Egyetemi Élet
2024-01-24

Jó úton járnak a tornászok

Az elmúlt években stabilan hozzák a jó teljesítményt, két tornász is helyet kapott a válogatott 2024-es évi serdülőkeretében.

A DESOK csarnok tornaterme 2017 januárjában készült el, ekkor alakult meg a DEAC tornaszakosztálya is. Korábban a Vénkerti Általános Iskola volt a debreceni tornasport egyik meghatározó intézménye, itt tanított és edzősködött Lakatos István, a DEAC tornászainak szakosztályvezetője. A Debreceni Egyetem vezetősége hét évvel ezelőtt őt és néhány másik kollégáját kérte fel a terem berendezésére, majd lehetőséget kaptak, hogy utánpótlás edzéseket tarthassanak az új tornateremben.
 
- A vénkertiben indult a tanári pályafutásom, ott is fejeztem be. Az iskola diákjai eredményesek voltak a sportágban, az országos diákolimpiákon több mint száz aranyérmet szereztek. Amikor a DEAC-nál megalakult a szakosztály sokan átigazoltak ide, a csarnok modern felszerelése ideális körülményeket biztosít az utánpótlás korúaknak, hogy tovább tudjanak fejlődni – kezdte a beszélgetést Lakatos István.
 
Az edző azt is elmondta, hogy a szakosztálynak megközelítőleg hatvanfős tagsága van az óvodás korúaktól egészen az egyetemistákig, akiket igyekeznek bevonni az edzői feladatokba is.
 
- Bármikor lehet csatlakozni a szakosztályhoz, a legkisebbeket már 4.5-5 éves kortól várjuk az edzésekre. Az óvodások most körülbelül huszonöten vannak, velük egyetemista edzőink foglalkoznak. Lehetőséget biztosítunk a hallgatóknak, hogy ha érdekli őket a torna és az edzősködés, akkor nálunk kipróbálhatják. Ezzel a lehetőséggel az egyetemen elméletben elsajátított tudást átültethetik a gyakorlatba.
 
 
Jelenleg Molnárfi Tamás és én vagyunk testnevelő tanári végzettséggel edzők, mellettünk négy egyetemista hallgató tevékenykedik, ketten foglalkoznak az ovis korosztállyal, illetve a gyermek kezdő és haladó korcsoportosokkal – mondta Lakatos István.
 
– Minden nap van edzésünk, hétfőn, kedden és csütörtökön négytől hétig, szerdán és pénteken négytől hatig, szombaton pedig tizenkettőtől három óráig tartanak a foglalkozások. Általánosságban elmondható, hogy a tornában az tud lépést tartani a magasabb szintű versenyzőkkel, aki hetente négy-öt edzésen vesz részt, minden korosztálynak megvan az előírt gyakorlata, amiket a versenyeken be kell mutatnia a fiataloknak.
 
A DEAC tornasport szakosztályának sportolói az elmúlt években fokozatosan fejlődtek, a szakember elmondása szerint rengeteget számított, hogy a kezdetektől adottak voltak a jó körülmények.
 
- Nagyon sok munkát igényel, hogy a gyerekek eljussanak egy magasabb szintre, és ezt saját maguknak kell elérni. A tornában olyan dolgokat kapnak, amit a szülő nem vehet meg nekik a boltban, ilyen képességek a kitartás, hogy a fáradtság után is tudjanak dolgozni, rendkívüli módon fejleszti az akaraterőt, illetve a pszichikai részét is kiemelném. Nagyon fontos, hogy amikor nem megy valami akkor gyakorolni kell, tűrni a monotonitást, egy adott gyakorlatot rengeteg alkalommal el kell ismételni, és megfelelő fizikai képességeket kell kialakítani, ezáltal a mozgáskoordinációt is kiválóan fejleszti a torna – foglalata össze a szakosztályvezető, aki elmondta, hogy a szakosztály néhány versenyzője már a serdülőválogatott keretének tagja.
 
