Egyetemi Élet
2023-06-13

A DEAC-utánpótlás kosaras sikerei

Bajnoki címet nyert a DEAC Kosárlabda Akadémia U20-as csapata, melynek köszönhetően tizenkilenc év után ért fel újra debreceni utánpótlás kosárlabdacsapat a csúcsra. Az akadémián ugyanakkor továbbra sem az érmek számában mérik a sikert, a közelmúlt példaértékű építkezésének eredményeként egyre több akadémista bizonyíthat hétről-hétre a felnőttek között.

Debrecenben évtizedek óta komoly szerepet tölt be a kosárlabda a város sportéletében, a labdarúgás és a kézilabda mellett az egyik legnépszerűbb sportág. A szakemberek munkájának köszönhetően 2020. januárjától kiemelt nemzeti sportakadémiai minősítésben részesült az utánpótlás, így az első osztályú profi csapat mögött már egy páratlan infrastrukturális és szakmai lehetőségekkel rendelkező utánpótlásműhely is megkezdte működését.
 
- Az induláskor azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a nálunk pallérozódó játékosok megkapjanak minden szükséges eszközt, feltételt és segítséget, hogy ki tudják hozni magukból a maximumot. Feladatunk, hogy a helyi kosarasok mellett megtaláljuk a régió tehetségeit, de akadémiánkra érkeznek más országrészekből, sőt a határon túlról is fiatalok. Szeretnénk a válogatottaknak és az NB I-es profi csapatoknak a lehető legtöbb játékost kinevelni, kiemelten a DEAC felnőtt gárdái számára. -mondta az indulásról és a célkitűzésekről Berényi Sándor szakmai igazgató.
 
 
Az első lépések egyikeként az akadémia egy U23-as csapatot indított az NB I/B Zöld-csoportjában. Az első szezonban még kieső helyen végeztek, ám az ezt követő idényben már bronzéremig jutottak a hajdúsági fiatalok, melyben óriási szerepe van az azóta már az első csapat vezetőedzőjeként dolgozó Andjelko Mandicsnak is.
 
A másodosztálynak számító Piros-csoportban ugyan a bentmaradást tűzte ki célul a kizárólag akadémistákból álló alakulat, de a játékosok folyamatos fejlődésének köszönhetően ezt bőven sikerült túlteljesíteni, a bajnokság legfiatalabb csapataként kvalifikálták magukat a rájátszásba, az idény végén pedig az ötödik helyért játszhatnak majd. A kiemelt akadémia indulását követően tehát két és fél esztendővel gyakorlatilag a fiókcsapatnak sikerült arra a szintre eljutnia, ahol az első csapat volt a 2010-es évek nagy részében.
 
- Az U23-as csapat indításával azt szerettük volna elérni, hogy az akadémiának két kimenete is legyen, és a legtehetségesebbek az A-csoportos csapat mellett még egy magas színvonalú felnőtt bajnokságban fejlődhessenek. Amellett, hogy a játékosoknak ez egy előszoba az első osztályhoz, és egyénileg is profitálhatnak abból, hogy hétről-hétre tapasztalt, profi ellenfelekkel mérkőzhetnek meg, ez az utánpótláscsapataink teljesítményén is meglátszik.
 
Ennek volt most az első gyümölcse az U20-as bajnoki cím, bízom benne, hogy a szintén döntőbe jutott junior, kadett és serdülő csapataink is jól szerepelnek majd, de összességében a rendszer hasznosságáról akkor is pozitívan vélekednék, ha nem jött volna össze az aranyérem. -mondta a sportvezető, majd kiemelte, hogy egyedül a DEAC büszkélkedhet az országban első és másodosztályú felnőtt csapattal, ráadásul ennek az alapját a páratlan lehetőségekkel rendelkező kiemelt sportakadémia biztosítja. A sikertörténet forgatókönyve ugyan ott volt a fejekben, de legszebb álmaikban sem gondolták volna, hogy ez ilyen hamar megvalósul.
 
 
A rendszer egyediségét a felépítésen és a szakmai sajátosságokon kívül a Debreceni Egyetemmel való együttműködés is színesíti. A B-csoportban bravúrosan szereplő U23-as és a bajnoki címet szerző U20-as csapat tagjai szinte kivétel nélkül a felsőoktatásban folytatják tanulmányaikat, vagy az egyetem fenntartásában álló gimnáziumok diákjai.
 
- Az egyetemmel való együttműködés még vonzóbbá teheti az akadémiát, hiszen ez egyfajta életpálya modellt is biztosít a fiatalok számára. Ennek köszönhetően olyan szakemberek is kijöhetnek a felsőoktatásból, akik garantálják a debreceni sport és a kosárlabda fejlődését. Ezen felül büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a középiskolás Diákolimpia döntőjébe két egyetemi fenntartású intézmény, a Balásházy és a Kis-kossuth csapatai is bejutottak, így egyedüliként két debreceni iskola is ott volt a legjobbak között, a Debreceni Egyetem pedig öt év után újra MEFOB győzelmet ünnepelhetett - foglalta össze az együttműködést Berényi Sándor, majd hozzátette, hogy a munkának folytatódnia kell tovább, hiszen ezek az eredmények csak akkor érnek össze igazán egy sikertörténetté, ha a hosszútávú célokat is meg tudják valósítani.
 
Az akadémia filozófiájának megfelelően mindenesetre egy újabb részsikert már sikerült elérni, hiszen a június végén Debrecenben megrendezésre kerülő U19-es világbajnokságra készülő magyar válogatott 14-es keretébe négy akadémista is meghívót kapott.
 
Barna Marci

Partifecske

Szeles Martin Debrecenbe igazolt

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek