Gazdaság
2024-02-11

GDP és ipari adatok érkeznek a jövő héten

A következő héten megjelenik a tavalyi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett ipari és építőipari adatokat közölnek.

Kedden az ipari termelés tavaly decemberi adatának második becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előzetes adatok szerint 2023. decemberben az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 novemberéhez mérten 0,3 százalékkal mérséklődött.
    Szerdán az építőipar tavalyi teljesítményének adatai és a tavalyi negyedik negyedévi GDP első becslése jelenik meg.
  

  A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 0,3 százalékkal csökkent. 2023 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers, valamint a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

    Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 18,3, az egyéb építményeké 3,5 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,6 százalékkal kisebb volt az októberinél. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 13,4 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésében 2,5 százalékkal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 19,2 százalékkal visszaesett.
 

Akkor a DVSC SCHAEFFLER a világ legjobbja?

Szombaton is megdőlt több melegrekord

MTI

Szerző
Hasonló cikkek