 
– Az évek során néhány gyerek bekerült a szövetség serdülő keretébe, Kovács Ármin tavaly és idén is kerettag lett az országos versenyeken elért eredményei alapján. A DEAC bekerült a Sport XXI. Programba, illetve a programban én is utánpótlás nevelőedzőként veszek részt. Minden évben meghívást kapunk a Sport XXI. Program edzőtáborába is, ezen hat-nyolc gyerekkel szoktunk részt venni. Az egyhetes tábornak a Tatai edzőközpont ad otthont és a tréningek során az ország minden részéről érkező, hasonló korú gyerekek együtt készülhetnek.
 
A Magyar Torna Szövetség a versenyeken kapott pontszámok alapján értékeli a sportegyesületeket, mi tavaly és azelőtt is a hatodik helyen végeztünk, így a szövetség értékelőrendszere alapján is stabilnak tekinthető a fiataljaink teljesítménye. Reméljük, hogy a mostani utánpótlásból összeáll egy olyan generáció, akikkel biztosítani tudjuk az eddigi színvonalat vagy előre is tudunk lépni a jövőben. Természetesen vannak olyan tagok is, akik nem szeretnének versenyre járni, csak a sportág szeretete miatt jönnek az edzésekre, ők is megtalálják nálunk a helyüket, nem erőltetjük náluk a versenyeken való indulást – mondta Lakatos István, majd Kovács Ármin vette át a szót edzőjétől, aki október közepén a Torna Országos Bajnokság 3. fordulóján a serdülők között első helyen végzett egyéni összetettben.
 
- Ötévesen kezdtem tornázni a vénkertiben, majd átigazoltam, amikor megalakult az itteni szakosztály. A mostani országos bajnokságon ötödik-hatodik helyezésre számítottam, persze átfutott a fejemben, hogy első is lehetek, de erről nem igazán beszéltünk Pista bácsival, a gyakorlatokra koncentráltunk – mondta a fiatal tornász, aki a tanulmányairól és terveiről is beszélt.
 
 
- A Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanulója vagyok, az iskolában tudják, hogy versenysportoló vagyok, szerencsére támogatnak, ha esetleg a versenyek miatt hiányzok az iskolából. Általában kettőre érek haza és leckeírás után minden nap jövök edzésre. Este marad egy kis szabadidőm, az évek alatt már hozzászoktam ehhez. A jövőben szeretnék nemzetközi versenyeken indulni és azokon jó helyezéseket elérni – fogalmazott Ármin.
 
 
Kovács Ármin és Varga Kristóf Marcell november első hétvégéjén részt vehettek a Győrben megrendezett Kismester Bajnokságon, amelyre az országos versenyeken nyújtott teljesítményük alapján kaptak meghívást. Varga Kristóf Marcell gyermek haladó kategóriában indult, ahol az ország legjobb tizenkét versenyzője képviseltette magát, a debreceni tehetségen kívül pedig még egy vidéki fiatal volt a versenyzők között. A DEAC versenyzője nagyon szép, kimagasló technikai kivitelű gyakorlatokat mutatott be, a korlátnál rontott egy kicsit, és így összességében a 9. helyen végzett.
 
Kovács Ármin egyedüli vidéki indulóként a serdülő kezdők kategóriájában mérettette meg magát a szintén tizenkét fős mezőnyben. A versenyzők gyakorlatai mind a hat szeren kimagaslók voltak, az elért helyezések között tizedek döntöttek. Ármin magas szinten teljesített, ennek köszönhetően a 4. helyen végzett A jó szereplés eredményeként Varga Kristóf és Kovács Ármin is bekerültek a 2024. évi serdülőválogatottba, így jövőre két tornász már biztosan képviseli a DEAC-ot a korosztályos nemzeti csapatban.
 
Vona Lilla, fotó: Schuszter Bálint

Eddig nem látott felvételekkel készült videó Amy Winehouse In My Bed dalához

Meghalt a valaha volt legnagyobb zenei svindler

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek