
2021-07-19

Hidegháború

(rocket-science.blog.hu)

Hogyan lopott el a CIA egy szovjet műholdat

A két nagyhatalom között egyre fokozódó űrverseny egy kevesek álltal ismert története.

Hogy mikor történt? Valamikor 1959-ben vagy 1960-ban (a pontos dátum nem teljesen egyértelmű). A CIA "Studies in Intelligence" című témakörben megjelent minősített dokumentumok egy része továbbra is titkos, a szöveg nagy része az ügynökség cenzorai által ki van húzva. De a történet nagyvonalakban már ismert.

Az USA vezetése és a CIA is érdeklődött a legmodernebb szovjet technológiák iránt.
A fokozódó űrversenyben mindkét nagyhatalom igyekezett a "harmadik világ" nemzeteit is meggyőzni arról, hogy rendszere felsőbbrendű. Ennek egyik formája volt a katonai és technológiai fölény bemutatása. Így amikor a szovjetek az egyik Luna műholdjukat nemzetközi kiállítási körútra küldték, a CIA akciót szervezett a műhold titkainak megszerzésére.

A CIA-nál eleinte úgy gondolták, hogy a szovjetek csak nem olyan bolondok, hogy egy valódi Luna műholdat küldjenek a kiállítás körútra, de úgy döntöttek, hogy azért megnézik azt.
Az amerikai ügynökök meglepődve fedezték fel, hogy minden jel szerint egy valódi Luna műhold volt kiállítva, mindössze annak hajtóműve és néhány elektromos berendezése hiányzott róla. A szovjetek annyira büszkék lehettek az eredményeikre, hogy egy valódi űr-hardvert küldtek el a kiállításra. 
A CIA minél több információt szeretett volna megtudni a szerkezetről, ezért elküldte legjobb ipari kémeit, hogy lefényképezzék a műhold minden egyes részletét, amivel reményeik szerint jobban megismerik majd a szovjetek technológiáját, és képességeit.

Az eredeti írást itt találja.

Huszti: Eredményes volt a telki edőtábor

Lugosi Lugo László.

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek