Egyetemi Élet
2022-12-21

Mundiál a Teniszkében

Az elmúlt hónapban rendezték meg a focirajongók nagy eseményét a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot. Katar a Közel-Kelet első országa, amely vb-nak adhat otthon, mégpedig a 22-iknek. Katar a legkisebb ország, ami valaha világbajnokságot rendezett, megelőzve az 1954-es házigazdát, Svájcot. Ott viszont csak 16 csapat versengett egymással, míg Katarban 32 csapat mérkőzött meg nyolc stadionban.

Egyetemünkön is érződött a vébé láz terjedése, ezt legjobban a Teniszkében lehetet érezni. A legjobb meccsnézős helyen, ahol már lottózó is nyílt, rendre képviselték magukat a külföldi hallgatók is saját válogatottjaik mérkőzésein. Voltak ecuadori, japán, spanyol, portugál, costa ricai és persze brazil szurkolók. Jelenleg a Debreceni Egyetemen 29 ecuadori, 151 japán, 29 spanyol, 11 portugál, 2 costa ricai és 73 brazil hallgató tanul.
 
Az Egyetemi Élet a három legnépesebb szurkoló tábort látogatta meg és kérdezte őket a világbajnokságról. A legtöbben a brazil diákok voltak, utána a nagyon lelkes ecuadoriak, a nagy meglepetés számunkra a costa ricaiak voltak, akik tízen szurkoltak, miközben hivatalosan csak ketten tanulnak jelenleg nálunk. A kérdéseket az ecuadoriaknak és a costa ricaiaknak még az utolsó csoportmérkőzéseik alatt tettük fel, a brazil szurkolókat pedig a negyedöntőkor kérdeztük és sajnos nem bizonyultunk jó szerencsét hozónak, mindhárom csapat kiesett miután megkérdeztük őket.
 
Ecuador
 
Nathali Haro: Doktorandusz vagyok és sejtbiológiával foglalkozom. Nagyon tetszik a világbajnokság, sok meglepetés mérkőzés van. Ecuadorra nagyon büszke vagyok, hogy megnyerte a nyitó mérkőzést Katar ellen. A világ legjobb játékosa egyértelműen a csapatkapitányunk, Enner Valencia. Ki nyeri a világbajnokságot? Szeretném, ha Ecuador nyerné, de ezt nem tartom valószínűnek. Mindenképpen dél-amerikai csapat nyerjen, Argentína vagy Brazília. Debrecenben a legjobban azt szeretem, hogy nagyon biztonságos, az ünnepek közeledtével egyre szebb, a karácsonyi dekoráció és a város fenyőfája pedig gyönyörű. Otthonról egyértelműen az ecuadori ételek hiányoznak.
 
 
Juan Giler: Ecuador tengerparti részéről jöttem, gépészmérnök mesterszakon tanulok. A világbajnokságon sok a meglepetés, eddig minden mérkőzés tetszett, különösen, ahogy Németország kikapott és a spanyol csapat 7 góllal nyert. Szerintem a világ legjobbja Lionel Messi, de szeretném, ha Brazília nyerné meg a világbajnokságot. Debrecen nagyon nyugodt, barátságos város, tetszik az egyetemi közösség, ahol mindenki mást tanul. Viszont hiányoznak az otthoni ételek.
 
 
Francis Espinoza: Pszichológiát tanulok. A katari meccsek nagyon érdekesek. A legjobb játékos egyértelműen Cristiano Ronaldo, Brazília fog nyerni. Rugalmasnak látom a debrecenieket, nekem az ecuadori konyha meg az emberek hiányoznak.
 
Costa Rica
 
Kenneth: Molekuláris Biológia mesterképzésben veszek részt. A világbajnokság helyszínén történtek közül sok dolog van, ami nem tetszik, de lesz, ami lesz a saját országomat támogatom. Cristiano Ronaldo az egész világbajnokság legjobb játékosa, viszont szerintem Brazília fog nyerni. Debrecenben az emberek tetszenek a legjobban. Mi hiányzik Costa Ricából ezt sajnos nem tudom elmagyarázni, szavakba önteni, de minden hiányzik otthonról.
 
 
Laura és Daniela: Környezettudományt hallgatunk, nagyon tetszik mindkettőnknek a bajnokság. Cristiano Ronaldo a legjobb játékos, szerintünk Brazília vagy Németország nyer. Egyszerűen szimpatikus a város, kicsi és nyugodt, nagyon barátságosak velünk a külföldi és a magyar hallgatók. Az étel, a nyelv és az emberek hiányoznak Costa Ricából.
 
 
Brazília
 
Americo: Joao Pessoa városából jöttem, Brazília észak-keleti partjáról. A bátyám Budapesten él, ezért jöttem ide tanulni, professzionális pilóta képzésre járok egy éve és nagyon szeretek itt élni. A legjobban a család és a barátok hiányoznak, de nagyon hiányzik a brazil konyha, az óceán part és természetesen a meleg időjárás. Nálunk mikor a leghidegebb van, akkor is 22 celsius fok van. Sajnos Debrecenben nem tudjuk az igazi brazil ételekhez beszerezni a hozzávalókat, így afrikai és indiai dolgokkal próbáljuk helyettesíteni, de Budapesten vannak brazil éttermek. Kedvenc ételem a Feijoada (Brazilian Black Bean Stew), egyfajta becsinált fekete babbal, a legfontosabb hozzávalók sertés oldalas, szalonna és kolbász. Neimar és Richarlison a két legjobb játékos és velük nyerjük meg a világbajnokságot.
 
 
Köszönet a tolmácsolásért Ölveti Natáliának és Csontos Máténak!
 
Ölveti László

Árva Norbert

Szebeni István

Egyetemi Élet

Szerző
Hasonló cikkek