Gazdaság
2021-05-16

Így gazdálkodj okosan! Profi tippek, amikkel bárki hatékonyan oszthatja be a pénzét

Soós Dávid fiatal kora ellenére már sok mindent megvalósított, amiről mások csak álmodoznak. A vállalkozó azonban vallja, hogy mindez tanulható, és szeretné másoknak is átadni a tapasztalatait. Ezzel a céllal írta meg a “Vedd kezedbe az irányítást!” című könyvet.

Milyen eredményeket érhetnénk el, ha megtanulnánk tudatosabban élni? Soós Dávid, a Lead Yourself mozgalom alapítója, üzleti és magánéleti mentor szerint erre bárki képes, sokszor csak a megfelelő iránymutatás hiányzik.
Különösen igaz ez a pénzügyek terén, hiszen az emberek döntő többsége egyik fizetéstől a másikig tervez, és a hónap során feléli a keresetét. Pedig elég lenne néhány egyszerű szabály betartása, hogy átláthatóbbak legyenek a pénzügyeink. Dávid ehhez az általa csak “befőttes rendszernek” nevezett gazdálkodást ajánlja.
“A módszer lényege, hogy bármennyit is keresel, oszd szét többfelé, több zsebbe a bevételedet. Az alapkiadásaidra fordítsd a havi fix jövelmed 50 százalékát! A maradékot 10 százalékonként csoportosítsd olyan célokra, amik fontosak neked. 10 százalékot különíts el a befektetési zsebbe, ez a pénz a későbbiekben is téged szolgál majd. Emellett 10-10 százalék mehet a későbbi vásárlásaidra, a tanulásra és a ”játékzsebbe”, amit kizárólag szórakozásra fordítasz. Végül, 10 százalékot fordíts az adakozásra is.”
Ha legalább 1 éven keresztül követjük ezt a módszert, már láthatjuk az eredményeit, később pedig jelentős tartalékokat képezhetünk, nem csak élvezeti, hanem befektetési célokra is. A pénzt pedig az egyszerűség kedvéért valóban gyűjtögethetjük befőttes üvegekben is.

Dávid hozzáteszi, először őt magát is egy könyv inspirálta a pénzügyi tudatosságra.
“16 évesen kaptam meg az egyébként alapműnek számító Gazdag papa, szegény papa című könyvet, ahol rengeteg, a gyakorlatban is hasznosítható dolgot tanultam a pénzről. Az egyik legfontosabb számomra a forrás és az eszköz közötti különbség volt” - mondja.
A pénzügyi eszközök ugyanis pénzt termelnek, míg a források pénzt visznek el. Eszköz lehet például egy ingatlanba való befektetés, vagy ingóságok bérbeadása, míg forrás például az autó, ház, szórakoztató elektronikai cikkek.
“Ügyelek rá, hogy minél kevesebbet költsek forrásokra: csak tavaly vettem meg például életem első autóját, pedig régóta megengedhettem volna magamnak” - magyarázza a férfi, aki tizenéves kora óta tudatosan olyan eszközökbe fektetett, amelyek profitot termelnek. Azóta három jól működő vállalkozás tulajdonosa, és már 25 éves korában volt olyan időszaka is, amikor csak a befektetései hozamából élt.



Nem csak vállalkozók tanulhatnak belőle
Habár a “Vedd kezedbe az irányítást” nagymértékben foglalkozik a pénzügyi tudatossággal, olyan témák is felbukkannak benne, mint a párkapcsolat, vagy épp a hiedelmek, szokások kialakulása. Ráadásul minden fejezet tartalmaz feladatokat, amelyekkel lemérhetjük, hol állunk egy adott területen, egyúttal tanulhatunk és fejlődhetünk is.
“Ez a könyv azoknak szól, akik keresik az útjukat. Olyan fiataloknak, akik kicsit még tanácstalanok, és jól jön nekik az iránymutatás. Egy olcsó és egyszerű eszközt ad a kezükbe a továbblépéshez” - mondja a szerző, aki elsőre csak egy fejezetet akart megírni, de azzal szembesült, hogy áradtak belőle a gondolatok.

“Ha korábban tudtam volna mindazt, amit most tanítok és élek, számtalan csalódástól, kudarctól és anyagi nehézségtől kíméltem volna meg magam. Ennek fényében kérlek, ne csak olvasd, de gyakorold is az ebben a könyvben leírtakat, hogy te is az okos utat választhasd” - zárja a szerző.

Fotó: leadyourself.hu

A magyarok elvárják, hogy a miniszterelnök tudjon angolul

DEmedia.hu

Szerző
Hasonló cikkek