Egyetemi Élet
2023-09-22

ELEFÁNT – NAGYERDEI VÍZTORONY, SZEPTEMBER 23. 19.00, VENDÉG: PLATON KARATEV

Ha egy zenekart Elefántnak hívnak, az már önmagában gyanús. Miért e név? – teszi fel a kérdést az egyszeri zenehallgató. A banda tagjai netán nagy rajongói a legendás Omega nem kevésbé legendás gitárosának, Molnár Györgynek, aki Elefánt becenévre hallgat?

Esetleg valamelyik tag egyik felmenője állatidomárként elefántokkal foglalkozott valamelyik cirkuszban? Vagy csak a gyerekkori állatkerti séták kellemes emlékfoszlányai ugrottak be a csapat alapításakor? Nos, erre a húsbavágó kérdésre nem tudunk felelni, de azt tudjuk, hogy a beskatulyázhatatlan zenekar az idei év egyik utolsó szabadtéri buliját adja a Víztoronyban.
 
Volt egy érdekes kezdeményezés a 2010-es évek elején, egy klipsorozat különböző előadókkal, aminek az volt a címe, hogy Kodály Method. Ebben tűnt fel először a szombathelyi gyökerekkel rendelkező, bár akkor már Budapesten élő és alkotó Elefánt.
 
Magányos című daluk olyan sikert aratott, hogy folytatniuk kellett, s 2012 januárjától beszélhetünk róluk, mint teljes, élő és lélegző zenekarról. Manapság ritka, hogy azóta is – egy korábbi tag kivételével - ugyanazok alkotják a bandát: Szendrői Csaba (ének), Tóth András (gitár), Horváth Bence Ede (basszusgitár), Kovács Zoltán (billentyű) és Németh Szabolcs (dob).
 
Stílusuk hivatalosan alternatív rock, posztsanzon. Már ez utóbbi meghatározás is sejteti, hogy itt olyan zenéről van szó, amelyben meghatározó a szöveg. Vannak produkciók, melyeknél érződik, csak azért dobálnak rímekben csengő sorokat egymás után, hogy legyen valami dolga az énekesnek is. Az Elefánt esetében viszont a hol szomorú, hol dühös, hol kissé talányos kinyilatkoztatások szerves egységet alkotnak a hangszeresek által alkotott zenei szövettel.
 
Nem is nagyon lehet semmilyen zenei előképpel előhozakodni velük kapcsolatban, nem igazán hasonlítható senkihez és semmihez az, amit csinálnak. Mindenesetre, annak ellenére, hogy tudatosan szembe mennek a felszínes közízléssel, megalakulásuk óta egyre sikeresebbek a hazai pop piacon. Lemezeik, a debütáló Vérkeringő és a későbbiek, a Gomoly, a Minden, az EL és a Kék szoba egyre elmélyültebben vizsgálják a világ és az abban élni próbáló ember kapcsolatát.
 
 
Vendégük ezen az estén az emelkedett álomzene nagyjából egyetlen hazai képviselője, a Platon Karatev. (Náluk könnyen lenyomozható, hogy nevüket Lev Tolsztoj egyik regényhősétől kölcsönözték.) A 2016-ban alakult indie formáció még abban az évben megjárta a neves, új tehetségek felfedezésére szakosodott Kikeltető vetélkedőt, majd gyorsan elkezdték járni a számukra kijelölt utat.
A négytagú csapat két alapembere Balla Gergely és Czakó-Kuraly Sebestyén. Mindketten énekelnek és gitároznak, s alapvetően ők határozzák meg annak a hol álmos és lágy, hol mellbevágóan intenzív zenének hangulatát, melyet a Platon Karatev játszik.
 
Gyakran fellépnek amúgy duó felállásban is, kisebb helyszíneken, intimebb, bensőségesebb miliőjű klubokban. Őket egészíti ki a más zenekarokban is felbukkanó Sallai László basszusgitáros ás Bradák Soma dobos. Érdekes, hogy akkor sincs hiányérzete az embernek, amikor csupán két gitáron szólalnak meg számaik, ha pedig mind a négyen játszanak, akkor olyan sokszínű zenei univerzum nyílik meg a hallgató számára, amilyet kevés zenekar tud produkálni.
 
Magyar csapatot nem is tudunk említeni, amely hathatott volna rájuk, a külföldiek közül elsőként talán a Fleet Foxes ugrik be. Kezdetben angolul énekeltek. Első albumuk, a For Her 2017-ben jelent meg, s az ezen szereplő dalokat több, mint ötmilliószor streamelték különböző netes felületekről. Ezek után nem csoda, hogy rengeteget játszottak külföldön, miközben itthon is telt házas bulikat adtak.
2020 júniusában jött ki az Atoms, majd nagy meglepetésre magyar szövegekre váltva jelentették meg a Partért kiáltó című albumot 2022 elején. Régen azt mondták, hogy a harmadik lemez vízválasztó egy zenekar pályáján. Az elsőn általában a jól begyakorolt, kezdeti repertoárból válogatnak, a másodikat viszi még az előző lendülete, de a harmadiknál válik el igazán, tud-e valaki igazán maradandó, jó dalokat írni. Nos, a Platon Karatev bebizonyította, hogy tud és azóta is töretlenül menetelnek előre.
 
Az idő az általunk megkérdezett jósok szerint jó lesz, ez és e két, különleges zenei élményt kínáló banda már garantálja az, hogy jól szórakozik majd az, aki ellátogat a Nagyerdei Víztoronyba szombat este.

Kossa György

Űrhajós helyett rocksztárok

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek