Külföld
2021-03-15

Romániában megnyitották az oltáselőjegyzést a teljes lakosság előtt

Romániában megnyitották hétfőn a teljes felnőtt lakosság előtt a koronavírus elleni oltáskampány előjegyzési portálját, ezzel megkezdődött a kampány harmadik szakasza.

A rendszerben kisebb fennakadásokat okozott a jelentkezők rohama, de az időszakos üzemzavarokhoz feltehetően a portál szoftverfrissítése is hozzájárult: hétfőtől már nemcsak a szabad időpontok közül választhatnak a jogosultak, hanem várólistára is feliratkozhatnak az általuk kiválasztott oltóközpontnál.
A honlapot működtető Különleges Távközlési Szolgálat (STS) cáfolta, hogy elérhetetlenné vált volna az előjegyzési portál: a STS hétfői közleménye szerint már az első három órában több mint 41 ezren foglaltak időpontot a szabad helyek közül, és több mint százezren iratkoztak fel várólistára. Délután négy óráig az ország megyéinek több mint felében elfogytak a szabad időpontok, Bukarestben pedig már több mint 60 ezren szerepeltek az oltóközpontok várólistáin.
Romániában az ország túlnyomó részében lezárult az oltáskampány első, egészségügyi dolgozókat érintő szakasza, a továbbra is zajló második szakaszban pedig a 65 év felettieket, a krónikus betegeket, a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportokat oltják.
A második szakasz tehát nem ért véget, az ezzel párhuzamosan áprilisban kezdődő harmadik szakasz idején is - a kampányt koordináló bizottság ígérete szerint - elsőbbséget fognak élvezni az első két szakaszban kiemelt társadalmi rétegek képviselői.
A hétfőtől bárki számára elérhetővé vált előjegyzés során a rendelkezésre álló oltások 75 százalékát a 65 év felettieknek és krónikus betegeknek, 25 százalékát pedig a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak ajánlják fel, de ha egy-egy oltóközpontban nem telnek be a helyek, a rendszer értesíti azokat a - harmadik szakaszban beoltható - jelentkezőket, akik szintén feliratkoztak az adott központ várólistájára.
A hadsereg oltóközpontjait továbbra sem tették elérhetővé az előjegyzési portálon a civilek előtt annak ellenére, hogy Nicolae Ciuca védelmi miniszter pénteken azt ígérte: hétfőtől bárki foglalhat időpontot a katonák és családtagjaik számára létesített zárt hálózatban.
Romániában a múlt héten politikai botrány robbant ki, amikor kitudódott, hogy több száz kivételezettet - köztük katonák és állami tisztségviselők családtagjait - oltottak be még az orvosok előtt, és több mint négyezer, elsőbbségre nem jogosult állampolgárt a krónikus betegek előtt.
A húszmilliós lakosságú Romániában eddig csaknem másfél millió embert oltottak be koronavírus ellen, több mint 710 ezren pedig mindkét dózist megkapták.
 

Bárány Donát is ott van Gera válogatottjában

Fucsovics nagy csatában továbbjutott

MTI

Szerző
Hasonló cikkek